MotoGP Honda στο Austin χειρότερα από ποτέ…

MotoGP Honda: Ανοιχτά λόγια από το στρατόπεδο της Honda μετά την πλήρη δυστυχία στην πρώην διαδρομή παρέλασης, το Circuit of The Americas – θα βοηθήσει μόνο μια αλλαγή ιδέας;

Ενώ το Σαββατοκύριακο του MotoGP για το Αμερικανικό Γκραν Πρι στο Όστιν ήταν κάθε άλλο παρά συναρπαστικό για τη Yamaha όσον αφορά τα αποτελέσματα , τα αποτελέσματα της Honda – μιλώντας με αρνητική

έννοια – επισκιάστηκαν.

Υπάρχουν τέσσερις μοτοσυκλέτες Honda στον τρέχοντα τομέα MotoGP : δύο στην ομάδα εργασίας και δύο στην ομάδα LCR. Στο Σαββατοκύριακο του Όστιν, κανένας από τους τέσσερις οδηγούς της Honda – Luca Marini, Joan Mir, Takaaki Nakagami, Johann Zarco – δεν σημείωσε ούτε έναν βαθμό πρωταθλήματος. Στην πραγματικότητα, τα τέσσερα Honda RC213V ήταν στις τελευταίες τέσσερις θέσεις σε αρκετές συνεδρίες το Σαββατοκύριακο.

Εκτός από τους κακούς χρόνους γύρων, υπήρξαν πολλά ατυχήματα. Στο σπριντ και επίσης στο Grand Prix, μόνο ένας από τους τέσσερις οδηγούς της Honda έφτασε στη γραμμή τερματισμού. Το Σάββατο ήταν ο Λούκα Μαρίνι που ήρθε 17ος και τελευταίος. Την Κυριακή ο Μαρίνι ήταν για άλλη μια φορά ο τελευταίος που πέρασε τη γραμμή του τερματισμού, εν προκειμένω στο P16. Ο Joan Mir και ο Takaaki Nakagami έπεσαν και στους δύο αγώνες. Ο Johann Zarco είχε μια συντριβή στο σπριντ και αποσύρθηκε από το Grand Prix λόγω τεχνικού προβλήματος.

Ο οδηγός της Honda Works, Luca Marini, ο οποίος τερμάτισε και τις δύο αγωνιστικές ημέρες, ήταν 22 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή Maverick Vinales (Aprilia) μετά από δέκα γύρους του σπριντ. Την Κυριακή, όταν ο Vinales ήταν επίσης ο πρώτος που είδε την καρό σημαία μετά από 20 γύρους, ο Marini έμεινε 33 δευτερόλεπτα πίσω.

Δες όλη την επικαιρότητα της μηχανοκίνησης σε εθνικό και διεθνή επίπεδο μέσα στην ενότητα του Engine Power – ΔΕΣ ΤΑ ΟΛΑ ΕΔΩΧωρίς συναισθηματισμούς ο κορυφαίος οδηγός της F1 στην ιστορία του αθλήματοςΟ αγώνας σπριντ έρχεται στο Κινέζικο Grand Prix F1 … οι οδηγοί δεν καταλαβαίνουν! F1 Grand Prix Japan: Ο Max Verstappen κέρδισε τα πάντα στη SuzukaΟ Hamilton Goat συνομιλά με άλλους θρύλους για την απόσυρση τουMotoGP Honda:Ακόμα και στο Ώστιν η Honda σταμάτησε να λειτουργεί

Ενώ ο Marini είναι ακόμα στη διαδικασία να συνηθίσει τη Honda μετά από χρόνια στην ομάδα πελατών της Ducati VR46, ο συμπαίκτης Joan Mir παρατήρησε κάτι. «Στο παρελθόν, το Austin ήταν μια καλή πίστα για τη Honda», λέει, αναφερόμενος στο λεγόμενο «στρίψιμο», τη συμπεριφορά στις στροφές μετά το φρενάρισμα σε αργές στροφές.

Λίγο πριν από την έναρξη του Σαββατοκύριακου του Όστιν, ο πρώην πλέον οδηγός της Honda, Marc Marquez, τόνισε ακριβώς αυτόν τον παράγοντα ως τη μεγάλη δύναμη της Honda , ειδικά στο Circuit of The Americas. Αλλά η πραγματικότητα το 2024 είναι διαφορετική. «Δεν μπορούμε πλέον να βλέπουμε κανένα πλεονέκτημα», αναστενάζει ο Μιρ. “Δεν υπάρχει πλέον κανένας τομέας στον οποίο έχουμε κάποιο πλεονέκτημα. Είμαστε λίγο πολύ χαμένοι.”

Ο συμπαίκτης του Mir, Marini, λέει: “Η Honda είχε προβλήματα στις άλλες πίστες εδώ και χρόνια ούτως ή άλλως. Αυτή ήταν η πρώτη πίστα φέτος όπου η Honda ήταν η πιο δυνατή μοτοσυκλέτα στο παρελθόν.”

Υπενθυμίζουμε: Το Σαββατοκύριακο του Ώστιν του 2023, ο τότε οδηγός της LCR Honda, Alex Rins, οδήγησε στη νίκη, παρόλο που ήταν μόλις ο τρίτος αγώνας του στο RC213V. Ο Marc Marquez είχε προηγουμένως θριαμβεύσει επτά φορές στο Ώστιν στο εργοστασιακό Honda (2013 έως 2018 και 2021).

«Το γεγονός ότι η Honda κέρδισε εδώ πέρυσι είναι πολύ καλό για εμάς», λέει ο Marini, αναφερόμενος στη νίκη του Rins στο Austin το 2023. «Έτσι, μπορούμε να συγκρίνουμε τα δεδομένα απευθείας και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι θα αλλάξουμε τους επόμενους μήνες για να κάνουμε αυτή η μοτοσυκλέτα και πάλι ανταγωνιστική».

Ο πρώην πιλότος της LCR, Ρινς, απομακρύνεται με το αυτοκίνητο από τον διάδοχό του Ζάρκο

MotoGP Honda:Και μιλώντας για τον Alex Rins: Ο διάδοχός του στην ομάδα LCR Honda, Johann Zarco, ξεχώρισε στο σπριντ το Σάββατο στο Austin: “Ο Rins ήταν τουλάχιστον πέντε δέκατα του δευτερολέπτου ανά γύρο πιο γρήγορος από εμένα.” Αφού ο Ισπανός ήταν μόλις δύο γύρους πίσω από τον Zarco στην όχι ιδιαίτερα ανταγωνιστική Yamaha, τον πρόλαβε και τον έδιωξε.

“Αν κάποιος είναι πέντε δέκατα του δευτερολέπτου μακριά από εσάς κάθε γύρο, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να ακολουθήσετε. Αλλά κάποια στιγμή θα φτάσετε σε ένα όριο”, λέει ο Zarco. Αυτό το όριο γι’ αυτόν ήταν μια συντριβή στον έβδομο γύρο του σπριντ. Σε αυτό το σημείο έτρεχε στην 17η θέση, ακριβώς πίσω από τον Ρινς και ακριβώς μπροστά από τον Μαρίνι.

Την επόμενη μέρα στο Grand Prix, ο Zarco εγκατέλειψε μετά από έξι γύρους. “Κάτι μπλόκαρε στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας. Είχα δυνατούς κραδασμούς και έπρεπε να σταματήσω.” Ήταν η πίσω συσκευή ύψους βόλτας του Honda ο λόγος; «Θα νομίζατε ότι ήταν η συσκευή για τον πίσω τροχό, αλλά δεν ήταν», λέει ο Zarco.

«Ήταν κάτι διαφορετικό», λέει ο Γάλλος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αντίθετα, απλώς λέει: “Δεν ήθελα να ρισκάρω για τίποτα. Φυσικά θα ήθελα να ολοκληρώσω τους 20 γύρους για να συγκεντρώσω τουλάχιστον όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό.”

Ο συμπαίκτης του Zarco στο LCR Takaaki Nakagami είναι επίσης στο τέλος του. Ο Ιάπωνας, ο οποίος, όπως και ο Joan Mir, υποστηρίχθηκε και στους δύο αγώνες το Σαββατοκύριακο του Austin, είπε: “Είμαστε αργοί. Δεν έχω την αυτοπεποίθηση να επιτεθώ. Είναι δύσκολο να πούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η διαφορά μας είναι τεράστια. Δεν χάνουμε μόνο πέντε δέκατα του δευτερολέπτου, είναι δύο ολόκληρα δευτερόλεπτα».

MotoGP Honda: Ο Mir και ο Zarco προτείνουν: Η Honda 2024 έχει λάθος βάση

Ένα πράγμα γίνεται ξεκάθαρο: τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το στρατόπεδο της Honda κάθε άλλο παρά μικρά είναι. «Περνάμε πιο δύσκολα από ό,τι περίμενα μετά τα test drives στην αρχή της σεζόν», εξομολογείται ο Joan Mir και λέει: «Όσον αφορά τους χρόνους γύρου, ήμουν πιο κοντά σε αυτό πέρυσι παρά αυτή τη φορά».

«Τότε», σκέφτεται ο Mir στο Σαββατοκύριακο του Ώστιν το 2023, «έχασα να προκριθώ στο Q2 κατά δύο δέκατα του δευτερολέπτου». Δώδεκα μήνες αργότερα στο ίδιο σημείο, αυτό το κενό – δηλαδή η απευθείας είσοδος του Mir στο Q2 – δεν ήταν 0,2 δευτερόλεπτα, αλλά 1,2 δευτερόλεπτα.

Η εκπαίδευση του Austin χρησιμοποιήθηκε για τη σύγκριση, μετά την οποία οι 10 κορυφαίοι προκρίθηκαν απευθείας για το Q2. Το 2023, με τη μορφή εκείνης της εποχής, προπονούνταν τα πρωινά του Σαββάτου. Το 2024, με την τρέχουσα μορφή, προπονούνταν τα απογεύματα της Παρασκευής.

“Νομίζω ότι μπορώ να πω ότι έχω βελτιώσει το στυλ οδήγησης σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αυτό συνέβη στο Portimao και τώρα το ίδιο εδώ”, υποστηρίζει ο Mir.

Αυτό που λέει ο Zarco ταιριάζει με αυτό: “Είμαστε πολύ πίσω. Στην αρχή της χρονιάς νόμιζα ότι η βάση μας ήταν πραγματικά πολύ καλή. Αλλά τώρα φαίνεται ότι το όριο αυτής της βάσης έχει φτάσει. Ανησυχώ, δεν έχω τίποτα άλλο.

Άλλωστε: Ο Luca Marini, για τον οποίο το RC213V, όπως και ο Zarco, είναι μια μοτοσυκλέτα που οδηγεί μόνο λίγους μήνες, λέει: «Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε την κατεύθυνση που πρέπει να πάμε. Πρέπει να την εφαρμόσουμε, αλλά θα πάρει λίγο ακόμα».

Μπορεί μόνο μια αλλαγή ιδέας να σώσει τη Honda;

MotoGP Honda: Ποια είναι όμως τα μεγάλα προβλήματα με τη Honda του 2024; “Δεν μπορώ να μιλήσω για το ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα. Νομίζω ότι πήγαμε σε μια λάθος κατεύθυνση. Και τώρα πληρώνουμε το τίμημα για αυτό”, σημειώνει η Joan Mir.

Όταν ρωτήθηκε αν η Honda θα μπορούσε να σωθεί μόνο με μια αλλαγή ιδέας, ο Mir έπρεπε να σκεφτεί για πολύ καιρό. Μετά από σχεδόν πέντε δευτερόλεπτα σιωπής, ρωτά πίσω, “Ποια είναι η ιδέα;” Και περαιτέρω: “Αν το σασί είναι το concept, τότε αυτό μπορεί να διορθωθεί. Αλλά αυτό που μας δημιουργεί προβλήματα είναι κάτι μεγαλύτερο. Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο για αυτό.” Όταν ρωτήθηκε αν η Honda δούλευε στον κινητήρα, όπως συμβαίνει με τη Yamaha , ο Mir απάντησε: «Ναι, το δουλεύουν».

Σε κάθε περίπτωση, η εργοστασιακή ομάδα της Honda προσπαθεί να δει τα θετικά παρά τη μιζέρια. «Το καλό είναι ότι απολαμβάνουμε τις παραχωρήσεις . Επομένως, μπορούμε να ακολουθήσουμε εντελώς διαφορετικούς δρόμους όσον αφορά την ανάπτυξη», λέει ο Mir. Και ο Μαρίνι λέει: “Υπάρχουν τόσα πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε. Πιστεύω ότι κάθε φορά που πάμε για δοκιμή μπορούμε να κάνουμε τη μοτοσυκλέτα πέντε τοις εκατό καλύτερη. Αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το 100 τοις εκατό, αλλά” δεν τα παρατάς».

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

MotoGP Austin Testing: Ο Martinator επιστρέφει σημειώνοντας νέο ρεκόρ γύρουΠοιοι οδηγοί της Formula 1 έχουν τα περισσότερα DNF σε αγώνες F1;Γκολ και ξύλο μεταξύ του Bagnaia Marquez στο MotoGP

Μιχάλης Κοντιζάς για το sportime.gr.

Keywords
motogp, honda, honda, motogp, χειροτερα, lcr honda, formula 1, lcr, σπριντ, aprilia, japan, max, hamilton, αποσυρση, ducati, marquez, yamaha, test, στυλ, μιζέρια, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, νικητη, αυτοκινητο, ξυλο, ducati, formula 1, test, yamaha, αγωνες, αρθρο, ατυχηματα, αυτοπεποιθηση, γεγονος, γινεται, δεκατα, δυναμη, δωδεκα, δωσει, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εννοια, εξι, επρεπε, επτα, ερχεται, ιδιο, λαθος, λεπτομερειες, λογια, μακρια, μιζέρια, μηνες, μορφη, μοτοσυκλετες, μπορειτε, νικη, νομιζα, ομαδα, παντα, οδηγος, παμε, πιλοτος, προβληματα, ρεκορ, ρωτα, σασι, σαββατο, σπριντ, στυλ, τοις εκατο, φυσικα, φορα, αγωνας, εθνικο, hamilton, ιδιαιτερα, japan, κυριακη, lcr, lcr honda, max, μια φορα, μπροστα, marquez, οδηγοι, πληροφοριες, σημαια, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα