Βιλερμπάν: Με την αύρα του Τόνι

Επιστρέφοντας στην Ευρωλίγκα μετά από 10 χρόνια και κουβαλώντας την αύρα του Τόνι Πάρκερ, οι πρωταθλητές Γαλλίας ελπίζουν πως ο ενθουσιασμός και η δίψα θα καλύψουν τα δεδομένα ελλείμματα σε ποιότητα και ειδικό βάρος.

Η εποχή που οι Γάλλοι ήταν μια αναγνωρισμένα αξιόμαχη δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ απέχουν σχεδόν είκοσι χρόνια. Λίγοι θυμούνται πως η Βιλερμπάν ήταν παρούσα στη Ρώμη το 1997, χάνοντας στον ημιτελικό από την Μπαρσελόνα, ή πως είχε τρεις διαδοχικές παρουσίες στα προημιτελικά
στο διάστημα 1998-2001.

Σε περιβάλλον Ευρωλίγκας έχει αγωνιστεί πέντε φορές, καταφέρνοντας μόνο μία, το 2002-03 να ξεπεράσει το σκόπελο της πρώτης φάσης. Η τελευταία φορά ήταν το 2009-10, όταν αποχαιρέτησε λίαν συντόμως με ρεκόρ 3-7. Η ανάμειξη του Τόνι Πάρκερ το 2014 και του Νικολάς Μπατούμ το 2017 έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα: πρωτάθλημα Γαλλίας το 2015-16, άλλος ένα πέρσι, κυρίως όμως η ένταξη της στο κλειστό κλαμπ της Ευρωλίγκας.

Το τι θα καταφέρει εκεί βέβαια, είναι μια διαφορετική ιστορία…

ΡΟΣΤΕΡ
Ούτε η πρώτη, αλλά ούτε και η δεύτερη ματιά εντυπωσιάζει. Οι πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες είναι ο γυρολόγος σουτέρ Έντουιν Τζάκσον (Μπαρσελόνα, Μάλαγα, Εστουδιάντες,Μπουτούτσνοστ), ο πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού Έιντριαν Πέιν, οι «άψητοι» σε περιβάλλον Ευρωλίγκας Αμερικανοί γκαρντ Τζόρνταν Τέιλορ και Ντέιβιντ Λάιτι. Τα φώτα θα πέσουν αναγκαστικά στον Τεό Μαλεντόν, το 18χρονο wonderkid του γαλλικού μπάσκετ, απόφοιτο του INSEP, καλύτερο νέο παίκτη στη γαλλική λίγκα, MVP του τελικού του Κυπέλλου Γαλλίας και κατόχου δύο μεταλλίων (χρυσό, αργυρό) με τις U16 και U17 της Γαλλίας. Πέρσι τον Φεβρουάριο έκανε ντεμπούτο με την μεγάλη εθνική στα «παράθυρα» του Παγκοσμίου Κυπέλλου και οι προσδοκίες είναι ήδη μεγάλες.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Αφού οδήγησε την εθνική ομάδα της πατρίδας του στην παρθενική συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο 49χρονος Μαυροβούνιος εξαργυρώνει την καλή δουλειά στην Μονακό (2015-18) με το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα. Ξεκίνησε νωρίς την προπονητική σε ηλικία 22 ετών και έχει ήδη στην πλάτη του «αγροτικό» 12 ετών στην Ουκρανία (Χίκικ, Κριβμπασμπάσκετ, Μπουντιβέλνικ, Αζοβμάς). Όπως και για την ομάδα του, έτσι και για τον ίδιο είναι η φετινή χρονιά είναι ευκαιρία καριέρας.

ΓΗΠΕΔΟ
«Αστρομπάλ», 5.500 θέσεις
Το φημισμένο «Αστρομπάλ» ξαναμπαίνει στη ζωή μας. Άνοιξε τις θύρες του το μακρινό 1995 και έχει φιλοξενήσει πάμπολλους αγώνες ελληνικών ομάδων. Μικρό και θορυβώδες, μπορεί να αποδειχτεί άσος στο μανίκι στα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας του Μίτροβιτς.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ
Έπαιξε στο Eurocup, έφτασε ως την προημιτελική φάση. Αποκλείστηκε από την Ανδόρρα με 1-2 νίκες.

Τίτλοι:
Πρωταθλήματα Γαλλίας: 19
Κύπελλα Γαλλίας: 9
Καλύτερη πορεία Ευρωλίγκα/Κύπελλο Πρωταθλητριών: Ημιτεικά 1975-76, Final 4 1997.

Θα είναι επιτυχία αν: παραμείνει ανταγωνιστική ως το τέλος
Θα είναι αποτυχία αν: απογοητευτεί γρήγορα και γίνει σάκος του μποξ.
Keywords
Τυχαία Θέματα