Αγαθάγγελος, το βιβλίο που γέμισε ελπίδα τους υπόδουλους Έλληνες και έλεγε ότι το ξανθό γένος θα μας έφερνε πίσω την Πόλη
Στις αρχές του 1750, κυκλοφόρησε ένα κείμενο που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο. Δεν ήταν ιστορία, ούτε φιλοσοφία, ούτε προσευχητάρι. Ήταν ένα προσωνύμιο, ένα ψευδοπροφητικό σύγγραμμα με τίτλο «Αγαθάγγελος» — και ήταν ακριβώς ό,τι είχαν ανάγκη να διαβάσουν οι υπόδουλοι Έλληνες: ελπίδα.
Ο συγγραφέας του ήταν ο Θεόκλητος Πολυείδης, αρχιμανδρίτης του Αγίου Όρους, πολυμαθής και ταξιδεμένος στην Ευρώπη. Υποστήριζε πως το κείμενο ήταν απλώς «μετάφραση» μιας αποκάλυψης που είδε το 1279 ένας Ρόδιος ιερομόναχος στη Μεσσήνη της Σικελίας, ο Ιερώνυμος Αγαθάγγελος. Η προφητεία
Το «ξανθόν γένος» ταυτίστηκε αμέσως με τους Ορθοδόξους Ρώσους, που οι Έλληνες τους θεωρούσαν φυσικούς συμμάχους λόγω κοινής πίστης. Οι ρωσοτουρκικές συγκρούσεις του 18ου αιώνα φούντωσαν την προσμονή: οι σκλαβωμένοι Έλληνες περίμεναν πως οι Ρώσοι θα ανέβαιναν μέχρι την Πόλη, θα την έπαιρναν από τους Τούρκους και θα την παρέδιδαν στους απογόνους του Βυζαντίου.
Το βιβλίο πέρασε από χίλια χέρια, από σπηλιές και μοναστήρια μέχρι καφενεία και χαμηλόφωνα σαλόνια. Ο Ρήγας Φεραίος το ανατύπωσε το 1795 στη Βιέννη, αλλά φρόντισε να το προσαρμόσει στην εποχή: τότε, δεν ήταν οι Ρώσοι, αλλά ο Ναπολέων που ενσάρκωνε την ελπίδα. Όταν επανεκδόθηκε το 1838 στην Ερμούπολη και την Αθήνα, φαινόταν να υπαινίσσεται στήριξη στο νεαρό βασιλιά Όθωνα και στη Μεγάλη Ιδέα.
Η προφητεία δεν πέθανε με το νέο ελληνικό κράτος. Αντίθετα, ανασύρθηκε ξανά και ξανά, όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κύπρο, όπου πολλοί την ερμήνευσαν ως στήριξη των Γερμανών. Όταν οι Γερμανοί ηττήθηκαν, οι πιστοί του Αγαθάγγελου άλλαξαν αφήγηση: το ξανθό γένος ήταν, τελικά, οι Ρώσοι — και όχι οι Ναζί.
Η ιδέα της απελευθέρωσης της Πόλης, με θεϊκή σφραγίδα και παγκόσμια ανατροπή, δεν ήταν απλώς ένα εθνικό παραμύθι. Ήταν μορφή αποκαλυπτικού λόγου, ένα είδος θεολογικής παρηγοριάς που εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο όταν η ιστορία μοιάζει σκληρή. Η προσδοκία σωτηρίας, η ανάσταση μιας πατρίδας, η εκδίκηση μέσα από θεία δικαιοσύνη.
Ο «Αγαθάγγελος» δεν επιδίωκε απλώς να ενημερώσει. Ήταν βιβλίο–όπλο. Χρησιμοποιούσε τον τόνο και το ύφος των βιβλικών προφητών, με εικόνες εσχατολογικές και καταστροφές παγκόσμιες, για να αγγίξει βαθιά την ψυχή των απλών ανθρώπων που ζούσαν κάτω από την οθωμανική μπότα.
Το κείμενο δεν αντέχει σε θεολογική ή επιστημονική ανάλυση. Δεν προέβλεψε σωστά ούτε ημερομηνίες, ούτε γεγονότα. Και όμως, λειτούργησε. Γιατί δεν είχε σημασία αν ήταν αληθινό. Σημασία είχε ότι ήταν πιστευτό.
Ήταν η υπόσχεση ενός μέλλοντος που κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί, αλλά όλοι χρειαζόταν να ελπίζουν.
Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Σάκκαρη: Η Πουτίντσεβα έδωσε συνέχεια στην κόντρα με αναρτήσεις στο Instagram
- Προχωράει του Μίσιτς!
- Η ΑΕΚ φουλάρει για πρώην «ερυθρόλευκο»!
- Αυτά είναι τα νέα δεδομένα για τον free agent Μίτσιτς και τον Ολυμπιακό
- Φήμες (23/6): «Ρίσκο Βιτόρια με Ουναϊ - Τρίβουν τα χέρια τους με Καμπελά»
- O Τέττεϊ επιστρέφει στην Κηφισιά
- Τρεις στη λίστα για να φύγουν από Ολυμπιακό - Ποιος βγήκε από αυτή;
- «Επαφές για την απόκτηση του Ουναχί»
- Λίβερπουλ: Τα «σπρώχνει» για Οσιμέν
- Νέο μεταγραφικό «χτύπημα» του Παναθηναϊκού: Πράσινη και η Μπράουν!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sportime
- Προχωράει του Μίσιτς!
- Η ΑΕΚ φουλάρει για πρώην «ερυθρόλευκο»!
- Ο Παναθηναϊκός πάει να «κλέψει» παίκτη από τον ΠΑΟΚ
- Περιζήτητοι οι Γαλανόπουλος και Κούτσιας
- Κλείνει άμεσα Έλληνα η ΑΕΚ!
- Ολυμπιακός μεταγραφές : Υπό προϋποθέσεις και Ντάνστον
- Μεγάλη επιχείρηση για αλκοτέστ στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
- «Ξένος» ο Βλαχοδήμος για την UEFA – Στον «αέρα» η μεταγραφή στον… Ολυμπιακό;
- Ολυμπιακός μεταγραφές: Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει θέμα Τάντιτς – Είναι τελικό
- Ρέθυμνο: Εκατοντάδες Κρητικοί διαμαρτύρονται για τις ατελείωτες καραβιές λαθρομεταναστών και τα συστημικά μέσα τους λένε «ακροδεξιούς»

- Τελευταία Νέα Sportime
- Αγαθάγγελος, το βιβλίο που γέμισε ελπίδα τους υπόδουλους Έλληνες και έλεγε ότι το ξανθό γένος θα μας έφερνε πίσω την Πόλη
- «Ξένος» ο Βλαχοδήμος για την UEFA – Στον «αέρα» η μεταγραφή στον… Ολυμπιακό;
- Ήταν βαρόνοι, πρίγκιπες και ιππότες στην Πελοπόννησο. Και τους έδιωξαν γιατί έγιναν Έλληνες.
- Παιχνίδια Εκδίκησης επόμενα επεισόδια: Η Μαρίνα δείχνει τις φωτογραφίες που έστειλε ο Άγης στον Χρήστο
- Τέλος εποχής για Τρινκιέρι στη Ζαλγκίρις – Φεύγει παρά τους τίτλους και τις μεταγραφές Γκος και Ράιτ από τον Ολυμπιακο
- Μεγάλη επιχείρηση για αλκοτέστ στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
- Λεωνίδιο: Ο παγκόσμιος αναρριχητικός προορισμός της Ελλάδας
- Περιζήτητοι οι Γαλανόπουλος και Κούτσιας
- Ποιος ήταν ο Φαντομάς, ο Διάβολος με το Κολάν που Έφτασε να Εμπνεύσει τον Batman
- Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες Μπάσκετ Λεωνιδίου – Στόχος η ανάπτυξη και η συμμετοχή σε επίσημα πρωταθλήματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Ντούσαν Σάκοτα: "Όταν ο Ντράγκαν έρχεται και κάνει αυτή τη σεζόν με την ΑΕΚ, γιατί να σταματήσει; Επειδή το γράφει η ταυτότητα;"
- Άγριο ξύλο στην Ίμπιζα: Καρεκλιές, μπουνιές και αίματα στα πλακάκια της πισίνας (vid)
- Βόβορας: «Ο χαρακτήρας του Παπαπέτρου ήταν αυτός που τον έκανε αναγνωρίσιμο σε όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ»
- Basketaki: Most Wanted, μία ομάδα πρότυπο!
- Στο Λίβερπουλ ο Μίλος Κερκέζ, μαζί με τον αδερφό του, Μάρκο, που αγωνίστηκε στον Άρη
- Athens Kallithea: Η Πογκόν αγόρασε τον Μορ Εντιαγέ
- Το αποχαιρετιστήριο βίντεο του Παναθηναϊκού στον Παπαπέτρου
- Φήμες (23/6): «Ρίσκο Βιτόρια με Ουναϊ - Τρίβουν τα χέρια τους με Καμπελά»
- "Στη λίστα του Ολυμπιακού πρώην Έλληνας παίκτης του ΠΑΟ"!
- Πανιώνιος χυμοί viva: Λούντζης σε πρώτο πλάνο