Ζημιά που δύσκολα διορθώνεται

Σκληρή είναι για τους "κίτρινους" η επόμενη μέρα μετά τη βαριά ήττα στο Μόλντε από τη νορβηγική ομάδα στο πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδι στο πλαίσιο της Γ' προκριματικής φάσης του Europa League. Σκληρή, κυρίως στη σκέψη ότι το 3-0 δεν άξιζε στον Άρη, ειδικά με τον τρόπο που διαμορφώθηκε το σκορ, όπως και ότι είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, σχεδόν αξεπέραστο, στη ρεβάνς, όταν γίνει η μεγάλη προσπάθεια για ανατροπή και πρόκριση στα πλέι οφ της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι
"κίτρινοι" πήραν μάθημα από τη Μόλντε, που δύσκολα θα ξεχάσουν. Μια ομάδα, η οποία δεν ήταν καλύτερη από αυτούς, εκμεταλλεύτηκε και το παραμικρό λάθος τους και άνοιξε την ψαλίδα του σκορ σε βαθμό που κανείς δεν φανταζόταν. Γνώριζαν από πριν ότι οι Νορβηγοί το έχουν εύκολο το γκολ (39 στο εγχώριο πρωτάθλημα σε 17 παιχνίδια μέχρι τώρα και άλλα 10 στα 4 πρώτα παιχνίδια του Europa League, που έπαιξαν πριν το χθεσινό), όμως, τους έδωσαν κι αυτοί δικαιώματα με τα φθηνά λάθη τους. Κι αυτό είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται εύκολα από παίκτες που έχουν ποδοσφαιρικό εγωισμό...
Πολλοί παράγοντες μέτρησαν στη Νορβηγία για να διαμορφωθεί αυτό το αποτέλεσμα: από τον πλαστικό χορτοτάπητα και τις ασυνήθιστες για την εποχή καιρικές συνθήκες για ελληνική ομάδα μέχρι την αποβολή του Βέλεθ τη στιγμή που ο Άρης ανέβαζε στροφές για να σκοράρει και την κούραση που βγήκε στους εναπομείναντες στον αγωνιστικό χώρο από το μακρύ και επίπονο, με τον τρόπο που έγινε, ταξίδι. Κυρίως, όμως, έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο Άρης παρατάχθηκε με σχηματισμό 4-3-3, ο οποίος δεν έχει δουλευτεί όπως και όσο πρέπει μέχρι τώρα στην προετοιμασία.

Σε ό,τι αφορά στην τακτική, αυτή είχε αρνητικό αντίκτυπο όχι τόσο στον αμυντικό τομέα, όσο στην ανάπτυξη. Ο Άρης μπορεί να δέχτηκε τρία γκολ, όμως, τα δύο πρώτα ήταν ξεκάθαρα από ατομικά λάθη και το τρίτο παίζοντας με δέκα παίκτες. Από 'κει και πέρα, η Μόλντε, ειδικά στο έντεκα εναντίον έντεκα, δεν δημιούργησε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις. Άρα, το πρόβλημα ήταν στον επιθετικό τομέα. Εκεί δεν λειτούργησε όπως έπρεπε ο σχηματισμός. Στον επαναληπτικό, λοιπόν, το καλά δουλεμένο και εμπεδωμένο 4-2-3-1 ίσως είναι μια καλή απόφαση από το τεχνικό επιτελείο για να λειτουργήσει καλύτερα η ομάδα, σε ένα παιχνίδι που θα έχει την πίεση να σκοράρει τέσσερα γκολ χωρίς να δεχτεί κανένα για να περάσει στον επόμενο γύρο.

Στο ποδόσφαιρο, ακόμη και τέσσερα γκολ μπορεί να μπούνε στα τελευταία λεπτά. Έχουν γίνει και τέτοια παιχνίδια, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Μιλώντας με την κοινή λογική, όμως, το κλειδί για τον Άρη στον επαναληπτικό είναι να σκοράρει νωρίς, για να ενεργοποιήσει και τη διάθεση των παικτών, αλλά και τον κόσμο στην κερκίδα. Αν έρθει ένα τέτοιο γκολ, μετά είναι θέμα διαχείρισης, ίσως και υπομονής, αναλόγως τον τρόπο που θα αντιδράσει ο αντίπαλος. Πόσο εύκολα ή δύσκολα είναι όλα αυτά, θα φανεί στην πράξη. Στη θεωρία, πάντως, εύκολα δεν τα λέει κανείς...
Keywords
Τυχαία Θέματα