Ζάλγκιρις Κ.-Παναθηναϊκός 76-69: “Ανέστησε” και τους Λιθουανούς!

Ανεκμετάλλευτη άφησε να περάσει την ευκαιρία του ο Παναθηναϊκός να βρει μια εμφάνιση κι ένα αποτέλεσμα που θα του άλλαζε την κακή ψυχολογία και – γιατί όχι – τη ρότα του στη διοργάνωση καθώς ηττήθηκε στην “Zalgirio Arena” από την Ζαλγκίρις Κάουνας 76-69, που μέχρι τώρα δεν είχε νίκη στη διοργάνωση μετρώντας εννιά ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Σημειωτέον αυτήν ήταν η 4η διαδοχική ήττα.

Η κακή μέρα φάνηκε από

το … “πρωί”

Το ματς ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να παίρνουν ενέργεια από το κοινό τους στην κατάμεστη κι άκρως εντυπωσιακή έδρα τους. Δεν πτοήθηκαν από το καλό ξεκίνημα του Μέικον και αργά αλλά σταθερά, βρήκαν ρυθμό και ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που βίωναν οι “πράσινοι” με την πάροδο της ώρας. Κι αν στην άμυνα, κάποια πράγματα, όπως η απώλεια επιθετικών ριμπάουντ, έδειξαν βελτίωση τα κακά τελειώματα στην επίθεση κόστισαν και μάλιστα σημαντικά. Η έλλειψη οργάνωσης και συνεργασιών σε συνάρτηση με την αστοχία έφεραν από νωρίς τον Παναθηναϊκό σε διαδικασία να κυνηγάει τον αντίπαλο με συνέπεια να κλείσει την πρώτη περίοδο στο 20-12.

Μέγιστη διαφορά κι αντίδραση

Ο Δημήτρης Πρίφτης προσπάθησε να βρει λύσεις ανακατεύοντας την … “τράπουλα” από τον πάγκο όμως τα προβλήματα δε λύθηκαν καθώς ο επιθετικός οίστρος των γηπεδούχων παρέμενε σταθερός. Είτε από την περιφέρεια με κύριους εκφραστές τους Στρέλνιεκς, Λεκάβιτσους, Μιλάκνις, Κάβανο ή κάτω από το καλάθι όπου ο Μπλάζεβιτς σημείωσε ρεκόρ πόντων, η ομάδα του κ. Ζντοβτς επιμένοντας σε χαμηλό σχήμα κυκλοφορούσε γρήγορα την μπάλα μαθαίνοντας να εκμεταλλεύεται και ν’ αξιοποιεί τις αλλαγές στα σκριν που επέλεξε ως τακτική ο αντίπαλός του. Αρχικά η είσοδος του Σεντ Ρος φάνηκε να δίνει μια καλύτερη εικόνα επιθετικά, γοργά όμως κι αυτός χάθηκε στη γενικότερη μέτρια εικόνα με ενδεικτικό το 34-20 στο 12′. Πάραυτα σ’ εκείνο το σημείο οι “πράσινοι” έβγαλαν αντίδραση μέσα από ατομικές ενέργειες και μ’ ένα σερί 0-6 μείωσαν σε 34-26. Με τον Μέικον να προσπαθεί μόνος του να επωμιστεί την επίθεση της ομάδας του η διαφορά σταθεροποιήθηκε κοντά σε διψήφια τιμή για να κλείσει η 2η περίοδος στο 43-37, ενώ το στατιστικό των τριών ασίστ με τις δύο εξ αυτών στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου να μαρτυρά πολλά.

Η ψευδαίσθηση

Με Ουάιτ και Παπαγιάννη ο Παναθηναϊκός έδειξε να επιστρέφει μετρώντας ενάμισι λεπτό δράση στο δεύτερο ημίχρονο και στο 46-41 αλλά δεν είχε διάρκεια. Κάβανο, Ντράγκιτς και Ουλάνοβατς ανέλαβαν δράση αποκαθιστώντας την – υπέρ της ομάδας τους – ισορροπία. Κυκλοφορώντας με υπομονή την μπάλα και κερδίζοντας κατά κράτος όλες τις λεπτομέρειες, επαναδημιούργησαν τη διαφορά των 7-8 πόντων που όσο κι αν την πάλευε η ομάδα του κ. Πριφτή δεν μπορούσε να την ανατρέψει με καθοριστικό παράγοντα την αστοχία από τη γραμμή των τριών πόντων και τα λάθη. Ταυτόχρονα οι γηπεδούχοι πήραν πόντους και βοήθειες από παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο καταθέτοντας ένα ενεργό ρόστερ σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους. Ένα λεπτό πριν από το τέλος – και – της 3ης περιόδου ο Λεκάβιτσους έστειλε τη διαφορά – και πάλι – σε διψήφια τιμή, 60-49 αλλά ο Πέρι με 3π. μείωσε σε 60-52 που έμελλε να είναι και το σκορ της 3ης περιόδου.

Άγγιξε την ανατροπή αλλά δεν είχε διάρκεια

Η εικόνα των δύο ομάδων έδινε την πεποίθηση πως αν οι “πράσινοι” διόρθωνα δύο-τρία πράγματα θα μπορούσαν να επιστρέψουν με αξιώσεις στη διεκδίκηση της νίκης. Αίσθηση που ενισχύθηκε μετά το 3π. του Μέικον στην πρώτη επίθεση της τελευταίας περιόδου που μείωσε σε 60-55 κι ακόμη περισσότερο από το κάρφωμα του Παπαγιάννη που έφερε τη διαφορά στη μικρότερη τιμή της, 60-57 στο 32′! Η ελπίδα όμως κράτησε λίγο αφού ο Μιλάκνις μαζί με τον Στρέλνιεκς επέστρεψαν για να υπενθυμίσουν τις χτυπητές αμυντικές δυναμίες των αντιπάλων τους ενώ απέδωσε και το ρίσκο του κ. Ζντοβτς που επανέφερε τον Μπλάζεβιτς με 4 φάουλ στον αγώνα από νωρίς. Στο 34′ η διαφορά επανήλθε σε διψήφια τιμή, 67-57 όμως ο Κασελάκης απάντησε με 3π. ξαναβάζοντας την ομάδα του στο ματς καθώς με την αρωγή του Μέικον η διαφορά μειώθηκε στους τέσσερις πόντους, 67-63 και 67-65 με τον Παπαγιάννη στο 36΄! Μέχρι εκεί όμως … Ένα τρίποντο του Κάβανο και τέσσερις άστοχες επιθετικές προσπάθειες του Παναθηναϊκού (απ)έδειξαν πως πολύ δύσκολα θα μπορούσε ν’ αλλάξει κάτι όπως κι έγινε. Η ευκολία με την οποία οι Λιθουανοί έβρισκαν πόντους στην επίθεση την ίδια στιγμή που οι αντίπαλοί τους ασφυκτιούσαν ήταν ο παράγοντας που χαρακτήρισε και τα τελευταία λεπτά φτάνοντας στο τελικό 76-69.

Τα δεκάλεπτα: 20-12, 43-37, 60-52, 76-69

Μπορείτε να δείτε τη στατιστική του αγώνα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα