ΑΕΚ : Από «αχίλλειος πτέρνα», το μεγάλο της «όπλο»!

17:30 9/10/2020 - Πηγή: To10.gr

Η μεσαία γραμμή αποτέλεσε διαχρονικά για την ΑΕΚ πρόβλημα. Η Ένωση παρουσίαζε σταθερά αδυναμίες στη συγκεκριμένη γραμμή, είτε σε επίπεδο ποιότητας, είτε σε επίπεδο λύσεων. Φέτος όμως αυτή η συνθήκη άλλαξε και μάλιστα για τα καλά. Οι Κιτρινόμαυροι έχουν δημιουργήσει έναν άξονα που… δαγκώνει, με παίκτες που διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και λύσεις για κάθε επιλογή. Τόσες, που στην πορεία τα πράγματα είναι πιθανό να γίνουν… δύσκολα για τον Μάσιμο Καρέρα, μιας και θα πρέπει να βρει τους τρόπους να αξιοποιήσει τους

πολλούς παίκτες πρώτης γραμμής που έχει στη διάθεσή του.

Μπαίνει δυναμικά στην κουβέντα το 3-5-2

Το 3-5-2 είναι ένα σχήμα που ο Μάσιμο Καρέρα έχει δείξει πως θέλει να δοκιμάζει. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είχε μπει στο… συρτάρι. Φαίνεται πως αυτή η συνθήκη θα αλλάξει. Οι επιλογές που έχει πλέον ο τεχνικός της ΑΕΚ σε συνδυασμό με την απουσία του Λιβάι Γκαρσία για το επόμενο δίμηνο, επαναφέρουν στο προσκήνιο το εν λόγω πλάνο. Ένα πλάνο που το ρόστερ της ΑΕΚ μπορεί και με το παραπάνω να υποστηρίξει, με τις τελευταίες προσθήκες να συμβάλουν σημαντικά σε αυτό. Μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι και το σχήμα που θα επιλεγεί για το μεγάλο ματς με τον ΠΑΟΚ που ακολουθεί μετά τη διακοπή.

Ο Σάκχοφ λύνει τα χέρια του Καρέρα

Η προσθήκη του Γεβγέν Σάκχοφ αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας για την ΑΕΚ. Ο Ουκρανός μέσος είναι ένας χαφ ικανός να κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο. Μπορεί να μαρκάρει, να τρέξει, να καλύψει χώρους, αλλά να βοηθήσει και δημιουργικά. Το είδαμε να συμβαίνει αυτό στο ματς με την Βόλφσμπουργκ, όπου η παρουσία του 30χρονου χαφ ήταν καταλυτική.

Ο Σάκχοφ είναι ένας παίκτης που έλειπε από το ρόστερ της ΑΕΚ. Ένας μέσος με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπάρχοντες. Ήδη φαίνεται πως η παρουσία του στο γήπεδο απελευθερώνει τον Κρστίτσιτς και συνάμα αφαιρεί ένα σημαντικό φορτίο από τον Σιμόες, όσον αφορά την ανασταλτική δουλειά. Κάτι που φάνηκε να έχουν ανάγκη και οι δύο.

Οι δύο… σταθερές

Νέναντ Κρστίτσιτς και Αντρέ Σιμόες είναι δύο παίκτες-«κλειδιά» για την ΑΕΚ. Ο καθένας στον τομέα του. Ο Καρέρα ποντάρει πολλά και στους δύο, που δείχνουν μέχρι τώρα αναγεννημένοι. Πιο ώριμοι από ποτέ και έτοιμοι να σηκώσουν το βάρος που τους έχει ανατεθεί, κάνοντας τη διαφορά για την Ένωση.

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για το πόσο σημαντικοί είναι και οι δύο προκειμένου η ΑΕΚ να λειτουργήσει βάσει των «θέλω» του προπονητή της. Αμφότεροι αποτελούν τις σταθερές στα πλάνα του Ιταλού τεχνικού, που πλέον έχει τις λύσεις για να τους διαχειριστεί καλύτερα.

Οι επιστροφές που αλλάζουν τα δεδομένα

Ο Κώστας Γαλανόπουλος μετράει αντίστροφα για την επιστροφή του στη δράση, ενώ σύντομα στην ίδια φάση θα έρθει και ο Νταμιάν Σιμάνσκι. Πρόκειται για δύο επιστροφές που αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ και την «γεμίζουν» ακόμα περισσότερο. Μιλάμε για εν δυνάμει βασικούς παίκτες, δύο σημαντικά πρότζεκτ για την Ένωση, που θέλουν φέτος να κάνουν τη μεγάλη χρονιά τους.

Με την παρουσία τους στο rotation ο προπονητής της ΑΕΚ ενισχύει ακόμα περισσότερο τον δυναμισμό στον άξονα της ομάδας του, που γίνεται ξεκάθαρα το δυνατό αγωνιστικό της στοιχείο.

Ρυθμιστής ο Μάνταλος

Ο Πέτρος Μάνταλος μπορεί να βρέθηκε (και δικαίως) στο επίκεντρο της κριτικής μετά την απαράδεκτη ενέργειά του στο ματς με τον Ατρόμητο, όμως ήταν και παραμένει ένας καθοριστικός παίκτης για την ΑΕΚ. Ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να προσφέρει στο σύνολο πράγματα που ενδεχομένως δεν μπορεί κανένας άλλος Κιτρινόμαυρος.

Είναι αναμφίβολα ο ρυθμιστής στα πλάνα του Καρέρα, που προτίθεται να τον αξιοποιήσει είτε ως εσωτερικό μέσο στο 4-3-3, είτε ως επιτελικό χαφ στο 3-5-2. Το σενάριο να δούμε ξανά τον αρχηγό της ΑΕΚ στην πτέρυγα δεν μοιάζει και τόσο πιθανό. Άλλωστε και ο Καρέρα εκτιμά πως ο Μάνταλος μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον χώρο του κέντρου.

Στην εξίσωση και ο Τάνκοβιτς

Μπορεί ο Μουαμέρ Τάνκοβιτς να είναι ένας παίκτης που έφτιαξε το όνομά του ως εξτρέμ, ωστόσο είναι πιθανό στην ΑΕΚ του Καρέρα να τον δούμε και σε άλλους ρόλους. Είναι πιθανό δηλαδή το σενάριο να υπάρξει μετατόπιση του Σουηδού άσου στον άξονα, όταν ο τεχνικός της Ένωσης επιλέγει ένα 3-5-2 και τον θέλει στην ενδεκάδα.

Ο Τάνκοβιτς μπορεί σε αυτό το σενάριο να αγωνιστεί είτε ως δεκάρι, είτε ως δεύτερος επιθετικός. Θέσεις στις οποίες έχει αξιοποιηθεί και κατά το παρελθόν, μεγάλη μάλιστα επιτυχία.

Υπάρχουν και οι… μικροί

Πέρα από τις παραπάνω, πρώτης γραμμής λύσεις που διαθέτει η ΑΕΚ για την μεσαία γραμμή της, υπάρχουν δύο ακόμα ποδοσφαιριστές που συμπληρώνουν το παζλ του άξονα του Δικεφάλου. Πρόκειται για τους Φοίβο Μπότο και Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς, δύο παίκτες με μέλλον και προοπτική, που περιμένουν να πάρουν φέτος τις ευκαιρίες τους. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που αμφότεροι αποφασίστηκε να μείνουν στην ομάδα και να μην παραχωρηθούν δανεικοί. Ο Καρέρα τους πιστεύει και θέλει σταδιακά να τους εντάξει στην αγωνιστική εξίσωση, προκειμένου να «ψηθούν» ποδοσφαιρικά και να δείξουν παράλληλα το ταλέντο τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα