Δώνης: «Δεν ξέρω πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτό»

O Γιώργος Δώνης αποτελεί αναμφίβολα το πρόσωπο του πρωταθλήματος μέχρι τούτη την ώρα και δικαιολογημένα συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού παρευρέθηκε στην εκπομπή «Total Football» του «Open TV» και είχε την ευκαιρία να αναφερθεί με κάθε λεπτομέρεια στην ομάδα του.

Παράλληλα, ο Δώνης εξήγησε ότι ο Γιάννης Αλαφούζος έχει τηρήσει στο έπακρο τις διαβεβαιώσεις, μίλησε για τον Ολυμπιακό,

την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ και υπογράμμισε πως ανεξαρτήτως οικονομικής ή όχι ενίσχυσης, το πλάνο του δεν αλλάζει.

Αρχικά ρωτήθηκε για τον Ολυμπιακό και τις αμφισβητούμενες φάσεις στο ματς με τον Ατρόμητο: «Έχω δει όλες τις ομάδες. Ο Ολυμπιακός είναι η πιο δημιουργική ομάδα του πρωταθλήματος αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι αναποτελεσματικός και έχει πρόβλημα στην εκτέλεση.

Και δεν αφορά μόνο ένα παίκτη εξαιρώντας τον Φορτούνη οι υπόλοιποι μεσοεπιθετικοί του έχουν πρόβλημα στο να σκοράρουν και από την άλλη είναι επιρρεπής στο λάθος πίσω.

Ο Ατρόμητος άλλαξε το σύστημα του, έπαιξε με πεντάδα πίσω και όταν ο Ολυμπιακός περνούσε την πρώτη ζώνη μετά οι κεντρικοί χαφ του Ατρόμητου δεν μπορούσαν να καλύψουν το πλάτος του γηπέδου.

Ο Ολυμπιακός περνούσε πολλές διαγώνιες πάσες και έκανε φάσεις και κόντρα στην ροή του παιχνιδιού δέχτηκε το γκολ.

Φάσεις έβγαζε αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε αλλά δεν είναι καλός στην τελική προσπάθεια. Είναι δυνατός όμως στις στημένες φάσεις και έτσι πήρε και σήμερα τη νίκη.

Με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα για το αν προτιμώ ξένους διαιτητές. Βλέποντας και αυτό το ματς και κάποια άλλα παιχνίδια τι ψυχολογική πίεση ασκείται στον Έλληνα διαιτητή και τι έγινε τώρα στο ημίχρονο. Όποια ομάδα θέλει να έχει ξένο διαιτητή να πληρώνει για να τον φέρνει».

Έπειτα είπε για τον ΠΑΟΚ: «Νομίζω ότι είναι πάντα δύσκολο για τις ομάδες που ξεκινούν νωρίς την προετοιμασία τους και έχουν έναν πολύ κοντινό στόχο. Νομίζω ότι ήταν φανερό ότι όλη η προετοιμασία του ΠΑΟΚ στηρίχθηκε στον κοντινό στόχο και αυτός ήταν οι όμιλοι του Champions League.

Χάνεις ενέργεια, είσαι προσηλωμένος. Το πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι ότι έχει βάθος στο ρόστερ και μπόρεσε να ανταποκριθεί. Είναι μια ομάδα που έχει υψηλή ποιότητα ακριβή για τα ελληνικά δεδομένα και το σημαντικό για το ΠΑΟΚ είναι ότι με αυτό βάθος έχει καταφέρει να πάρει τα αποτελέσματα.

Κατά διαστήματα έχει παίξει καλό ποδόσφαιρο και για να πάρει το πρωτάθλημα όταν είναι και η κακή σου μέρα και καταφέρνεις και κερδίζεις νομίζω ότι έχεις μεγάλο πλεονέκτημα.

Στο θέμα των αποτελεσμάτων και της ποιότητας του ΠΑΟΚ νομίζω ότι έχει παίξει καλά, τα έχει καταφέρει και είναι αυτή τη στιγμή το πρώτο φαβορί. Η μόνη ομάδα που είναι πιο κοντά για να τον απειλήσει είναι ο Ολυμπιακός».

Ερωτηθείς για την ΑΕΚ, απάντησε: «Αν το δούμε λίγο προπονητικά γιατί το βλέπουμε από την πλευρά του προέδρου, τα αποτελέσματα. Να το δούμε λίγο και από την προπονητή πλευρά. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το Champions League με άλλες διοργανώσεις.

Είχα την τύχη να συμμετέχω με το ΑΠΟΕΛ δυο φορές και έπαιξα κόντρα σε μεγάλες ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Παρί Σεν Ζερμέν.

Αδειάζεις αυτή είναι κυριολεκτικά ή λέξη για ομάδες που δεν έχουν το επίπεδο οι ποδοσφαιριστές αδειάζουν και θες καιρό να συνέλθεις για να μπεις μετά στο πρωτάθλημα.

Δεν μπορεί να το καταλάβει ο φίλαθλος, μπορεί να μην μπορεί να το καταλάβει και ο πρόεδρος πολλές φορές.

Όταν αδειάζεις μπορεί να περνάει προς τα έξω ότι είναι εύκολο να κατηγορήσουμε το πάθος. Όταν ήμουν στην Λάρισα είχα πει ότι πρέπει να ανακαλύψουμε το παθόμετρο για να μετράμε το πάθος των ποδοσφαιριστών. Εγώ αυτό που συμβαίνει στην ΑΕΚ το βλέπω απόλυτα φυσιολογικό.

Νομίζω ότι η ΑΕΚ είναι μια καλή ομάδα, έχει συγκεκριμένο τακτικό πλάνο, έχει έναν εξαιρετικό προπονητή που δουλεύει καλά. Θα πρέπει να μην πηγαίνουμε στις εύκολες λύσεις όταν έρχονται κάποια στραβά αποτελέσματα, να μιλήσουμε αμέσως για τον προπονητή.

Είναι μια ομάδα που έχει πετύχει ένα μεγάλο στόχο, είναι μια καλή ομάδα, μπορεί να μην μπορεί να πάρει κάθε χρόνο το πρωτάθλημα αλλά είναι μια καλή ομάδα».

Αναφορικά με τη χρησιμοποίηση του Μάνταλου ως αμυντικό χαφ στο ματς Παναιτωλικός-ΑΕΚ, σχολίασε: «Η ΑΕΚ τις περισσότερες φορές παίζει με δυο επιθετικούς στο 4-4-2 και με δυο ακραίους που στο πλάνο του προπονητή είναι να παίζουν προς τα μέσα.

Ο Δέλλας είχε ένα καλό πρες στη μεσαία ζώνη στο 4-5-1 και δυσκολευόταν η ΑΕΚ στο να ανοίξει τον χώρο και να γίνει απειλητική. Ατομικά η ΑΕΚ δεν ήταν στην καλύτερη της μέρα και εγκλωβίστηκε και δεν μπόρεσε να βγάλει τις φάσεις.

Για τον Μάνταλο τώρα. Όταν δεν έχεις να χάσεις κάτι επειδή σου έχει πάει στραβά το ματς αναζητάς λύσεις και θα πρέπει κάποιους παίκτες που είναι δημιουργικοί να κάνεις κάτι κινήσεις διαφορικές.

Αν εγώ είμαι ο αντίπαλος προπονητής και ξεκινήσει ο Μάνταλος ως δεύτερο αμυντικό χαφ θα τρίβω τα χέρα μου. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί ναι μεν έχει δημιουργικές ικανότητες αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μαρκάρει σαν δεύτερο αμυντικό χαφ.

Σίγουρα στο 4-2-3-1 μπορεί να παίξει πίσω από τον φορ σε αυτό το ρόλο μέσα στον άξονα. Εγώ προπονητικά για δεύτερο αμυντικό χαφ δεν θα τον χρησιμοποιούσα ποτέ.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο υπάρχουν εξτρέμ που δεν είναι winger, δεν είναι εξτρέμ. Όταν θα βάλεις τον παίκτη ανάμεσα τις ζώνες πως θα τον χρησιμοποιήσεις για να γίνει επικίνδυνος.

Εμείς κάνουμε εύκολα την κριτική μας. Λέμε ο Μάνταλος δεν είναι γρήγορος άρα δεν μπορεί να παίξει ως εξτρέμ. Μα εγώ δεν τον βάζω ως εξτρέμ τον βάζω να συγκλίνει στον άξονα για να περάσει η μπάλα από τα πόδια του και να γίνει δημιουργικός.

Αν παίζεις με τρία χαφ μπορεί να παίξει σαν οκτάρι. Αν παίξεις με δυο όχι. Εγώ τον θέλω τον Μάνταλο πιο μπροστά».

Κεφάλαιο Παναθηναϊκός

Κατόπιν ο Δώνης αναφέρθηκε και στα… του οίκου του: «Είχαμε δει τον Απόλλωνα στα προηγούμενα παιχνίδια που έπαιζε με 4-5-1 και όταν αμύνεται γίνεται 6-3-1 γιατί οι εξτρέμ ακολουθούν σαν μαν του μαν τα μπακ και καλύπτουν το πλάτος.

Σαν σχέδιο μιλάω όταν είναι καλυμμένο το πλάτος του γηπέδου πρέπει να βάλεις πολλούς παίκτες στον άξονα, να παίξεις κάθετα. Να έχεις τους μπακ σου ψηλά ώστε να κυνηγήσεις τις διαγώνιες στην πλάτη.

Για αυτό βάλαμε ρόμβο. Στην τετράδα της άμυνας του Απόλλωνα είχαμε τους Χατζηγιοβάνη και Μακέντα αρκετά ανοιχτά. Ώστε οι στόπερ του Απόλλωνα να μην έχουν παίκτες μπροστά τους, να μένουν μεταξύ στόπερ μπακ οι δυο μας φορ και μόνο τον Μπουζούκη να βλέπουν μπροστά τους.

Αυτό είχε ως συνέπεια να τους αποπροσανατολίσουμε και να βγάζουμε και τον Χρήστο κάθετα και τον Κάτσε κάθετα. Ώστε στην αλλαγή παιχνιδιού να εκμεταλλευτούμε ή τον Γιόχανσον ή τον Ινσούα.

Ξεκινήσαμε ένα δεκάλεπτο πολύ δυνατό. Από το 10 έως το 18 πολλές λάθος πάσες και είχε δυο-τρεις καλές φάσεις ο Απόλλωνας. Μόνο σε εκείνο το διάστημα ήταν απειλητικός. Εμείς είχαμε καλές συνεργασίες. Έγινε εύκολο το ματς μετά το 2-0».

Κληθείς να σχολιάσει ότι Απόλλων κατόρθωσε να δυσκολέψει άλλες ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, ο Δώνης τόνισε: «Εμείς το βλέπουμε λίγο διαφορετικά μέσα στην ομάδα.

Την Πέμπτη γύρισαν όλα τα παιδιά από τις Εθνικές ομάδες και είχαμε μια κουβέντα μέσα στα αποδυτήρια με τους ποδοσφαιριστές που εκτός της ανάλυσης του αντιπάλου, δεν περίμεναν αυτή την κουβέντα.

Είχαμε μια κουβέντα σε ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι πιστεύουν αυτά τα δέκα παιχνίδια ότι έχουμε κάνει θετικό και τι πιστεύουν ότι πρέπει να βελτιώσουν.

Όταν τελείωσε η κουβέντα γιατί τα βρήκαν σχεδόν όλα οι ποδοσφαιριστές γιατί μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία είπα ότι για μένα σε αυτά τα δέκα παιχνίδια, έντεκα συν του Κυπέλλου, το πιο σημαντικό είναι πως όταν βλέπουμε τον αντίπαλο και ετοιμάζουμε το πλάνο μπορεί να είναι διαφορετικό.

Γιατί εμείς μπαίνουμε πάρα πολύ στον αντίπαλο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και αυτά τα παιδιά ανεξάρτητα την ηλικία, αν κάποιοι είναι νέοι, κάποιοι είναι έμπειροι το βγάζουν στο γήπεδο.

Όταν φεύγουν από την προπόνηση το σκέφτονται και την επόμενη έρχονται έτοιμοι. Για αυτό ετοιμαζόμαστε πάρα πολύ καλά και είναι άξιοι συγχαρητηρίων γιατί εφαρμόζουν το πλάνο πάρα πολύ καλά».

Στη συνέχεια μίλησε για τη στήριξη που πρέπει να έχουν αυτά τα παιδιά: «Να προσθέσω λίγο κάτι. Εμείς πήγαμε με πρόγραμμα.

Να πω το εξής, όταν γινόντουσαν διαπραγματεύσεις, όταν είχε αναλάβει ο Νταμπίζας και μίλησα με τον κ. Αλαφούζο το καλοκαίρι στις κουβέντες όλες αυτές γιατί εμένα ήταν όνειρο μου προπονητικά κάποια στιγμή να έρθω στην ομάδα μου, σκεφτόμουν ότι θα έπρεπε να πάρω κάποιες διαβεβαιώσεις.

Και θα πρέπει να πούμε έξω στον κόσμο επειδή το ποδοσφαιρικό τμήμα λειτουργεί διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι ότι ο κ. Αλαφούζος στις διαβεβαιώσεις που μου έδωσε μέχρι τώρα τις κρατάει όλες.

Έχουμε μια σταθερότητα μέσα στο σύλλογο για να δουλεύουμε απερίσπαστοι με συνέπεια στις πληρωμές».

Ερωτηθείς για το πλάνο και αν θα αλλάξει η λογική σε περίπτωση που μπουν χρήματα, απάντησε: «Έγινε κατά ανάγκη γιατί υπήρχαν οι περιορισμοί. Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο.

Ο κυρίαρχος στόχος δεν είναι το πως θα τερματίσουμε στον βαθμολογικό πίνακα, αλλά πως η ομάδα μας θα αποκτήσει σταθερότητα στην εξέλιξη της. Και η εξέλιξη της τι σημαίνει.

Αν θα κάνουμε ένα ρόστερ 25 ή 27 ποδοσφαιριστών οι 15 να είναι Έλληνες. Να είναι από τα σπλάχνα της ομάδας και σιγά-σιγά να εξελίσσεται η ομάδα ώστε οι ξένοι που θα έρχονται να μας δίνουν κάτι διαφορετικό σε χαρακτηριστικά.

Να υπάρχει βάση ελληνική. Γιατί αν θυμηθούμε σε όλες τις μεγάλες πορείες ο Παναθηναϊκός είχε βάση ελληνική».

Σχετικά με το καλό κλίμα μέσα στην ομάδα, δήλωσε: «Έχει γίνει δουλειά από το καλοκαίρι σε πολλά πράγματα. Με αγωγή και φιλοσοφία παιχνιδιού.

Αυτό που κυριαρχεί στα αποδυτήρια μας πέρα από το γεγονός ότι είμαστε ένα ενωμένο γκρουπ από την αρχή της σεζόν είναι πως η ατάκα που χρησιμοποιεί ο προπονητής τους μόνιμα είναι προσπαθούμε να δίνουμε το 100% και ας κάνουμε λάθη.

Δεν πειράζει, ας κάνουμε λάθη. Όταν δίνεις το 100% θα έρθει αυτό που πρέπει. Τα παιδιά από την αρχή της σεζόν ήταν για εμάς το ευαίσθητο σημείο πως θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη γιατί πολλές φορές δεν κερδίζεται με το μαστίγιο.

Δουλέψαμε σκληρά μαζί με τον Νταμπίζα ώστε να μας εμπιστευθούν και μετά είναι πιο εύκολος ο δρόμος.

Είναι πολλά πράγματα που έχουν διαφοροποιηθεί. Εγώ είμαι πολύ πιο ώριμος, διαφορετικός. Ξέρω ότι έχω να αντιμετωπίσω πολλά νέα παιδιά.

Αν δουν έναν προπονητή στον πάγκο που σε κάθε λάθος, σε κάθε διαιτητική απόφαση συμπεριφέρεται κάτω από πιεστικές συνθήκες αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την ομάδα μου.

Προσπαθώ και ο ίδιος να επέμβω στον εαυτό μου ώστε η συμπεριφορά μου να είναι αυτή που θα βοηθήσει αυτά τα παιδιά».

Ερωτηθείς αν το νεαρό της ηλικίας βοηθάει στα τρεξίματα μιας ομάδας, υπογράμμισε: «Όχι. Έχω δει ποδοσφαιριστές που είναι 35 χρονών και μπορούν να τρέχουν περισσότερο από παιδιά 20 ετών.

Είναι μια διαδικασία πολύ όμορφη μέσα στη δική μας ομάδα και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το λειτουργούν γιατί πίσω από τον προπονητή υπάρχει ένα τιμ που κάνει μια εξειδικευμένη δουλειά.

Όλοι είμαστε ενωμένοι και κοιτάμε να είμαστε δίπλα σε αυτά τα παιδιά. Είναι ωραίο αυτό που ζούμε και σκοπός μας είναι να το διατηρήσουμε να το εξελίξουμε. Να φτάσουμε αυτά τα παιδιά στο όριο τους και να το ξεπεράσουμε».

Όσον αφορά στον δικό του στόχο ώστε στο τέλος της σεζόν να είναι ικανοποιημένος, επεσήμανε: «Να μιλήσω προσωπικά για τον εαυτό μου. Νοιώθω χαρούμενος στον Παναθηναϊκό.

Θεωρώ ότι στη ζωή μας οι αναμνήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο για το πόσο γεμάτος είσαι και επειδή οι αναμνήσεις μου στην ομάδα ήταν όμορφες ήθελα να γυρίσω ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Οι συνεργάτες μου με βλέπουν χαμογελαστό άσχετα από το αποτέλεσμα. Εντάξει μπορεί να με στεναχωρήσει ένα αποτέλεσμα. Θέλω να πάει όσο πιο μακριά γίνεται και να το χαρώ, δεν ξέρω πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτό».

Ερωτηθείς αν είναι ευκολότερο να διαχειρίζεται νέους παίκτες ή έμπειρους, απάντησε: «Ο προπονητής πρέπει να προσαρμοστεί.

Να ξέρει πως θα διαχειριστεί έναν έμπειρο ποδοσφαιριστή, με πολλές παραστάσεις και ένα δύσκολο χαρακτήρα και πως τα νέα τα παιδιά.

Μπορεί σε έναν έμπειρο ποδοσφαιριστή να του ζητάω άλλα πράγματα και να επέμβω με έναν πιο σκληρό τρόπο απ’ ότι σε ένα νέο παιδί.

Οι απαιτήσεις μου όταν είχα τον Κατσουράνη στην ομάδα ήταν περισσότερες όχι μόνο ποδοσφαιρικά αλλά και πως θα επέμβει μέσα στην ομάδα.

Το δύσκολο για τον προπονητή όταν έχεις έναν έμπειρο παίκτη που δεν καταλαβαίνει ότι έχει έρθει το τέλος του και θέλει πάντα να παίζει. Εκεί υπάρχουν πάντα συγκρούσεις».

Ο Δώνης ενώνει τον Παναθηναϊκό που κατέστρεψαν

Παναθηναϊκός: Ακαδημία και μόνο!

The post Δώνης: «Δεν ξέρω πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτό» appeared first on SportimeGreece.

Keywords
δωνης, μακρια, champions league, παναθηναικος, ολυμπιακος, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, χαφ, γκολ, league, συγκεκριμένο, αποελ, σεν, θες, λαρισα, φορ, καλοκαιρι, σημαίνει, νέα, τιμ, κατσουρανης, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αποτελεσματα, τι σημαινει, αποελ, δουλεια, θεμα, κοντρα, μπαρτσελονα, ονειρο, παιχνιδια, πιεση, προγραμμα, τα νεα, τυχη, ωρα, αγωγη, αλαφουζος, αλλαξε το, αναμνησεις, απολλων, ατρομητος, γκολ, γεγονος, γινει, γινεται, γηπεδο, δευτερο, διαστημα, δικη, δρομος, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, εξελιξη, επρεπε, ερχονται, ετων, ζωη, ζωνη, ζωνες, ηλικια, υπηρχαν, θετικο, θες, ημιχρονο, κλιμα, λαθη, λαθος, νικη, ομαδα, παντα, ομορφη, παιδι, παιδια, παθος, ποδοσφαιρο, πεμπτη, ποιοτητα, ροη, ρολο, σεζον, σεν, συγκεκριμένο, συνεχεια, συγχρονο, σχεδιο, τιμ, τμημα, τον θελω, τρια, υψηλη, φορ, χαφ, νταμπιζας, ειμαστε ενα, ελληνικα, ερωτησεις, κομματι, league, μπροστα, ομαδες, ποδια, σημαίνει, θελω να, ωραιο
Τυχαία Θέματα