Όσα πρέπει να «συμμαζέψει» ο Μάντζιος στη διακοπή, ώστε ο Άρης να γίνει ομάδα

Ισοπαλία 1-1 με την Κηφισιά, σαν ήττα γνώρισε ο Άρης την Κυριακή στο «Βικελίδης» και δυστυχώς πάει στη δεύτερη και μεγαλύτερη διακοπή του πρωταθλήματος με γκρίνια.

Περίπου 20 μέρες μεσολαβούν μέχρι την επανέναρξη της Super League και ο Άκης Μάντζιος καλείται να βελτιώσει πολλά ώστε η ομάδα του να μην πετάξει στα «σκουπίδια» το «βατό» πρόγραμμα που ακολουθεί κόντρα σε μικρομεσαίες ομάδες.

Κόντρα στην Κηφισιά

φέρει και αυτός ευθύνη για τη διαχείριση του αγώνα όταν στο δεύτερο ημίχρονο ο Άρης υπέστη ένα απίστευτο «κλατάρισμα». Η χρησιμοποιήσει του Λάζαρου από τόσο νωρίς είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Το θέμα όμως δεν είναι η διαχείριση στο συγκεκριμένο ματς, αλλά ένα «ντόμινο» γεγονότων που ουσιαστικά «έδεσε» τα χέρια του Έλληνα τεχνικού και πρέπει να λυθεί.

Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Παίκτες που είτε δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που υπήρχαν (Κάρλσον, Μενέντες), είτε ήρθαν αργά και δεν βρίσκονται ακόμη στην ετοιμότητα που χρειάζεται (Πάρντο), είτε αντιμετωπίζουν θέματα τραυματισμών (Ζουλ, Ρουπ, Σαβέριο) , είτε ακόμη ακόμη δεν είναι σε καλή κατάσταση (Νταρίντα, Μπράμπετς).

Για τον Νταριντα ίσως και να φταίει το γεγονός ότι χρησιμοποιείται πολύ πίσω (κοντά στον αμυντικό χαφ Βερστράτε) και όχι πιο μπροστά όπως πέρσι ώστε να μπορεί να απειλεί. Αλλά και αυτό είναι απόρροια όλων των παραπάνω που υπάρχουν (συν τη μεγάλη απουσία του Μανού) και ουσιαστικά δεν αφήνουν στον Μάντζιο.

Όσα πρέπει να «συμμαζέψει» ο Μάντζιος στη διακοπή ώστε ο Άρης να γίνει ομάδα

Επίσης ένα σχόλιο για το συγκεκριμένο ματς με την Κηφισιά. Ποιος ο λόγος να χρησιμοποιηθεί «εκβιαστικά» ο Μπράμπετς που προερχόταν από τραυματισμό και να μην ξεκινήσει ο Βέλεθ ώστε να αρχίσει να βρίσκει κι αυτός αγωνιστικό ρυθμό. Και στο Β΄ μέρος ας έμπαινε ο Τσέχος. Εκτός αν ο Ισπανός είναι ακόμη πιο πίσω σε ετοιμότητα.

Ας δούμε όμως και την επόμενη μέρα. Στη διακοπή το Νο1 που πρέπει να διορθωθεί είναι η φυσική κατάσταση. Για να παίξει ο Άρης ως «ομάδα Μάντζιου» πρέπει να τρέχει και να πιέζει όσο το δυνατόν περισσότερο. Γι αυτό βγήκε 3η δύο φορές. Αν βελτιωθούν οι ανάσες τότε πιθανότατα θα εκλείψουν και κάποια τραγικά αβίαστα λάθη που όσο κυλάει ένα ματς γίνονται όλο και περισσότερα (και) λόγω της κούρασης.

Καλό θα είναι ο Άρης να πάει κάπου για προετοιμασία στη διακοπή όπως φημολογείται. Και για να γίνει πιο καλή δουλειά και να «ξεφύγουν» Μάντζιος και οι παίκτες και να αλλάξουν παραστάσεις.

Αφού φτιάξουν η αντοχή και τα τρεξίματα, τότε θα μπορέσει ο Μάντζιος να φτιάξει την αμυντική λειτουργία όπως πρέπει να είναι και όπως ξέρει ο ίδιος.. Δεν νοείται να έχεις δεχθεί 11 γκολ σε μόλις 7 ματς στο πρωτάθλημα. Αυτό είναι το δεύτερο.

Το τρίτο είναι να βρεθεί ένας «κορμός», μια 11άδα σταθερή ώστε να αποκτηθεί και η κατάλληλη χημεία. Φυσικά προσθαφαιρέσεις θα υπάρχουν, αναλόγως και με τις ανάγκες κάθε αγώνα και τις απουσίες που υπάρχουν.

Ο Μάντζιος, αφού φέρει τους παίκτες του στην καλύτερη δυνατή κατάσταση σε αυτό το 20ήμερο, θα πρέπει να επιλέξει τους παίκτες στους οποίους θα βασίζεται για να ξεκινάει ένα ματς και σε αυτούς που θα έρχονται από τον πάγκο για να δίνουν αυτό που χρειάζεται η ομάδα του στο εκάστοτε παιχνίδι.

Με τα όποια προβλήματα υπάρχουν και τις όποιες «ανορθογραφίες» στο ρόστερ, το υλικό δεν είναι κακό. Αν βελτιωθεί η φυσική κατάσταση, βρεθεί «χημεία» και μια σταθερή 11άδα ο «Θεός του πολέμου» μπορεί να «καθαρίζει» τα περισσότερα ματς με τις μικρομεσαίες ομάδες. Αλλά και γενικότερα να παρουσιάσει ένα σαφώς καλύτερο πρόσωπο από όσα έχουμε δει ως τώρα.

ΥΓ: Όχι ότι φταίει η διαιτησία του Πουλικίδη και του Ευαγγέλου για την ισοπαλία με την Κηφισιά. Αλλά και πέναλτι στον Μορόν υπάρχει και αποβολή του Παπασάββα. Υπήρχε περίπτωση ο Άρης να μην κέρδιζε αν τα έδινε; Είναι που φέτος ο Άρης θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση.

ΥΓ1: Ο Άρης έχει τρία αμυντικά χαφ όμως στην πράξη έχει διαθέσιμο… τον εξής ένα. Βερστράτε. Στον Ντουκουρέ δεν μπορείς να βασιστείς για πολλά ματς, ενώ ο Ζουλ μία παίζει και δύο δεν… Αφήστε που ακόμη δεν έχουμε ξεκάθαρη άποψη για το αν ο Καμερουνέζος είναι στο επίπεδο που χρειάζεται ή όχι.

ΥΓ2: Λάθος ότι δεν αποκτήθηκε ένας ακόμη φορ, έστω και ο…  Μάνος που λέει ο λόγος. Κάθε φορά που ο Μορόν θα πέφτει κάτω οι Αρειανοί θα προσεύχονται ο Ισπανός να είναι καλά. Ας ελπίσουμε να μην κοστίσει.

ΥΓ3: Ο όποιος επιθετικός αποκτηθεί τον Ιανουάριο καλό θα είναι να έχει έρθει κάνα μήνα πριν να κάνει προπονήσεις, να εγκλιματιστεί και μόλις αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής να είναι έτοιμος να προσφέρει. Μην χαθεί κι άλλος χρόνος.

ΥΓ4: Σε μία ακόμη εκπομπή ο Ηλίας Σπάθας δικαιώνει τον Λουτσέσκου και τον ΠΑΟΚ σε όσα υποστηρίζουν. Τα συμπεράσματα δικά σας..

Αλέξανδρος Κωτάκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα