Κορωνοϊός : Τι είναι το lockdown – «ακορντεόν» που συζητούν οι ειδικοί

Σε δεύτερο lockdown βρίσκεται από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, η χώρα μας, σε μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, η οποία έχει φέρει εκθετική αύξηση κρουσμάτων και τεράστια πίεση στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το lockdown έχει διάρκεια τριών εβδομάδων, έως την 30η Νοεμβρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να πάρει παράταση, εφόσον δεν έχει βελτιστοποιηθεί η κατάσταση.

Βέβαια, ένα άλλο σενάριο που κυκλοφορεί έντονα τις τελευταίες

ημέρες είναι αυτό του συστήματος «ακορντεόν». Δηλαδή την εναλλαγή του πλήρους lockdown, όταν αυξάνονται πολύ τα κρούσματα, με περιόδους όπου θα πηγαίνουμε σε άνοιγμα της οικονομίας αλλά με ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα. όταν πέφτουν τα κρούσματα.

Κυβέρνηση και επιστήμονες φαίνεται ότι καταλήγουν στη λογική του ακορντεόν για να πάρει ανάσα το ΕΣΥ αλλά και η οικονομία με το άνοιγμα της εορταστικής αγοράς.

Αυτό σημαίνει πως μετά το τέλος της καραντίνας των τριών εβδομάδων κι αν οι αριθμοί κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλευόμενων δημιουργούν αισιοδοξία εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρχίσει η πρώτη σταδιακή χαλάρωση του απαγορευτικού και η χώρα να επιστρέψει στο κόκκινο επίπεδο για τις επόμενες τουλάχιστον 15 ημέρες με ανοιχτά τα καταστήματα λιανεμπορίου.

Βέβαια, σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν ξανά επικίνδυνα, να προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων, με σκοπό να σταματάει η εξάπλωση.

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε έμμεσα κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία έκανε λόγο για επιβεβλημένο lockdown, λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως των πιο σκληρών δεικτών δηλαδή τον αριθμό των διασωληνωμένων και των ασθενών που καταλήγουν, οι οποίοι δυστυχώς υπερδιπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ακόμα, τόνισε ότι η βασική διαφορά από το πρώτο lockdown, είναι ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη από τους περιορισμούς και ταυτόχρονα «όλοι έχουμε καταλάβει ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα όπου ενδέχεται μετά την άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί να έχουμε ξανά νέα μέτρα λίγες εβδομάδες αργότερα».

Τι λένε οι ειδικοί

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Μιλώντας στο Open χτες, Κυριακή, εκτίμησε πως «από περίπου τις 10 του μήνα περιμένουμε μια κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων, ίσως και πάνω από 3.000, κι έπειτα θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης».

Όπως είπε, μετά από αυτό το διάστημα θα βγούμε από την καραντίνα, με κάποια περιοριστικά μέτρα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.

«Εμείς αυτό που προτείνουμε είναι ένα πολύ προσεκτικό άνοιγμα της εστίασης» εξήγησε, ενώ αναφερόμενος στο καλό σενάριο του lockdown σημείωσε: «Αυτό που περιμένω είναι έως τις 30 του μήνα να έχουμε φτάσει κοντά, λίγο παραπάνω στα 500 κρούσματα και μετά να ανοίξει προσεκτικά η οικονομία». 

Για «rolling» κάνει λόγο η Ελένη Γιαμαρέλλου

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πόσο θα διαρκέσει η νέα καραντίνα.

Όπως είπε, αυτό θα κριθεί το επόμενο δεκαήμερο με δεκαπενθήμερο που θα δούμε αν θα αρχίσει να πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων, έτσι αν δούμε πως οι αριθμοί αυτοί αρχίσουν να πέφτουν, «τότε υπάρχει περίπτωση –σιγά σιγά και με αυστηρότητα– να φθάσουμε με καλό τρόπο στις γιορτές των Χριστουγέννων».
Υπάρχουν μάλιστα και επιδημιολόγοι που προτείνουν ένα είδος rolling, μιας «περιστρεφόμενης» καραντίνας, δηλαδή για παράδειγμα 15 ημέρες καραντίνας και μετά εναλλαγή με διαστήματα άρσης μέτρων.

Στόχος θα ήταν «να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην είμαστε και πολύ αυστηροί», κάτι που θα συζητηθεί ανάλογα με τα αποτελέσματα. 

Παγώνη: Παράταση στο lockdοwn αν δεν πάμε καλά

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μίλησε για τον κοροναϊό και την επιστροφή της κανονικότητας στη χώρα.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, η κα Παγώνη εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το εάν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα κανονικά.

«Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 και κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γι’ αυτό πήραμε τα νέα μέτρα, γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά, θα χρειαστεί φυσικά παράταση» σημείωσε σχετικά με την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει ο ιός μετά την επιβολή του lockdown

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο εμβόλιο, επισημαίνοντας πως «θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, θα δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Από τον νέο χρόνο αναμένεται να βγει το εμβόλιο όταν τελειώσει η τρίτη δοκιμαστική φάση. Αν όλα πάνε καλά, περίπου τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν όλες οι ομάδες».

Ολοκληρώνοντας η κα Παγώνη αναφέρθηκε στα φετινά Χριστούγεννα, σημειώνοντας πως θα είναι οικογενειακά. «Μπορούμε να γιορτάσουμε με μέτρο». 

Δερμιτζάκης: Δεν θα έχουμε σοβαρές μειώσεις στα κρούσματα τις 14 πρώτες μέρες του lockdown

Τέλος, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης σημείωσε, μιλώντας στο MEGA, πως δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν οι συγκεκριμένοι περιορισμοί.

Σημείωσε, μάλιστα, πως τις δύο πρώτες εβδομάδες δεν προβλέπει σοβαρές μειώσεις στις μολύνσεις.

«Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δεν θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως, επειδή το lockdown είναι σύντομης διάρκειας, τις επόμενες εβδομάδες δεν θα δούμε δραματική μείωση των κρουσμάτων αλλά σταθεροποίηση.

«Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχουν πιάσει τα μέτρα που βάλαμε το Σάββατο. Επειδή το lockdown θα είναι σύντομο, δεν θα δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε δύο εβδομάδες μετά. Αν κάνουμε τρεις εβδομάδες lockdown, μετά από πέντε εβδομάδες μπορεί να είμαστε κάτω από 500 κρούσματα».

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Μπορεί σήμερα τα κρούσματα στην Ελλάδα να ήταν μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο ο αριθμοί – σοκ των 41 νεκρών, αλλά και των 239 διασωληνωμένων, προκάλεσαν έντονη ανησυχία.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.490 νέα κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Για ακόμη μια ημέρα, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδείχτηκε η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας.

Από τα 1.490 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 413 καταγράφονται στην Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 390 κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στη Λάρισα καταγράφηκαν 63 νέα κρούσματα, στον Έβρο 54, στις Σέρρες 49 και 35 στην Πέλλα.

Μάλιστα, μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικότερα:25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας2 επιπλέον εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο390 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές413 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές5 κρούσματα στην  Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας2 κρούσματα στην Π.Ε Αργολίδας7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας7 κρούσματα στην Π.Ε. ‘Αρτας25 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή4 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας8 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή54 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας46 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων34 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς23 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας63 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές6 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου19 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή27 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας6 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης35 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές15 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας8 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου49 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου12 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή14 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου18 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή.Πάνω από 58.000 τα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 58.187, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες, ενώ 4.456 (7.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15.977 (27.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Επιπλέον, 239 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 59 (24.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 329 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 825 θανάτους συνολικά στη χώρα. 335 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση  προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 

Keywords
Τυχαία Θέματα