Κορωνοϊός: Εταιρεία προβλέπει την κορύφωση του ιού έως τις αρχές Απριλίου

14:57 31/3/2020 - Πηγή: To10.gr

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν την κορύφωση της εξάπλωσης της πανδημίας αυτήν την εβδομάδα ή μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η εταιρεία Ping An Insurance από την Κίνα βάσει των εκτιμήσεών της για την πορεία του COVID-19. Η συγκεκριμένη εταιρεία,

υποστηρίζει, βάσει μαθηματικών μοντέλων, ότι από τα τέλη Μαρτίου η Ευρώπη θα δει την κορύφωση των κρουσμάτων, ενώ άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ιράν μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Χώρες όπως η Κίνα και η Νότιος Κορέα έχουν ήδη περάσει το σημείο καμπής και προς το παρόν φαίνεται να προσπαθούν να περιορίσουν τα λεγόμενα εισαγόμενα κρούσματα.Οι ΗΠΑ αναμένεται να φθάσουν στο σημείο καμπής από την 30η Μαρτίου μέχρι την 3η Απριλίου και το Ιράν το διάστημα 31 Μαρτίου – 4 Απριλίου.Οι περισσότερες χώρες θα φτάσουν στο μέγιστο σημείο εξάπλωσης στα νέα κρούσματα έως την 4η Απριλίου.Οι ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν στο ανώτατο όριο των νέων αναφερόμενων περιπτώσεων ημερησίως έως τις 3 Απριλίου.Η καθυστέρηση στην εφαρμογή ελέγχων μπορούν να αυξήσουν έως και δέκα φορές τα κρούσματα σε σχέση με τις χώρες που επέβαλαν περιορισμούς νωρίτερα.

Ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται σε μια χώρα εξαρτάται από το πόσο γρήγορα εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού και ελέγχων.

Τρία μοντέλα

1) Πολύ πρώιμα μέτρα, όπως στην Νότιο Κορέα, που μείωσε την εξάπλωση στο 0.02% του πληθυσμού.

2) Λιγότερο πρώιμα μέτρα, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, τα οποία θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο 0,1% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 300.000 άτομα στις ΗΠΑ.

3) Καθυστερημένη εφαρμογή μέτρων, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο από το 0,2% του πληθυσμού.

Τα ποσοστά θνησιμότητας κυμαίνονται σημαντικά μεταξύ 0,9% και 14%, ανάλογα με το επίπεδο των κλινών μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Θνησιμότητα

Ενώ ο ίδιος ο ιός COVID-19 είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος από ό,τι ακόμη και ο SARS που εμφανίστηκε το 2003) ή το MERS (που εμφανίστηκε το 2012), περίπου το 20% των διαγνωσμένων περιπτώσεων απαιτεί νοσηλεία, συνεπώς ο αριθμός των ΜΕΘ είναι καθοριστικής σημασίας για τον προσδιορισμό του ποσοστού θνησιμότητας.

Οι επαρκείς πόροι υγειονομικής περίθαλψης θα οδηγήσουν πιθανώς σε χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από 1-2%. Εάν ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων σε μια περίοδο επτά ημερών είναι μικρότερος από το διπλάσιο του αριθμού των κλινών της ΜΕΘ, τότε η υγειονομική περίθαλψη στη χώρα δε θα έχει προβλήματα.

Το αναμενόμενο ποσοστό θνησιμότητας θα είναι χαμηλό, στο εύρος 1-2%. Τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στη Γερμανία και τις ΗΠΑ είναι περίπου 1,1% -1,4%, παρόμοια με τη Νότια Κορέα στο 1,8%.

Ανεπαρκείς πόροι υγειονομικής περίθαλψης θα οδηγήσουν πιθανώς σε υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ 10%-14%.

Εάν ο αριθμός των νέων περιπτώσεων σε μια περίοδο επτά ημερών είναι πολύ μεγαλύτερος από το διπλάσιο της των διαθέσιμων ΜΕΘ, τότε τα μοντέλα δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας θα ήταν σημαντικά υψηλότερα. Τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ισπανία είναι περίπου 9,7%, το Ιράν 11,7% και η Ιταλία 13,3%.

Μετάδοση

Η ταχύτητα μετάδοσης της νόσου επηρεάζεται από την πυκνότητα του πληθυσμού. Δεδομένου ότι το COVID-19 είναι μολυσματική αναπνευστική νόσος οι χώρες με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα είναι πιθανό να έχουν ταχύτερη διάδοση της πανδημίας.

Υπάρχουν 275 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, 237 στη Γερμανία και 205 στην Ιταλία, έναντι 122 στη Γαλλία. Η εξάπλωση στη Γαλλία φαίνεται σχετικά βραδύτερη από την Ιταλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι χώρες με μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Στην Ισπανία, το 19,4% του πληθυσμού είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, στην Ιταλία 22,8% και στη Γαλλία 20%.

Τα ποσοστά θνησιμότητας στις εστίες έξαρσης της πανδημίας (θάνατοι/επιβεβαιωμένες περιπτώσεις) είναι 4,47% στην Ισπανία, 8,34% στην Ιταλία και 2,89% στη Γαλλία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία μόλις έφτασε πρόσφατα στη Γαλλία και εξακολουθεί να εξαπλώνεται, η ανάλυση δείχνει ότι η κατάσταση στις χώρες με μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών θα επιδεινωθεί.

Η κρίσιμη καμπή για την πανδημία στις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει αυτή την εβδομάδα μέχρι τις αρχές Απριλίου, ενώ η πανδημία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται μέχρι τα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου.

Η εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να χωριστεί στα ακόλουθα στάδια: επιδημία, αρχικός έλεγχος, μετριασμός και σταθερότητα.

Επί του παρόντος, μόνο η Κίνα βρίσκεται στο στάδιο της σταθερότητας, η Νότια Κορέα βρίσκεται στο στάδιο της μετριασμού και οι άλλες χώρες με σοβαρές εστίες βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής πρόληψης και ελέγχου. Εκτιμάται ότι η κρίσιμη στιγμή της πανδημίας για τις διάφορες χώρες θα είναι:

Γερμανία – 27-31 ΜαρτίουΓαλλία – 27-31 ΜαρτίουΙσπανία – 28 Μαρτίου – 1η ΑπριλίουΗ.Π.Α. – Μάρτιος 30 – 3 ΑπριλίουΙράν – Μάρτιος 31- 4 Απριλίου

Η Ιταλία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο αιχμής και η Νότια Κορέα το έχει ήδη περάσει. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι εκτιμώμενες συνολικές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε κάθε χώρα θα είναι:

Η.Π.Α – 300.000 άτομα

Ιταλία – 150.000

Ισπανία – 120.000

Γερμανία – 95.000

Γαλλία – 72.000

Ιράν – 64.000

Νότιος Κορέα – 10.000

Keywords
Τυχαία Θέματα