Τουρκικές απειλές πριν από τις διερευνητικές επαφές: Στο στόχαστρο η ελληνογαλλική συμφωνία και η Κυπριακή ΑΟΖ

Τρία 24ωρα πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η Άγκυρα τραβά το σχοινί της προκλητικότητας με συνεχείς απειλές από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους Τούρκους αξιωματούχους απέναντι στην χώρα μας. Η ιστορική ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την οποία χαιρέτησαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Βερολίνο, εξακολουθεί να προκαλεί εκνευρισμό στη γειτονική χώρα που αναζητά τρόπους αντίδρασης.

Πρώτος στόχος της Άγκυρας είναι η Κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή τις έρευνες του Nautical Geo για τον αγωγό East Med

στην νοτιοανατολική Μεσόγειο για τις οποίες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για μονομερείς ενέργειες.

Παράλληλα, προειδοποιούν πως τέτοιου είδους κινήσεις αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και ενός θερμού επεισοδίου. Ενδεικτικό του εκνευρισμού που επικρατεί στην γειτονική χώρα είναι το γεγονός πως μέσα στον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν 368 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά.

Το βέβαιο είναι πως οι ισχυρές συμμαχίες που συνάπτει η χώρα μας έχουν θορυβήσει έντονα την Τουρκία που δείχνει να μπαίνει στο περιθώριο της διεθνούς διπλωματικής σκακιέρας. Με την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο αλλά και στην Γερμανική Καγκελαρία, ο Τούρκος Πρόεδρος ξεμένει από υποστηρικτές καθώς ακόμα και η συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έφερε τα αποτελέσματα που προσδοκούσε η Άγκυρα. Την ίδια στιγμή ένα δημοσίευμα του “Foreign Policy” ανάβει φωτιές, καθώς υποστηρίζει πως ο Ταγίπ Ερντογάν “μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας”.Αθήνα: Αβάσιμες οι κατηγορίες της Άγκυρας

Στην Αθήνα ετοιμάζονται για τις διερευνητικές επαφές που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη στην Άγκυρα. Ωστόσο στην Βασιλίσσης Σοφίας επικρατεί έντονος προβληματισμός για την προκλητική στάση της γειτονικής χώρας. Διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν αβάσιμες και αστήριχτες τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Παράλληλα, σημειώνουν πως τέτοιου είδους κινήσεις υπονομεύουν τις διερευνητικές επαφές και γι’ αυτό τον λόγο δεν υπήρξε επίσημη απάντηση έτσι ώστε να μην δώσει την ευκαιρία στην Άγκυρα να συνεχίσει τις βολές κατά της χώρας μας.

Η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία θωρακίζει την Ελλάδα από τις στρατιωτικές απειλές και αλλάζει τις ισορροπίες στην Μεσόγειο, γεγονός το οποίο αντιλαμβάνεται η Άγκυρα που βάζει στο στόχαστρο πλέον και το Παρίσι. “Για τη χώρα μας που τελεί υπό μόνιμη απειλή πολέμου από την Τουρκία εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, η αμυντική στήριξη που έρχεται να μας παράσχει η Γαλλία δημιουργεί νέα δεδομένα. Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τυχοδιωκτική πολιτική, αλλά ούτε θα δεχθεί ν’ απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, είπε στη “Realnews” o Νίκος Δένδιας.

Τα επόμενα διπλωματικά βήματα

Στην κυβέρνηση αποφεύγουν να ακολουθήσουν την προκλητική ρητορική της Άγκυρας και ετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα με στόχο την ενίσχυση των συμμαχιών και την αμυντική θωράκιση της χώρας. Την Πέμπτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την συμφωνία με την Γαλλία, ενώ θα εισαχθεί προς κύρωση από την εθνική αντιπροσωπία τα όσα αποφασίστηκαν στο Παρίσι.

Στις 14 Οκτωβρίου ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν προκειμένου να υπογραφεί η πενταετής αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Από τις 3 έως τις 16 Οκτωβρίου το Nautical Geo θα κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα