Η Δημόσια Τηλεόραση δεν έχει μόνο εκατ ευρώ. Διαθέτει και χιούμορ

19:52 15/6/2019 - Πηγή: To10.gr

Έχει ένα φοβερό προνόμιο το ελληνικό ποδόσφαιρο για όσους επιμένουν να δηλώνουν παρατηρητές του. Ακόμη και όταν δεν συμβαίνει τίποτα, μια παράξενη δύναμη δεν σου επιτρέπει να πλήττεις ποτέ. Το σημερινό παράδειγμα είναι μιας πρώτης τάξεως απόδειξη. Η απόφαση της ΕΡΤ να δημοσιοποιήσει μια επιστολή του Ολυμπιακού και τέλος πάντων να φέρει σε κοινή θέα μια ιστορία που σύντομα μπορεί να χρειαστεί να την συζητήσει μπροστά σε άλλο… ακροατήριο. Κάποιας δικαστικής

αίθουσας.

Την υπόθεση των «τηλεοπτικών συμβολαίων» που έχει από το περασμένο καλοκαίρι με 7 ΠΑΕ, αλλά και τις κουβέντες που έκανε μέχρι πρότινος για να μεγαλώσει τον ποδοσφαιρικό στόλο της. Μέχρι ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει εκλογές και οτιδήποτε… κρατικό να ακινητοποιηθεί. Τουλάχιστον μέχρι να αναλάβουν οι επόμενοι.

Πως έχει ιστορία πριν φτάσουμε στα σημερινά; Πραγματικά αξίζει τον κόπο να την παρακολουθήσει κάποιος με προσοχή:

Ο Υπερυπουργός Παππάς και ο Υφυπουργός Βασιλειάδης πέρσι το καλοκαίρι θέλοντας να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα για την ακόμη μεγαλύτερη «εμπλοκή» τους στα θέματα του ποδοσφαίρου, αποφάσισαν πως το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ένα δημόσιο αγαθό που αξίζει να το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Δέσμευσαν λοιπόν κάτι παραπάνω από 50 εκατ ευρώ προκειμένου να «στεγάσουν» τηλεοπτικά όλες εκείνες τις ΠΑΕ που δεν είχαν συμβόλαιο με την ελεύθερη αγορά. Το έκαναν μάλιστα με έναν τρόπο, σχεδόν εξωφρενικό, αν σκεφτεί κανείς ότι οι συγκεκριμένες 7 ΠΑΕ πήραν χρήματα τρεις-τέσσερις φορές πάνω από όσα θα μπορούσαν να βρουν από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τα δικαιώματα του Παναθηναϊκού, του Άρη, του Απόλλωνα Σμύρνης, του Ατρομήτου, της Ξάνθης, του Παναιτωλικού και της Λαμίας λοιπόν για δύο χρόνια στοίχισαν στα κρατικά ταμεία μόλις: 51.715.110,40 ευρώ. Γιατί με έναν τρόπο ρε παιδί μου, λεφτά υπάρχουν.

Ενδιαφέρθηκε και το Epsilon του Ιβάν Σαββίδη να προσφέρει τηλεοπτική στέγη στις επτά ΠΑΕ, τότε. Η προσφορά του έφτασε όμως ως τα 24 εκατ ευρώ για δύο χρόνια.

Ούτε τα μισά δηλαδή, από έναν εκπρόσωπο της πραγματικής αγοράς.

Για την πρώτη χρονιά (αυτή που τελείωσε) δεν έγινε ποτέ συμβόλαιο με τις ΠΑΕ. Υπάρχει ένα προσύμφωνο το οποίο κάλυψε τις ανάγκες, και το οποίο ειλικρινά δεν γνωρίζουμε τι «δικλείδες» έχει ώστε οι «επόμενοι» να μην το προσβάλουν αν το θελήσουν. Αυτή η πρώτη σεζόν στοίχισε 28 εκατ ευρώ (για την ακρίβεια 27.977.996,80 ευρώ προβλέπονται για τη σεζόν 2018-19). Με τις ομάδες να υποστηρίζουν ότι έχουν να πάρουν λεφτά από τα τέλη Φλεβάρη. Ότι τους χρωστάνε τις τελευταίες δόσεις.

Για να καταλάβει κανείς πόσα χρήματα δίνει η ΕΡΤ φτάνει ένας παραλληλισμός με εκείνα που προσφέρει ο COSMOTE TV για να δελεάσει τους συνδρομητές του με Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Η ΕΡΤ έδειξε περίπου 100 ματς ζωντανά από τις 7 ΠΑΕ. Ο COSMOTE σχεδόν με τα ίδια χρήματα (30 εκατ ευρώ τον χρόνο) είχε εικόνα από 343 ματς στις δύο κορυφαίες διοργανώσεις. Σε δύο κορυφαία αθλητικά γεγονότα που εκτός των άλλων μπορούσες να δεις Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Η ΕΡΤ για να δείξει Λαμία και Απόλλωνα πλήρωσε 267.000 ευρώ ανά παιχνίδι. Ο COSMOTE πχ τη Μπαρτσελόνα κάτι λιγότερο από 87,500 ευρώ. Το ένα κανάλι το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Το άλλο είναι συνδρομητικό.

Με δύο λόγια; Μαγαζί γωνία η ΕΡΤ. Και όπως κυκλοφορούσε ευρέως, μέχρι να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος; Ήδη σε συζητήσεις και με τον ΠΑΟΚ ώστε να ενταχθεί και εκείνος στο «δημόσιο αγαθό». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κουβέντα γίνονταν για συμβόλαιο 3ετές με ετήσιες αποδοχές κάτι σε 8-8.5 εκατ ευρώ!

Ήταν μάλιστα τα πράγματα τόσο προχωρημένα κάποια στιγμή που το… μισό Ραδιομέγαρο ανέβηκε στην Τούμπα προκειμένου να δει τη «φιέστα» στο ματς του Δικέφαλου με τον Λεβαδειακό. Ήταν εκεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Δρόσος. Ο αναπληρωτής, Λ. Αρβανίτης. Και ο διευθυντής της ΕΡΤ 3, Αλ. Κάντερ–Μπαξ.

Ποιος είναι ο κύριος Δρόσος; Ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου πρωτίστως. Είναι ο «εγγυητής» της εύρυθμης λειτουργίας της ΕΠΟ, τότε που ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και ο μακαρίτης πια Κωστάκης Κουτσοκούμνης ήθελαν ένα δικό τους πρόσωπο προκειμένου να αναλάβει την Ομοσπονδία για να γλιτώσουμε το περίφημο Grexit. Μπήκε στην ΕΠΟ με το πρώτο… μεγάλο κύμα προσλήψεων. Εκείνο που απογείωσε την ετήσια μισθοδοσία της Ομοσπονδίας από τα 2 εκατ ευρώ στα 6 εκατ ευρώ!

Σαν την ΕΡΤ και εκεί. Λεφτά υπάρχουν.

Μετά την …εξυγίανση λοιπόν που έφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο ως πρόεδρος της ΠΔΕ της ΕΠΟ, του ανατέθηκε του ανθρώπου με έναν τρόπο να εξυγιάνει και την Δημόσια τηλεόραση. Το γεγονός ότι κυκλοφορεί η πληροφορία πως η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών διερευνά το ενδεχόμενο κακουργηματικής απιστίας, για την οικονομική διαχείριση στην ΕΠΟ κατά τη διάρκεια της θητείας του; Είναι μια μικρή λεπτομέρεια που δεν γίνεται να χαλάσει μια τέτοια όμορφη ιστορία.

Πάμε λοιπόν πλέον και στα σημερινά. Προφανώς άπαντες συμφωνούν ότι η πιο «εμπορική» ομάδα της χώρας είναι ο Ολυμπιακός. Οι Ερυθρόλευκοι που με μια επιστολή τους προς τον κύριο Δρόσο θέλησαν να μάθουν μερικά πράγματα. Πρώτον για το αν η ΕΡΤ όντως μιλά με άλλες ΠΑΕ πλην των 7 που έχει στον… στόλο της. Και δεύτερον από τη στιγμή που έχει μπει τόσο «γερά» πλέον η Δημόσια Τηλεόραση στο «παιχνίδι» γιατί δεν έκανε ποτέ μια πρόταση και σε εκείνους. Γιατί ρώτησαν; Προφανώς γιατί κάποια πράγματα δεν φαίνονται λογικά.

Τι απάντησε λοιπόν ο Γιάννης Δρόσος; Ότι μετά χαράς η ΕΡΤ θα συζητούσε και με τον Ολυμπιακό (ναι θα του έκανε κάποια στιγμή την χάρη). Αρκεί οι Ερυθρόλευκοι να έκαναν πρόταση! Ο Ολυμπιακός στην ΕΡΤ. Όχι η ΕΡΤ στον Ολυμπιακό.

Αυτό το τελευταίο είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτέλεσε μια Κυβέρνηση της πλάκας, αλλά σίγουροι δεν έχασε ποτέ το χιούμορ της.

Σε παγκόσμια αποκλειστικότητα λοιπόν η Δημόσια Τηλεόραση που «χτίζει» πάνω στο «δημόσιο αγαθό» που λέγεται ποδόσφαιρο μοιράζοντας εκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζει ότι για να συζητήσει θα πρέπει να μην εκφράσει εκείνη ενδιαφέρον αλλά η ομάδα που έχει το προϊόν.

Και ας αφήσουμε την περσινή συμφωνία που τέλος πάντων υπήρχαν «άστεγες» ομάδες οι οποίες -με αντάλλαγμα όπως αποδείχθηκε την πλειοψηφία στην Σούπερ Λιγκ (λέγεται και αναδιάρθρωση)- έφτασαν μέσω Βασιλειάδη στο Ραδιομέγαρο.

Ο ΠΑΟΚ που είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομικά ομάδες της χώρας, τι έκανε ακριβώς; Τώρα που τελειώνει το συμβόλαιο του με τη Nova πήγε στην ΕΡΤ και τους είπε «σας παρακαλώ εντάξτε με και εμένα στο πρόγραμμα»; Και τα 8,5 εκατ ευρώ (μαζί με τον τηλεοπτικό χρόνο) που προφανώς είναι η μεγαλύτερη προσφορά που έγινε ποτέ σε ελληνική ομάδα, πως προέκυψαν ακριβώς; Τα ζήτησε και αυτά ο Δικέφαλος που εν τω μεταξύ από την προηγούμενη συμφωνία του έχει δώσει στη Nova το δικαίωμα της «τελευταίας προσφοράς»;

Αν δηλαδή είχε πάει η ΕΡΤ στον ΠΑΟΚ, ποιο θα ήταν το σωστό ποσό; Έλα ντε…

Δείτε την επιστολή του Ολυμπιακού:

H απάντηση της ΕΡΤ:

Keywords
Τυχαία Θέματα