Ο Άρης έχει πολλά να διορθώσει, αλλά και για πολλά να αισιοδοξεί – Ο Μπάνκστον αλλάζει τα δεδομένα

Μπορεί ακόμη να είναι πολύ νωρίς στο EuroCup, όμως η νίκη που πέτυχε ο Άρης επί της Τουρκ Τέλεκομ πιθανότατα θα αποδειχθεί κομβικής σημασίας για την πρόκρισή του στην επόμενη φάση.

Κι αυτό γιατί έφυγαν τα δύο πιο δύσκολα εντός έδρας ματς (με τους Τούρκους και με Γκραν Κανάρια) και όλα τα υπόλοιπα ο «Αυτοκράτορας» λογικά θα τα κερδίσει. Ή τουλάχιστον θα κερδίσει τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών.

Και ναι ο ο Άρης

έχει φανερώσει χτυπητές αδυναμίες ως τώρα, είτε μιλάμε για τη χημεία της ομάδας, είτε για κάποιους (αρκετούς) παίκτες που κινούνται στα «ρηχά». Αλλά μια στιγμή…

Ο «Θεός του πολέμου» με μια σχεδόν ολοκαίνουργια ομάδα και με σημαντικές απουσίες  (Μποχωρίδης, Μπλούμπεργκς, Μπάνκτσον) κόντραρε την κάτοχο του θεσμού, άγγιξε τη νίκη μέσα στη Λιθουανία (με Λιετκαμπέλις) και νίκησε δείχνοντας εξαιρετικό χαρακτήρα την φιναλίστ. Επίσης πάλεψε ως το τέλος κόντρα στον Ολυμπιακό, έστω κι αν ο τελευταίος και ήταν κουρασμένος.

Δεν είναι δα και λίγο αυτό. Εδώ οι Πειραιώτες με τόσο μεγάλο μπάτζετ και επειδή έχουν 2-3 απουσίες ο Μπαρτζώκας το λέει και το ξαναλέει ως δικαιολογία. Έφτασε μάλιστα να… λιώσει τους βασικούς του στο ματς με τον Άρη, μια ομάδα 600-700 χιλιάδων. Οπότε μην κατακρίνουμε από τόσο νωρίς την προσπάθεια που κάνει ο Γιάννης Καστρίτης και οι παίκτες του.

Από εκεί και πέρα περιμένουμε σίγουρα περισσότερα από αρκετούς παίκτες. Ο Χάρελ είναι παίκτης ομάδος που κάνει πολλές δουλειές. Χρειάζεται όμως να μπορεί να προσφέρει περισσότερο στο σκοράρισμα. 6-8 πόντοι σταθερά θα είναι πολύτιμη βοήθεια.

Γκάλινατ. Ο Καστρίτης πρέπει να τον βάλει σε καλούπι. Οπως κατάφερε να κάνει πέρσι με τον Νότε. Προς το παρόν  ο Γκάλινατ παίζει με την… άγνοια του παικταρά που αγωνίζεται σε μικρομεσαία ομάδα. Όπως ήταν στην Καρδίτσα. Μόνο που ο Άρης και το EuroCup δεν είναι Καρδίτσα.

Συνεπώς κάποιες υπερβολικές προσπάθειες του στυλ «μόνος μου και όλοι σας» πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστον. Κόντρα στην Τουρκ Τέλεκομ με μία τέτοια κόντεψε να είναι μοιραίος καθώς δεν την επιχείρησε καν στο τέλος της επίθεσης, με αποτέλεσμα να αφήσει μπόλικο χρόνο στους Τούρκους που ευτυχώς δεν τον εκμεταλλεύθηκαν. Έχει ταλέντο πάντως στην επίθεση και ειδικά στο σουτ και αυτό πρέπει να αναδείξει ακόμη περισσότερο ο Καστρίτης.

Κατσίβελης. Από τον 32 γκαρντ ο Άρης περιμένει άμυνα, καθαρό μυαλό και συγκεκριμένες επιθετικές λύσεις, κυρίως με κάποιο σουτ υπό καλές προϋποθέσεις. Προς το παρόν δείχνει «τρακαρισμένος». Έχει όμως την εμπειρία και τις παραστάσεις να τα δώσει τα παραπάνω.

Καρ. Ακόμη δεν μας έχει πείσει αν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κόντρα σε Απόλλων και Τουρκ Τέλεκομ έδειξε βελτίωση πάντως. Έχει καλό πρώτο βήμα, τρέχει καλά σε τρανζίσιον καταστάσεις, όμως πέραν μιας κίνησης που θυμίζει «μπομπίτα» α λα… Ναβάρο δεν έχει εμφανίσει κάποιο ιδιαίτερο ρεπερτόριο. Μέχρι στιγμής ούτε ευχέρεια δείχνει στο μακρινό σουτ.

Τολιόπουλος Στον Άρη παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του. Η πολύ καλή σχέση που έχει με τον Καστρίτη αποτυπώνεται και στο παρκέ με περισσή αυτοπεποίθηση από τον Έλληνα γκαρντ. Δεν θα σταθώ στο επιθετικό κομμάτι που είναι εξαιρετικός, αλλά και στο πόσο πολύ προσπαθεί στην άμυνα, παρότι δεν τον βοηθάει ο όγκος και το ύψος του. Έχει καλύψει και τα όσα δεν έχουμε δει ως τώρα από τους άλλους γκαρντ.

Και τέλος δύο λόγια για τον Κρις Μπάνκστον. Μπορεί να μην διαθέτει εμπειρία από την Ευρώπη όμως το προαίσθημα που αφήνει ο Αμερικανός, είναι ότι μόλις εγκλιματιστεί θα ανεβάσει επίπεδο τον Άρη. Παίκτης που έφτασε να έχει στο δίποντο 71.1% λέει πολλά. Οκ άλλο επίπεδο το επαγγελματικό μπάσκετ και άλλο το κολεγιακό, όμως η ικανότητά του στο αθλητικό παιχνίδι θα προσφέρει πολλά. Πόντους μέσα στη ρακέτα, ενέργεια στην άμυνα, φθορά στον αντίπαλο και ανάσες στους υπόλοιπους ψηλούς.

Δίπλα του ο Σόουζα θα μπορεί να έχει πιο συγκεκριμένο ρόλο και να δώσει αυτά που πρέπει και μπορεί και όχι να κάνει περισσότερα όπως συμβαίνει ως τώρα. Το ίδιο και ο Σανόγκο που ήδη δίνει πολλά.

Οπως καταλαβαίνει η συνέχεια του φετινού Άρη αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και μπροστά του ανοίγεται μια ευκαιρία ώστε φέτος να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα πάνω.

Αλέξανδρος Κωτάκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα