Προμηθέας: Σημασία έχει το «αύριο» όχι το «σήμερα»

Όπως έγινε γνωστό προ ημερών, ο Προμηθέας θα είναι και πάλι παρών στο Euroleague Basketball Next Generation Tournament.  Είναι το τουρνουά που διοργανώνεται από την Euroleague και στο οποίο παίρνουν μέρος οι καλύτερες ευρωπαϊκές εφηβικές (U18) ομάδες.

Μάλιστα ο Προμηθέας θα είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που θα βρεθεί φέτος στο συγκεκριμένο

τουρνουά. Θ’ αγωνιστεί στον όμιλο του Μονάχου (21-23/1). Θα αντιμετωπίσει τις Ρεάλ Μαδρίτης (πρωταθλήτρια Ευρώπης U18), CFBB Paris, Ζαλγκίρις Κάουνας, Ρόμα, Σαραγόσα, Μπρνο και Μπάγερν Μονάχου. Η CFBB Paris ήταν πρωταθλήτρια το 2010 και το 2017 και η Ζαλγκίρις το 2003 και το 2007.

Κι αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της ομάδας. Ότι αν και οι περισσότεροι βλέπουν τις επιτυχίες της πρώτης ομάδας, το θέμα είναι ότι γίνεται δουλειά σε βάθος.

Ο Προμηθέας, έπαιξε για πρώτη φορά στην Basket League τη σεζόν 2016-2017. Την επόμενη σεζόν κατέκτησε την 3η θέση στο πρωτάθλημα. Το 2019 έφτασε στον τελικό του Πρωταθλήματος, όπου έχασε από τον Παναθηναϊκό κι ενώ στα ημιτελικά είχε αποκλείσει την ΑΕΚ. Το 2020, έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου, όπου ηττήθηκε από την ΑΕΚ. Τον Σεπτέμβριο του 2020 κατέκτησε το Super Cup.

Είναι γρήγορη η εξέλιξη; Πιθανότατα… Αλλά είναι διαφορετικό να πετύχει κάτι από το να τύχει! Και η ουσία είναι ότι πέρα από το αγωνιστικό αποτέλεσμα της αντρικής ομάδας, γίνεται σπουδαία δουλειά και σε άλλους τομείς.

Είναι μία ομάδα που δουλεύει πολύ στο marketing. Έχει δικό της προπονητικό κέντρο, το οποίο επισκέφτηκε ο Τζόρντι Μπερτομέου. ‘Εχει πρότυπες Ακαδημίες και σπουδαίο πρόγραμμα ανίχνευσης ταλέντων και παραγωγής παικτών. Είναι μια νέα σπουδαία πρόταση για το ελληνικό μπάσκετ.

Το προπονητικό κέντρο

Το προπονητικό κέντρο στον Καστελλόκαμπο αποτελεί το… καμάρι του συλλόγου. Άνοιξε τις πύλες του το 2018 και πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα προπονητικά κέντρα στην Ευρώπη σε επίπεδο ακαδημιών μπάσκετ. Εκεί γίνεται… όλη η δουλειά! Μάλιστα πρόσφατα το επισκέφτηκε και ο CEO της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τις υποδομές και το επίπεδο δουλειάς που γίνεται.

Κάθε εβδομάδα, στα 3 διαθέσιμα γήπεδα, λαμβάνουν χώρα προπονήσεις, φιλικά και επίσημοι αγώνες όλων των τμημάτων του Συλλόγου, από τα τμήματα μίνι μέχρι την Α1 ΕΣΚΑ-Η (ανώτερη κατηγορία της Τοπικής Ένωσης, 5ο επίπεδο στο σύστημα κατηγοριών στην Ελλάδα).

Η Ακαδημία του Προμηθέα

Περισσότερα από 500 παιδιά αθλούνται στην Ακαδημία του Προμηθέα. Πολύ μεγάλος αριθμός. Όμως σημασία έχει ότι η ομάδα έχει θέσει ως ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ τις Ακαδημίες και την εξέλιξη των νεαρών αθλητών. Τα τελευταία χρόνια η Ακαδημία του Προμηθέα είναι από τις κορυφαίες στην Ελλάδα. Το επίπεδο προπόνησης είναι υψηλότατο, το επιτελείο καταρτισμένο, είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ανέλαβε φέτος υπεύθυνος ο Κώστας Παπαδόπουλος, εκ των κορυφαίων Ελλήνων προπονητών στα θέματα υποδομών. Οι ομάδες παίδων κι εφήβων έχουν συνεχή παρουσία στις τελικές φάσεις των αντίστοιχων Πανελληνίων Πρωταθλημάτων.

Βέβαια οι άνθρωποι του Προμηθέα θέλοντας να οδηγήσουν τα παιδιά στο να ανοίξουν τους ορίζοντες και να αποκτήσουν παραστάσεις, φροντίζουν τη συμμετοχή διαφόρων ηλικιακών τμημάτων σε τουρνουά του εξωτερικού.

Προμηθέας: Το πρόγραμμα «ΝΟΥΣ»

Από το 2014 ο Προμηθέας λειτουργεί το πρόγραμμα αθλητικών υποτροφιών με τίτλο «ΝΟΥΣ»

Το πρόγραμμα αυτό έχει σκοπό να συνδυάσει την άθληση με τη μάθηση και να δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά με ταλέντο, με φυσικά αθλητικά προσόντα και με θέληση για αθλητισμό να συνδυάσουν και τα δύο αξιοποιώντας και εντατικοποιώντας στο μέγιστο τις αθλητικές δυνατότητές τους με ταυτόχρονη επιμέλεια στις σχολικές τους επιδόσεις. Αναφέρεται σε παιδιά που θα φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες στο άθλημα του μπάσκετ και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιμέλεια στα μαθήματά τους.

Οι υποτροφίες περιλαμβάνουν την εξ ολοκλήρου οικονομική κάλυψη από πλευράς του Συλλόγου των εξόδων για: τη στέγασή τους στην Πάτρα, (στον ξενώνα του ιδρύματος Δημ. & Λιλής Σταυροπούλου στον Καστελλόκαμπο Πατρών, σε δωμάτια διαστάσεων φοιτητικής εστίας με κλιματισμό), τη διατροφή τους, τις μετακινήσεις τους, τον αθλητικό τους ρουχισμό και τη μόρφωσή τους, με την κάλυψη των διδάκτρων της φοίτησης στα Εκπαιδευτήρια «Αναγέννηση», που εδρεύουν στην Πάτρα.

Και στην Basket League

Και κάτι τελευταίο για να καταλάβετε τι θα πει ανάπτυξη: Την περίοδο 2017-2018 χρησιμοποίησε έξι παίκτες κάτω από 20 ετών στην Basket League. Την επόμενη χρονιά πάλι το ίδιο νούμερο… Και την περίοδο 2019-2020 χρησιμοποίησε οχτώ….

Στο ρόστερ για τη σεζόν 2020-2021, ο Τανούλης (αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ) και ο Κουρουπάκης είναι 18 ετών. Ο Μπαζίνας και ο Μαντζούκας είναι 17… Ο Βασιλείου δεν έχει κλείσει τα 16. Κι αν δείτε στο σάιτ του ΕΣΑΚΕ είναι κι άλλα παιδιά γεννημένα το 2003 (Λάιος και Κολιός), το 2004 (Πλώτας και Κουρέπης), του 2005 (Καναβός και Καλλιακούδας) αλλά και του… 2006 (Σοϊλεμτζίδης). Έχουν δηλωθεί από την ομάδα στον ΕΣΑΚΕ!!!

Και το θέμα δεν είναι ότι απλώς υπάρχουν, αλλά έχουν συγκεκριμένο ρόλο και προέρχονται απο συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο Μαντζούκας, αναμφισβήτητα το κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο της ομάδας, έπαιξε στο πρωτάθλημα σε ηλικία 14 ετών κι 7 μηνών. Λίγο αργότερα, σε ηλικία 15 ετών και 6 μηνών, άρχισε στην πρώτη πεντάδα στον αγώνα του Προμηθέα με την Βίρτους Μπολόνια για το BCL. Σε ηλικία 17 ετών και 10 μηνών έγινε ο νεότερος σε ηλικία Έλληνας παίκτης που πετυχαίνει πάνω από 20 πόντους σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Κόντρα στην Γκραν Κανάρια όλα αυτά. Σ’ έναν αγώνα όπου άρχισε στην πρώτη πεντάδα ο Νίκος Βασιλείου που έχει γεννηθεί στις 3 Μαϊου του… 2005!!! Σε ηλικία 15 ετών και 7 μηνών…

Το άρθρο Προμηθέας: Σημασία έχει το «αύριο» όχι το «σήμερα» εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα