Βαλένθια: Μια παλιομοδίτικη ομάδα

Βαλένθια: Μια παλιομοδίτικη ομάδαckaouΤρί, 11/17/2020 - 16:28

Η περσινή Βαλένθια ήταν η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης. Οι «νυχτερίδες» ξεκίνησαν με 0/5, η καρέκλα του Τζάουμε Πονσαρνάου έτριζε, ο Τσάβι Πασκουάλ το συζητούσε, όμως χωρίς μεταγραφές ή μαγικό ραβδάκι οι Ισπανοί γύρισαν το φύλλο και πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της κουτσουρεμένης σεζόν εντός οκτάδας, μέχρι που τέσσερις σερί ήττες τους έστειλαν στις παρυφές της. Καθοδηγούμενοι από τον ηγέτη Ντούμπλιεβιτς που σκόραρε 14.2 πόντους με 35% τρίποντο, η Βαλένθια είχε φτιάξει μια ομάδα

στην οποία όλοι έκαναν από λίγο και όλοι μαζί από πολύ. Είναι ενδεικτικό πως πέρα από τους 11.1 πόντους του Λόιντ, άλλοι 10(!) παίκτες είχαν περισσότερους από 5 πόντους μέσο όρο. 

Το καλοκαίρι που μας πέρασε αποφασίστηκε το διαζύγιο με τους Μότουμ, Ντόρνεκαμπ, Ν΄Ντουρ (λογικό), Λόιντ (συζητήσιμο ως παράλογο), Αμπάλδε (Ρεάλ, αναγκαστικά) και ο γάμος με τους Κάλινιτς, Χέρμανσον, Ντέρικ Γουίλιαμς, Πρέπελιτς. Στη θεωρία η Βαλένθια ανέβασε αισθητά τον δείκτη ποιότητας της – όμως δεν φαίνεται να έλυσε το βασικό περσινό της μειονέκτημα: την έλλειψη αθλητικότητας στην περιφέρεια. Για την ακρίβεια το επιδείνωσε, που σημαίνει ότι δεν το αναγνώριζε ως πρόβλημα. 

 

 

Με τους Βίβες, Σάστρε, Βαν Ρόσομ να απομένουν στην περιφέρεια, η απόκτηση του Κλέμεν Πρέπελιτς ήταν ένα ξεκάθαρο σημάδι πως ο Πονσαρνάου σχεδίαζε μια ομάδα που θα έπαιζε αυστηρά στο 5v5. Αν σε αυτό το μείγμα προσθέσει κανείς σαν «3» τον Κάλινιτς και θυμηθεί πως back up είναι ο Σαν Εμετέριο, σιγουρεύεται πως οι μισές επιθέσεις είτε θα ξεκινούν από post up του Σέρβου, είτε με αντίστοιχη φάση του Ντουμπλιεβιτς. 

Φυσικά σετ παιχνίδι χωρίς σουτέρ είναι συνταγή καταστροφής και έτσι ο Βάνια Μαρίνκοβιτς έχει αυξημένες αρμοδιότητες φέτος και το ελεύθερο να σουτάρει αφειδώς. Το αυτό ισχύει προφανώς και για τον Πρέπελιτς, ενώ η ικανότητα αμφότερων των «5» (Ντούμπλιεβιτς, Τόμπι) να παίζουν τόσο κοντά στο καλάθι όσο και το να απειλούν από απόσταση δίνει επιπλέον λύσεις. 

Σε ό,τι αφορά τους νεοφερμένους, το πράγμα χωρίζεται στη μέση. Αυτοί που είναι χαρούμενοι να παίζουν στο μισό γήπεδο έχουν ήδη προσαρμοστεί εύκολα (Πρέπελιτς, Κάλινιτς), ενώ Γουίλιαμς και Χέρμανσον δυσκολεύονται να εγκλιματιστούν στη λογική του παιχνιδιού του Πονσαρνάου. Συνηθισμένος να δημιουργεί απειλή στα 8΄΄ και να υπηρετεί ένα μπάσκετ ρυθμού και σταθερής ροής, ο Ισλανδός ασφυκτιά στο αργό τέμπο (3.8 πόντοι, 2.7 ασίστ σε 15:01), ενώ ο Ντέρικ Γουίλιαμς, που σουτέρ δεν είναι, μετρά 4/13 τρίποντα και ψάχνει τρόπο να ενσωματωθεί σε μια επίθεση που προσμετρά καιρό τα 4άρια της ως χαμάληδες. 

 

 

Με το transition να είναι άγνωστη λέξη, η παρέα του Ντούμπλιεβιτς θα ζήσει και θα πεθάνει φέτος με το τρίποντο, αυτό που θα απλώσει την αντίπαλη άμυνα και παράλληλα θα εξασφαλίσει πως ο αντίπαλος δεν θα έχει την ευκαιρία να τρέξει μια κατά κανόνα αργή ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι νυχτερίδες πέρασαν σαν άνεμος από την Μαδρίτη όταν σούταραν 11/23 τρίποντα (6/9 ο Ντούμπλιεβιτς,  θριάμβευσαν στο Κάουνας με 43.8% (14/32 με 9 διαφορετικούς παίκτες να βάζουν έστω ένα) και λύγισαν την Αρμάνι με το επίσης εξαιρετικό 40.7 (11/27). 


Αντίθετα έμειναν στους 66 πόντους απέναντι στην Μπάρσα όταν το κοντέρ έγραψε 8/26 (30.8%), στους 75 στη Μόσχα με 8/30 (26.7%) και γενναιόδωρα στους 79 στο Μόναχο απέναντι στην Μπάγερν με 6/24 (25%), μένοντας στο ματς επειδή είχαν 25/28 βολές. 

Σε μια πρώτη ανάγνωση, ο Παναθηναϊκός θα έχει δυσκολίες να εκμεταλλευτεί τον φορμαρισμένο Παπαγιάννη απέναντι στον Ντούμπλιεβιτς και πιθανότατα θα χρειαστεί να στραφεί σε άλλες λύσεις (Μήτογλου, Μπέντιλ), όμως αν αμυνθεί αποτελεσματικά στα ποσταρίσματα των «3» και «5» θα ελαχιστοποιήσει την βασική πηγή δημιουργίας της Βαλένθια και συνεπώς τα αρκετά ελεύθερα τρίποντα που προκύπτουν από αυτά. Αν τα καταφέρει και παράλληλα εξασφαλίσει το αμυντικό ριμπάουντ, η επιλογή του transition είναι εκ των ουκ άνευ απέναντι σε μια ομάδα που δεν έχει την αθλητικότητα για να αμυνθεί σε αυτές τις καταστάσεις.

Επιπλέον, στην δική του επίθεση μπορεί να αναδειχθεί το προσωπικό ταλέντο των σκόρερς του, αφού η περιφερειακή γραμμή της Βαλένθια παραείναι αργή για να καταφέρει να ακολουθήσει τους Νέντοβιτς, Φόστερ αν αυτοί βρεθούν σε στοιχειωδώς καλή ημέρα. Το πρώτο εξαιρετικό δείγμα γραφής του Σέλβιν Μακ επιτρέπει στον Βόβορα να ελπίζει ότι το τριφύλλι βρήκε αφενός τον glue guy που θα κολλήσει καλύτερα τα υπόλοιπα κομμάτια, αφετέρου θα απελευθερώσει τον Σαντ-Ρος επιτρέποντας του να φέρει σε πέρας τις υπόλοιπες δουλειές στις οποίες διακρίνεται. 
 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ - Euroleague - ΜΠΑΣΚΕΤ The Experts Valencia - Μπάσκετ Παναθηναϊκός - Μπάσκετ Off Off ckaou Off Off ΜΠΑΣΚΕΤ Valencia ΔΙΕΘΝΕΙΣ Ο Παναθηναϊκός θα βρει απέναντι του σήμερα μια ομάδα που δεν ακολουθεί τις επιταγές της εποχής – εκτός από το τρίποντο. Γράφει ο Χρήστος Καούρης.  Article publish on Τρί, 11/17/2020 - 16:28 Article hide updated date Off Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα