Τούρκοι αυτο - εξόριστοι στα Βαλκάνια

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε ένα ανελέητο κυνηγητό και ξεκαθάρισμα, όχι μόνον των πραξικοπηματιών και των συνεργατών τους, αλλά και σχεδόν όλων των πολιτικών του αντιπάλων. Εξαπολύθηκε έτσι ένα πραγματικό κυνήγι των μαγισσών απέναντι σε ακαδημαϊκούς, δάσκαλους, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, δικαστές, στρατιωτικούς, δημόσιους υπαλλήλους κλπ. οι πολιτικές απόψεις των οποίων δεν ήταν αρεστές στο εξουσιαστικό σύστημα που επιθυμούσε να εγκαθιδρύσει ο Ερντογάν.

Μια, ακόμη και αστήρικτη και αναπόδεικτη

κατηγορία ότι κάποιος δήθεν είναι “γκιουλενιστής”, αρκούσε για να τον στείλει επί μήνες στη φυλακή χωρίς δίκη, και όταν μετά αποδεικνυόταν πως αυτός ο άνθρωπος ήταν αθώος έχανε στο μεταξύ τη δουλειά του και η προσωπική του ζωή καταστρεφόταν. Γι' αυτό και σύσσωμη η αντιπολίτευση στην Τουρκία κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα ως δικαιολογία για να εξοντώσει τους επικριτές και να εδραιώσει την εξουσία του δημιουργώντας ένα “σουλτανάτο του φόβου”.

Το ερντογανικό “σουλτανάτο του φόβου”

Όλη αυτή η ανελέητη καταστολή και η καφκική ατμόσφαιρα, που επικράτησε στη γειτονική μας Τουρκία μετά από αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, δεν έβλαψε μόνο σοβαρά τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, αλλά και την εικόνα της διεθνώς, επαναφέροντας στη συλλογική μνήμη ιστορίες “Εξπρές του Μεσονυκτίου”. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας περίπου 160.000 άτομα κρατήθηκαν από την αστυνομία, ενώ 70.000 οδηγήθηκαν στη φυλακή. Επίσημα 155.000 άτομα έχουν ανακριθεί ή διωχθεί. Ανεπίσημα ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος και πιθανόν να ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο. Αδιάψευστο στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως όλες οι φυλακές της Τουρκίας είναι υπερπλήρεις και κτίζονται διαρκώς καινούργιες.

Ταυτόχρονα η τουρκική κυβέρνηση έχει μέσα σε δύο χρόνια, με πρόφαση την “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” που συνεχίζει να ισχύει ως σήμερα, έχει απολύσει περισσότερους από 170.000 δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστών, δασκάλων, ιατρών και ακαδημαϊκών με κατηγορίες σχετικά με υποτιθέμενους δεσμούς τους με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα