Ποιές θεωρούσαν ωραίες γυναίκες οι Αρχαίοι Έλληνες και ποιούς ωραίους άντρες οι Αρχαίες Ελληνίδες;

Στην αρχαία Ελλάδα, η αντίληψη για την ομορφιά επηρεαζόταν από τα ιδανικά της συμμετρίας, της υγείας και της αρμονίας. Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν όμορφες τις γυναίκες που συνδύαζαν σωματική τελειότητα και πνευματική καλλιέργεια. Η συμμετρία στο πρόσωπο, η λεπτή μέση, οι γεμάτοι γοφοί και το ανοιχτό δέρμα ήταν χαρακτηριστικά που επιζητούσαν, καθώς το ανοιχτόχρωμο δέρμα θεωρούνταν σύμβολο ευγενικής καταγωγής και καθαρής ζωής, αφού οι γυναίκες με σκούρο δέρμα συνδέονταν με χειρωνακτικές εργασίες.

Αντίστοιχα,

οι Αρχαίες Ελληνίδες θαύμαζαν τους άντρες που συνδύαζαν σωματική δύναμη και ηρωισμό. Τα αθλητικά σώματα, με καλοσχηματισμένους μύες, ευθυτενής στάση και υγιή όψη, ήταν τα πρότυπα που κυριαρχούσαν. Η γενειάδα και το έντονο βλέμμα προσέδιδαν ανδρισμό, ενώ η φυσική αρμονία του σώματος αποτελούσε απόδειξη υγείας και δύναμης.

Οι καλλιτέχνες της εποχής, όπως ο Φειδίας και ο Πραξιτέλης, αποτύπωναν αυτά τα ιδανικά στις γλυπτικές δημιουργίες τους. Για τους άντρες, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δορυφόρος του Πολύκλειτου, ένα γλυπτό που θεωρείται η επιτομή της τελειότητας. Για τις γυναίκες, η θεά Αφροδίτη συμβόλιζε την κορυφαία θηλυκή ομορφιά.

Η ομορφιά στην αρχαιότητα συνδεόταν άμεσα με την αρετή και την πνευματική καλλιέργεια. Δεν περιοριζόταν μόνο στα φυσικά χαρακτηριστικά, αλλά αντικατόπτριζε την ισορροπία ψυχής και σώματος, που αποτελούσε θεμελιώδη αξία για την αρχαιοελληνική σκέψη.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα