Κυριάκος Μητσοτάκης: Φοβικότητα, πολιτικαντισμός και υποκρισία του πρωθυπουργού για την πρόκληση των Σκοπίων!

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει με κάθε ευκαιρία πόσο «μικρός» και ανεπαρκής ηγέτης είναι. Με αφορμή την ακραία πρόκληση της νέας προέδρου των Σκοπίων που ποδοπάτησε ακόμα και αυτή την άθλια συμφωνία των Πρεσπών, ο Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε μια – υποτίθεται δυναμική – ανάρτηση, έτσι όπως την παρουσίασαν τα φιλοκυβερνητικά μέσα.

Μόνο που στην πραγματικότητα η αντίδραση του πρωθυπουργού όχι μόνο ήταν πολύ κατώτερη των περιστάσεων, αλλά ήταν και

εξόχως ενδοτική και υποκριτική. Ο Κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παράνομη και ανεπίτρεπτη» την πρωτοβουλία της Σκοπιανής να αποκαλέσει τη χώρα της ως «Μακεδονία» σκέτο, στην ορκωμοσία της.

Όμως οι διαπιστώσεις είναι εύκολες. Μπορούμε να τις κάνουμε όλοι. Το θέμα είναι το «δια ταύτα». Τι έκανε ο Μητσοτάκης ως ηγέτης για να υπερασπιστεί έστω το παλιόχαρτο των Πρεσπών; Απολύτως τίποτα. Δεν πήρε ούτε μισή ευθύνη πάνω του. Δεν αντιμετώπισε το ζήτημα σαν διμερές για να «τρίξει τα δόντια» στο κρατίδιο, άλλα πέταξε το μπαλάκι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς!

Σαν πολιτικός νάνος που δεν μπορεί να πάρει ούτε μισή πρωτοβουλία μόνος του (ειδικά όταν πρόκειται για εθνικά θέματα), κρύφτηκε πίσω από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ για να… φοβερίσει τα Σκόπια με τον «μπαμπούλα» της ευρωπαϊκής του προοπτικής. Ο πρώην «μακεδονομάχος» Μητσοτάκης που κέρδισε τις εκλογές του 2019 με το ψέμα ότι θα ακύρωνε τις Πρέσπες, όχι μόνο έγινε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας, αλλά δεν τολμάει να την καταγγείλει ούτε τώρα που τα Σκόπια την ακύρωσαν σε κυβερνητικό επίπεδο.

Εάν είσαι ανίκανος να υπερασπιστείς τα εθνικά σου δίκαια ακόμα και απέναντι σε ένα αδύναμο κρατίδιο, τότε ποιος ο λόγος να παραμένεις πρωθυπουργός; Οι όροι των συμφωνιών ορίζονται για να τηρούνται ή να «σπάει» η συμφωνία όταν δεν τηρούνται. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν άφησε ούτε καν μια «διακοσμητική» υπόνοια ότι θα καταγγείλει το κουρελόχαρτο των Πρεσπών, έστω για λόγους διπλωματικής πίεσης! Τόση εθελοδουλία στην ατζέντα της Δύσης! Σαν να ανήκει η ιστορικότητα της Μακεδονίας στην Ούρσουλα!

Ο πρωθυπουργός έγραψε μάλιστα ότι… δικαιώθηκε η επιφυλακτική θέση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ εδώ και 5 χρόνια την υπηρετεί στο ακέραιο και κάνει τα στραβά μάτια στις δεκάδες παραβιάσεις των σκοπιανών στους όρους της συμφωνίας.

Ο Μητσοτάκης που τώρα δήθεν «τρομάζει» τα Σκόπια με την ενταξιακή τους πορεία, ήταν ο ίδιος που πριν 3 χρόνια κατήγγειλε τη… Βουλγαρία ότι εμπόδιζε την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων! «Δεν υποστηρίζουμε την Βουλγαρία στα προβλήματα που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας», είχε πει συγκεκριμένα!

Τόση υποκρισία και υποχωρητικότητα δεν έχει υπάρξει ξανά σε ελληνική κυβέρνηση.

Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. pic.twitter.com/jLC0M289vB

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 13, 2024

Παντελής Λαμψιώτης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα