Η Μελο-δία της Εξυγίανσης δεν καταλαβαίνει από καραντίνα (pic+vid)

18:51 8/6/2020 - Πηγή: To10.gr

Έμεινε μάλλον στα «ψιλά» γιατί ευνόησαν οι συνθήκες. Το αέρινο πέρασμα του Ολυμπιακού από την Τούμπα. Και τη μια ακόμη επιβεβαίωση πως ο Παναθηναϊκός διοικητικά είναι παρατημένος στη μοίρα του. Ένας οργανισμός που δεν αντιδρά ούτε όταν ένας ήπιος χαρακτήρας όπως ο Φεντερίκο Μακέντα γίνεται έξαλλος λέγοντας στα αποδυτήρια πως «δεν έχω ξαναδεί στην καριέρα μου, διαιτητή σαν τον Τζήλο».

Παρά ταύτα: Όσοι επένδυσαν

την Κυριακή τους στο ποδόσφαιρο παρακολουθώντας τα δύο ντέρμπι της πρεμιέρας των πλει-οφ προφανώς κατέληξαν με ευκολία στο γνωστό συμπέρασμα. Πως δίχως ξένους διαιτητές το προϊόν στη χώρα μας μοιάζει με… ναρκοπέδιο για εκείνους που στέκονται απέναντι στο «κέντρο ελέγχου» της ΚΕΔ. Στο «βασίλειο» του Μέλο Περέιρα.

Στην Τούμπα ακυρώθηκε ένα ακόμη γκολ του Ολυμπιακού με το ματς στο 0-0. Ο διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου αντιμετώπισε τη φάση με τρόμο. Ενώ έδειξε «σέντρα», ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι στο VAR και στον Τάσο Σιδηρόπουλο. Ο ίδιος δεν πήγε ποτέ μπροστά από την οθόνη αν και η αρχική του εκτίμηση πιθανότατα ήταν σωστή: Διότι μετά την κεφαλιά του Σεμέδο ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ Αλέξανδρος Πασχαλάκης επεμβαίνει σε δύο χρόνους. Στον δεύτερο σταματά τη μπάλα με το χέρι του και η κατοχή προφανώς αλλάζει. Το VAR δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή τη λεπτομέρεια. Έμεινε στην «γραμμή» που προέκυπτε την ώρα της κεφαλιάς του Σεμέδο. Σε αυτή ο Ελ Αραμπί ήταν ελάχιστα εκτεθειμένος και η υπόλοιπη ιστορία είναι γνωστή.

Στο ίδιο ματς o αρχηγός του ΠΑΟΚ, Αντρέ Βιεϊρίνια, είδε να περνά… αναίμακτα ένα πολύ σκληρό μαρκάρισμα στον αρχηγό του Ολυμπιακού, Ομάρ Ελαμπντελαουί. Φάση για απευθείας κόκκινη κάρτα στο πρώτο και όλας ημίχρονο (22΄). Λίγο πριν το 0-1 για τους Πειραιώτες.

Είναι γνωστό πως η σύζυγος του Παπαπέτρου εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό Open ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη. Είναι γνωστό πως ο διεθνής διαιτητής ήταν στο «ψυγείο» της ΚΕΔ από τις 4 Γενάρη: Από την πρώτη ήττα του ΠΑΟΚ στο φετινό πρωτάθλημα (4-2 από τον Άρη). Μάλλον αυτά τα… γνωστά κάνουν γνωστά και τα άλλα.

Με τον Ολυμπιακό να επικρατεί στη Τούμπα η ΑΕΚ είχε μεγάλη ευκαιρία να προσπεράσει τον ΠΑΟΚ στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Έπρεπε να νικήσει τον «προβληματικό» Παναθηναϊκό. Ουσιαστικά όμως θα πρέπει να πανηγυρίζει για τον βαθμό της ισοπαλίας που προέκυψε. Διότι οι Πράσινοι ήταν αναφανδόν καλύτεροι. Ο διαιτητής Θανάσης Τζήλος (που πέρσι αποθεώθηκε στη φιέστα του ΠΑΟΚ) δεν έδωσε ένα καθαρό πέναλτι στον Ματίας Γιόχανσον στο πρώτο ημίχρονο. Δεν τιμώρησε με απευθείας κόκκινη κάρτα το χτύπημα του Έντερ Λόπες στον Σουηδό αμυντικό. Ενώ βεβαίως μεγάλη συζήτηση άνοιξε και στο γκολ της ισοφάρισης για τους Κιτρινόμαυρους. Η ΑΕΚ πήρε έναν βαθμό που δεν τις… αντιστοιχούσε και με αυτόν «έπιασε» τον ΠΑΟΚ στη δεύτερη θέση: 17 βαθμούς μακριά από τον Ολυμπιακό.

Πολλοί περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη μάχη για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Τη μάχη των δύο… πόλων που ηλεκτρίζουν την ΚΕΔ του Μέλο Περέιρα. Είναι γνωστό πως στην εποχή της «Εξυγίανσης» η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας θυμίζει υπηρέτη δύο αφεντάδων. Του Δημήτρη Μελισσανίδη και της ΑΕΚ. Του Ιβάν Σαββίδη και του ΠΑΟΚ. Των δύο «συμμάχων» που επέβαλλαν την υπάρχουσα διοίκηση της ΕΠΟ, αλλά που όταν είναι… απέναντι ξεχνούν τα πάντα! Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον οπλισμένο Ιβάν Σαββίδη να «εισβάλει» στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας στο ντέρμπι με την ΑΕΚ που έκρινε τον τίτλο του 2018.

Η δεύτερη θέση βεβαίως ανοίγει ένα πολύ ενδιαφέρον οικονομικό πεδίο στους δύο Δικεφάλους. Δεν «καλύπτει» όμως την ανάγκη τους για την κατάκτηση ενός τίτλου που θα αλλάξει τον παρονομαστή της σεζόν. Αυτό μπορεί να συμβεί πια μόνο μέσω του κυπέλλου. Εκεί όπου η ΑΕΚ αντιμετωπίζει στον έναν ημιτελικό τον ΑΡΗ και ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό. Τα δύο ματς ορίστηκαν για τις 24 Ιουνίου. Και αυτό έχει τη σημασία του. Διότι πλέον οι «πτήσεις» θα είναι ελεύθερες. Άρα ο Μέλο Περέιρα θα μπορεί και πάλι να επιλέξει διαιτητές από το εξωτερικό. Δεν θα είναι «υποχρεωτικό» να ξαναπαίξουν… ντέρμπι οι Έλληνες. Μάλιστα τα καλά νέα για εκείνον έρχονται από την απόφαση της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου να μην συνεχίσουν τις δικές τους διοργανώσεις. Χώρες που έχουν διεθνείς διαιτητές απολύτως «ελεύθερους» ως την επόμενη σεζόν.

Θα φέρει ο Μέλο Περέιρα «ξένους», ως οφείλει για να διατηρήσει τα προσχήματα στους ημιτελικούς; Ή θα επιτρέψει στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ να κάνουν επίδειξη δύναμης ώστε για 4η σερί σεζόν να είναι οι δύο τους το ζευγάρι του τελικού; Θεωρητικά ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής είναι υπό την εποπτεία των UEFA/FIFA άρα δεν μπορεί να κάνει αλλιώς καθώς και ο τοποτηρητής Χέρμπερτ Χούμπελ και ο υπερσύμβουλος Πετρ Φούσεκ αλλά και οι «κορυφές» των συνομοσπονδιών ξέρουν καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα.Ναι, ξέρουν όλοι. Σε αυτό δεν χωρά αμφιβολία. Και ο Ζόραν Λάκοβιτς με τον Μάριο Γεωργίου που ήταν εδώ για λογαριασμό της UEFA στην περίφημη συνάντηση του Γενάρη με τους ιδιοκτήτης της Big 4. Και ο Λούκα Νικόλα της FIFA που βρέθηκε στο ίδιο ραντεβού.

Πρακτικά όμως όλοι αυτοί έχουν απλά βαρεθεί να ασχολούνται πια μαζί μας. Και αυτή είναι μια εξέλιξη που κάνει τα πάντα… να στέκονται στον αέρα. Οι Έλληνες διαιτητές έχουν χάσει προ πολλού την «εμπιστοσύνη» των ψύχραιμων παρατηρητών. Την Κυριακή θύμισαν σε όλους γιατί. Την Κυριακή που δεν μπορούσαν να υπάρχουν «ξένοι». Την ίδια Κυριακή που λειτούργησε για πρώτη φορά -με καθυστέρηση δέκα μηνών- το VAR ενισχυμένο με την γραμμή του οφσάιντ.

Άρα λοιπόν: Ο Θεός να βάλει το… χέρι του.

Keywords
Τυχαία Θέματα