Υπόθεση Ασάνζ: Άρον άρον σταύρωσον αυτόν

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Τζούλιαν Ασάνζ (Julian Assange)., ιδρυτή των Wikileaks, ο οποίος από τον Ιούνιο του 2012 είχε βρει προσωρινό καταφύγιο και άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η σύλληψή του από την αστυνομία της Βρετανίας έγινε λίγα λεπτά έπειτα από την εκδίωξη/έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και το αιτιολογικό της ήταν ότι ο Ασάνζ δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για ένα ένταλμα που εκδόθηκε το 2012 και είχε σχέση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

του Ηνωμένου Βασιλείου επί του αιτήματος των σουηδικών αρχών για έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία, όπου εκκρεμούσαν εις βάρος του σοβαρές κατηγορίες.

Ταυτόχρονα οι αμερικανικές αρχές είχαν ζητήσει την έκδοση του Ασάνζ “στο πλαίσιο του εντάλματος για συνωμοσία σχετικά με τη δημοσίευση διαβαθμισμένων πληροφοριών που αποκαλύπτουν εγκλήματα πολέμου το 2010”, όπως έγραψαν τα Wikileaks. Αμέσως υπήρξε ένα κύμα αντιδράσεων και συμπαράστασης προς τον Ασάνζ, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους “μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος” της εποχής του διαδικτύου. Η εισηγήτρια του ΟΗΕ Ανιές Καλαμάρ δήλωσε πως η έξωση του Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο μπορεί να προκαλέσει έναν “πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του” και κατηγόρησε τις βρετανικές αρχές ότι στέρησαν αυθαίρετα την ελευθερία από τον Ασάνζ, θέτοντας την υγεία του και ενδεχομένως και τη ζωή του σε κίνδυνο.

Βράβευση του φυλακισμένου Ασάνζ στο Ευρωκοινοβούλιο

Λίγες ημέρες αργότερα, κι ενώ ήταν ήδη κρατούμενος των βρετανικών αρχών, ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής των Wikileaks, μαζί με τη Γιασμίν Μοταργέμι (διατροφικό σκάνδαλο της Nestle), και τον Ρούι Πίντο (αποκάλυψε το σκάνδαλο των Football Leaks), έλαβαν το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για “μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και δημοσιογράφους” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Η θέσπιση αυτού του πολύ σημαντικού βραβείου, για την ελευθερία της έκφρασης, της πληροφόρησης και του δημοσίου συμφέροντος, ήταν μια ακόμη πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος επισήμανε κατά την απονομή του, αναφερόμενος στους τρεις βραβευθέντες, πως “πρόκειται για θαρραλέους ανθρώπους που αψηφούν τους κινδύνους με σκοπό το καλό της κοινωνίας. Δύο από τους ανθρώπους που βραβεύουμε σήμερα είναι στη φυλακή”. Από την πλευρά της η νομπελίστρια Ειρήνης Μαρέντ Μαγκουάιρ, η οποία παρέλαβε το συγκεκριμένο βραβείο για λογαριασμό του ιδρυτή των wikileaks, και φίλου της, δήλωσε με νόημα πως “ο Ασάνζ και η ιστορία του θα λέγεται για καιρό αφότου πολλοί από εμάς θα έχουμε σβήσει (...) Τα Δυτικά ΜΜΕ δαιμονοποίησαν τον Ασάνζ. Και ντρέπομαι για αυτό. Τι ΜΜΕ έχουμε; Τι κόσμο δημιουργούμε για τα παιδιά μας; Πρέπει να απαιτήσουμε ο Ασάνζ να αφεθεί αμέσως ελεύθερος”.

Ένα προσωπικό δράμα


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα