Ελλάδα 2.0: Οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης προειδοποιούν τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ότι οι τράπεζες θα τους αρπάζουν τις αποζημιώσεις!

Στην «προοδευμένη» Ελλάδα 2.0 του Κυριάκου Μητσοτάκη όπου κυριαρχούν οι καταστροφές και οι συμφορές, λαμβάνει χώρα το εξής τραγικό φαινόμενο: οι πληγέντες από μια παλαιότερη καταστροφή προειδοποιούν τους πληγέντες μιας άλλης πιο πρόσφατης καταστροφής, ότι οι τράπεζες θα τους «σηκώσουν» τους λογαριασμούς, εάν έχουν χρέη!

Συγκεκριμένα οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου Κρήτης

μετά από την πικρή εμπειρία τους με το ανάλγητο «κράτος» των τραπεζών που έβαλε «χέρι» στους – κατά τα άλλα -ακατάσχετους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας και εκτιμούν ότι θα υποστούν την ίδια ληστρική «επιδρομή» από τις τράπεζες!

Ήδη είναι γνωστό μέσω σχετικών καταγγελιών ότι τα «κοράκια» των εισπρακτικών πιέζουν πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία να πληρώσουν τα χρέη τους, και τώρα προκύπτει και θέμα κατάσχεσης των αποζημιώσεων που λαμβάνουν από το κράτος! Και όλα αυτά γίνονται με ανοχή της κυβέρνησης που κατά τα άλλα ανακοίνωσε την αναστολή των πλειστηριασμών που αφορούν σπίτια πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel.

Δηλαδή άνθρωποι που πλέον δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και είδαν το σπίτι τους να καταστρέφεται, δεν μπορούν ούτε να φτιάξουν τη ζωή τους από το μηδέν με την πενιχρή αποζημίωση που ορίζει το κράτος, διότι οι τράπεζες βρίσκουν τρόπους να αποζημιώνονται εκείνες αντί για τους πληγέντες!

Μια ενδεικτική περίπτωση που φανερώνει την αυθαιρεσία των τραπεζών, αναδείχθηκε από καταγγελία που έκανε ο γνωστός ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης ότι εισπρακτική άρπαξε από τον τραπεζικό λογαριασμό του πεθερού του που ζει στον Παλαμά Καρδίτσας, τα 6.500 ευρώ που ήταν το χρηματικό βοήθημα για τους πλημμυροπαθείς! Μετά τον σχετικό σάλο που προκλήθηκε από την είδηση, η εισπρακτική επέστρεψε στον πεθερό του κ. Βισκαδουράκη την αποζημίωση για τις πλημμύρες. Πόσοι από τους πληγέντες όμως έχουν την δυνατότητα να σηκώσουν τέτοιο «ντόρο» για να αναδειχθεί η αδικία που υφίστανται; Ελάχιστοι. Δυστυχώς οι συντριπτικά περισσότεροι περνούν τον γολγοθά τους στην αφάνεια, μένοντας απροστάτευτοι στο έλεος των εισπρακτικών εταιρειών.

Το ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί πολλών πλημμυροπαθών κινδυνεύουν να λεηλατηθούν από funds και τράπεζες, το επιβεβαίωσε στο OPEN ο Κώστας Γκαντάτσιος, πρόεδρος σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος Κρήτης, του Αρκαλοχωρίου δηλαδή που επλήγη σφοδρότατα πριν από δύο χρόνια από τον μεγάλο σεισμό. Ο κ. Γκαντάτσιος ανέφερε πως τον περασμένο Μάρτιο 15 λογαριασμοί σεισμοπλήκτων που προέρχονται για ενίσχυση από φυσικές καταστροφές μπλοκαρίστηκαν από τις τράπεζες:

«Εμείς ενημερωθήκαμε και καταγγείλαμε το γεγονός και τότε τον Μάρτιο. Υπάρχει ΦΕΚ πως οι τράπεζες και κανένα ίδρυμα, κανένα fund, δεν μπορεί να κατάσχει τα χρήματα. Μετά από 45 μέρες αγώνα καταθέσαμε ανά πιστωτικό ίδρυμα το ΦΕΚ και έτσι μόνο καταφέραμε και ξεμπλοκαρίστηκαν οι λογαριασμοί», περιγράφει ο ίδιος και προσθέτει πως «δεν ξέρω αν έχει γίνει και σε άλλους σεισμόπληκτους».

Βλέπουμε λοιπόν ότι παρά το σχετικό ΦΕΚ που προστατεύει τις αποζημιώσεις, οι πληγέντες καλούνται να μπουν σε γραφειοκρατικές περιπέτειες για να αποδείξουν στις τράπεζες τα αυτονόητα, δηλαδή ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους έχουν το ακατάσχετο. Κάτι δηλαδή που το κάθε νομικό τμήμα τράπεζας γνωρίζει, κι όμως κάνει πως δεν γνωρίζει.

Αναφερόμενος στους ανθρώπους στη Θεσσαλία που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία Daniel, ο κ. Γκαντάτσιος σχολίασε: «τι θα τραβήξουν να λέτε, γιατί όπως και σε εμάς εξαγγέλθηκε το 6μηνο αναστολής πλειστηριασμών, τέσσερις ημέρες πριν ήρθαν τα κατασχετήρια. Το ίδιο έχει γίνει και στη Θεσσαλία. Και τώρα έχουμε και πλειστηριασμούς στο Αρκαλοχώρι».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γκαντάτσιος υπογράμμισε πως το 20% της κρατικής αρωγής, του δανείου που πρέπει να δώσουν οι τράπεζες πάλι, καταχρηστικά, δεν το δίνουν. «Το ίδιο θα γίνει και στη Θεσσαλία», κατέληξε.

Πέτρος Δημόπουλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα