ΑΕΚ: Η πρόκριση των 5 εκατομμυρίων ευρώ!

Το 0-2 που πέτυχε η ΑΕΚ την Πέμπτη στη Ρουμανία κόντρα στην Κραϊόβα τής έδωσε ακριβώς αυτό που αναζητούσε: Ηρεμία και ασφάλεια ενόψει ρεβάνς, σε ένα διάστημα που η Ένωση ακόμη δεν είναι έτοιμη αγωνιστικά και προσπαθεί να πατήσει στα πόδια της, εφαρμόζοντας το νέο πλάνο του Μιγκέλ Καρντόσο.

Και τα κατάφερε πολύ καλά στο πρώτο επίσημο ματς της χρονιάς, κόντρα μάλιστα σε αντίξοες καιρικές και γηπεδικές συνθήκες. Έτσι, στις 15 Αυγούστου το βράδυ στο άδειο ΟΑΚΑ

απλά καλείται να διαχειριστεί το υπέρ της «καθαρό» σκορ και να περάσει στα πλέι οφ του Europa League.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαλλική ρελάνς για Μπάρκα

Στη συγκεκριμένη φάση η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει είτε την τουρκική Τραμπζονσπόρ, είτε την τσεχική Σλάβια Πράγας. Το 2-2 του πρώτου αγώνα στην Πράγα δίνει σαφές προβάδισμα στην ομάδα από την Τραπεζούντα, αλλά δεν έχει κριθεί ακόμη τίποτε.

Οι «κιτρινόμαυροι» στα διπλά ματς 22-29 Αυγούστου (είτε με την Σπάρτα Πράγας, είτε με την Τραμπζονσπόρ) θα επιδιώξουν να βρίσκονται για 3η σερί χρονιά σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης (πέρυσι, θυμίζουμε, ήταν στους ομίλους του Champions League και πρόπερσι σε εκείνους του Europa League).

Έτσι, με πρόκριση στους ομίλους, θα ισχυροποιήσουν τη θέση τους στον ευρωπαϊκό χάρτη, θα δώσουν σημαντικούς βαθμούς στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη περίοδο για το εγχώριο ποδόσφαιρο και παράλληλα στο ταμείο της ΠΑΕ θα εισρεύσουν (ξανά) καλά χρήματα από την UEFA. Εν ολίγοις, αν η ΑΕΚ καταφέρει να είναι στους ομίλους του Europa League, τότε ξεκινά με μίνιμουμ ποσό στα ταμεία της τα 5 εκατ. ευρώ.

Περίπου 3 εκατ. ευρώ θα μπουν ως μπόνους για την πρόκριση και ακόμη περίπου 2 εκατ. ευρώ από το market pool, το οποίο θα χωριστεί σε δύο κομμάτια: Ανάλογα τις ελληνικές ομάδες που θα είναι σε ομίλους και ανάλογα τη θέση της ΑΕΚ στην 10ετή κατάταξη των ομάδων. Έτσι το σύνολο υπολογίζεται πως θα είναι περίπου στα 5 εκατ. ευρώ.

Μπορεί το ποσό να μην είναι μεγάλο (συγκριτικά με εκείνο του Champions League, φυσικά), αλλά είναι μια σημαντική εισροή χρημάτων για την «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ και καλύπτει ένα κομμάτι από το μπάτζετ της. Βεβαίως, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο αποκλεισμού, η ΑΕΚ δεν κινδυνεύει με οικονομική καταστροφή. Κι αυτό διότι αυτές οι μαύρες εποχές πέρασαν και η πολιτική που χαράσσει η διοίκηση τα τελευταία χρόνια, είναι τέτοια που δίνει απόλυτη ασφάλεια.

Οι «τιμές» νίκης και ισοπαλίας στον όμιλο

Πάμε να δούμε τώρα τι μπορεί να βάλει η ΑΕΚ στα ταμεία της, εφόσον προκριθεί και συμμετάσχει στους ομίλους του Europa League:

Στους ομίλους, λοιπόν, η κάθε νίκη εκτός από τρεις βαθμούς δίνει και 570.000 ευρώ, ενώ η ισοπαλία αντίστοιχα τιμάται με 190.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα αν η Ένωση προκριθεί από τον όμιλο στους «32» του Europa League ως πρώτη, τότε θα πάρει ακόμη 1 εκατ. ευρώ και τα μισά αν περάσει ως δεύτερη.

ΑΕΚ: Τι παίρνει πριν τους ομίλους

Η ΑΕΚ για τη συμμετοχή της στον γ’ προκριματικό γύρο (σε αυτόν που αγωνίζεται τώρα με την Κραϊόβα) έχει πάρει ήδη 280.000 ευρώ. Αν αποκλειστεί στον επόμενο γύρο, δηλαδή στα πλέι οφ του θεσμού, θα πάρει ακόμη 300.000 ευρώ.

Όπερ σημαίνει πως ακόμα κι αν η ΑΕΚ δεν καταφέρει να μπει στους ομίλους, θα έχει βάλει στα ταμεία της περίπου 580.000 ευρώ για την ευρωπαϊκή παρουσία της φέτος. Αν πάντως περάσει… ξεχνά τα 300.000 ευρώ και εισπράττει το μπόνους πρόκρισης που μαζί με τα πρώτα 280.000 ευρώ υπολογίζονται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ, μόνο από τη δική της πορεία.

Προσθέτουμε κι εκεί τα 2 εκατ. ευρώ από το market pool και βγαίνουν 5 εκατ. ευρώ. Είναι σημαντική, λοιπόν, η πρόκριση για την ΑΕΚ ο ευρωπαϊκός Αύγουστος και από οικονομικής πλευράς, εκτός φυσικά και από βαθμολογικής.

Κάντε Follow το Sportime στο Instagram και Like στη σελίδα του Sportime στο Facebook.

The post ΑΕΚ: Η πρόκριση των 5 εκατομμυρίων ευρώ! appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα