Ζάεφ: Απόλυτος σεβασμός σε όσους αισθάνονται Έλληνες Μακεδόνες

Για μία συμφωνία δίκαιη και για τις δύο χώρες που είναι προς όφελος αμφότερων των πλευρών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, το οποίο όπως αποκάλυψε θα διεξαχθεί
στις 20 Σεπτεμβρίου, στις 27 Σεπτεμβρίου ή στις 4 Οκτωβρίου και θα κυρωθεί από το κοινοβούλιο της χώρας τον Ιανουάριο του 2019, ενδεχομένως και νωρίτερα αν αυτό καταστεί εφικτό.

Ξεκαθάρισε πως οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν, και οι πολιτικοί απλώς τους υπηρετούν μέσω των θεσμών, αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, που αρνείται να κυρώσει τη συμφωνία.

Εξέφρασε την κατανόησή του για τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα επώδυνο ζήτημα, που ενδεχομένως χρειάζεται χρόνος για να φανεί ότι η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Σχολίασε πάντως πως το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αντιδρά και στις δύο χώρες αποδεικνύει πως πρόκειται για μία δίκαιη συμφωνία, στην οποία η κάθε χώρα έκανε παραχωρήσεις, αλλά αποκόμισε και οφέλη.

Απευθύνθηκε μάλιστα στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τους να επανεξετάσουν τη στάση τους και τονίζοντας πως και ο ίδιος ήρθε σε δύσκολη θέση όταν έπρεπε να αποδεχθεί την ελληνική απαίτηση για ονομασία erga omnes, όμως το έκανε, αποδεχόμενος το επιχείρημα του ομολόγου του Αλέξη Τσίπρα ότι σε αντίθετη περίπτωση το θέμα δεν θα έκλεινε ολοκληρωτικά και θα υπήρχαν προβλήματα στο μέλλον.

Ξεκαθάρισε επίσης πως υπάρχει απόλυτος σεβασμός για την ελληνική κληρονομιά και όσους αισθάνονται Έλληνες Μακεδόνες και πως αναγνωρίζει την ελληνιστική μακεδονική ταυτότητα, ενώ υπογράμμισε πως η ταυτότητα είναι συναίσθημα και δεν ορίζεται από καμία συμφωνία, σχολιάζοντας με νόημα πως οι μόνες «βλέψεις» που έχει στην Ελλάδα η ΠΓΔΜ είναι φιλικές και τουριστικές.

Πηγή: www.news.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα