Βελισσαράκος Ευστάθιος: Ποια είναι τα μέτρα για ανέργους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Βελισσαράκος Ευστάθιος: Ποια είναι τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού για τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

1.     Ολοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται  προσωρινά η εργασία τους  λόγω αναστολής   λειτουργίας της επιχείρησης  με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση ύψους 800 € για το διάστημα 15/03/2020-30/04/ 2020.

2.     Η αποζημίωση ύψους 800 € θα δοθεί μετά απο σχετική αίτηση που θα υποβάλλεται  στο σύστημα Εργάνη καταχωρώντας τον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του κάθε εργαζομένου και μετά απο

σύνδεση που θα γίνεται με την κάθε μια επιχείρηση.

3.     Επιπλέον οι παραπάνω  εργαζόμενοι  θα καταβάλλουν μόνο το 60% του ενοικίου,εφόσον πρόκειται για  1η  κατοικία,δηλαδή μοναδική κύρια κατοικία. Για το υπόλοιπο 40% αναμένονται διευκρινήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί και αν θα δοθεί απο την κυβέρνηση.

4.     Γι’αυτούς τους εργαζόμενους,αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου,για 4 μήνες.

ΑΝΕΡΓΟΙ

1.      Αυτόματη ανανέωση  όλων των δελτίων ανεργίας που λήγουν από 18/03/2020 εώς και 05/04/2020.

2.      Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης  ανεργίας καθώς και επιδόματος μακροχρόνιων  ανέργων για 2 ακόμα μήνες,σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31 Μαρτίου 2020.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

1.      Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων  για 4 μήνες   για τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του COVID-19.

2.      Προβλέπεται αποζημίωση για τις επιχειρήσεις καθώς και λοιπές ασφαλιστικές προβλέψεις οι οποίες θα ανακοινωθούν με  νέα μέτρα.

3.      Για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους  θα καταβάλλεται  το 60% του ενοικίου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο καθώς για τους ιδιοκτήτες των παραπάνω  ακινήτων προβλέπεται αναστολή πληρωμών των  φορολογικών υποχρεώσεων τους για 4 μήνες.

4.      Η ΑΑΔΕ προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων,ύψους έως 30.000,00€.

5.      Ολες οι επιχορηγήσεις ισχύουν εφόσον δεν έχει προβεί η επιχείρηση σε μείωση προσωπικού από τις 18/03/2020 και εφεξής.

ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο  ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί βάση των αντικειμενικών αξιών προηγούμενης χρονιάς και όχι των νέων αντικειμενικών αξιών .

ΜΕΡΙΚΑ  ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

1.      Ποιος θα καταβάλλει το υπόλοιπο 40% του ενοικίου εφόσον ο ενοικιαστής θα καταβάλλει μόνο το 60%;

2.      Για τις επιχειρήσεις τις οποίες  δεν έχουν ανασταλεί όλοι οι ΚΑΔ και είναι ακόμα σε λειτουργία (π.χ επιχειρήσεις εστίασης με delivery) θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι με την σχετική αποζημίωση ύψους από την κυβέρνηση  ή εξαιρούνται οι εργαζόμενοι   των  επιχειρήσεων αυτών.

3.      Για τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται παράλληλα σε 2 εργοδότες, όπου ο ένας εκ τον οποίων δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία του,ο εργαζόμενος θα λάβει την αποζημίωση ύψους 800€ η οποία αναφέρεται στον δεύτερο εργοδότη στον οποίο έχει  ανασταλλεί η λειτουργία του;

4.      Για τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας  θα έχουν τα  ίδια  δικαιώματα με τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση;

The post Βελισσαράκος Ευστάθιος: Ποια είναι τα μέτρα για ανέργους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα