Το ποδόσφαιρο στο 2018: οι στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε

Πολλά είναι τα αθλητικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2018. Είχαμε ένα συναρπαστικό Παγκόσμιο Κύπελλο, έναν τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που είχε τα πάντα και το τέλος του δρόμου για δύο από τους πιο πετυχημένους προπονητές της Πρέμιερ Λιγκ.
Πολλά από τα συμβάντα θα μείνουν για αρκετό καιρό στη μνήμη μας. Εμείς καταλήξαμε σε κάποιες αξέχαστες στιγμές και τις κατατάξαμε, με τυχαία σειρά, αντίστροφα.

11. Μία απίστευτη εκτέλεση πλαγίου άουτ
Το πλάνο ήταν οι αξέχαστες στιγμές του 2018 να είναι δέκα, αλλά υπήρξε ένα συμβάν που
δεν μπορούσε να μείνει απ΄έξω.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, ένας ποδοσφαιριστής κατάφερε να γίνει θρύλος, όχι για κάποια ποδοσφαιρική έμπνευση, αλλά για μία…εκτέλεση πλαγίου άουτ. Το Ιράν ήταν πίσω στο σκορ με 1-0 απέναντι στην Ισπανία και στις καθυστερήσεις το Ιράν κέρδισε πλάγιο άουτ, έχοντας μία τελευταία ευκαιρία να διεκδικήσει ένα θετικό αποτέλεσμα από την διάσημη αντίπαλο του.

Ο
Η απίστευτη στιγμή με τον Μοχαμάντι

Ο Μιλάντ Μοχαμάντι, φίλησε τη μπάλα, κοίταξε τον ουρανό και έπειτα έκανε … μία κολοτούμπα προσπαθώντας να δώσει ώθηση στην μπάλα και να την στείλει στην αντίπαλη περιοχή. Τελικά την ύστατη στιγμή ακύρωσε το σχέδιο του, ο κόσμος κοιτούσε απορημένος και αυτός εκτέλεσε με τον συνήθη τρόπο το πλάγιο άουτ.

10. Η ταραχώδης «έξοδος» του Λοπετέγκι από την Εθνική Ισπανίας
Μία ημέρα πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Ζουλέν Λοπετέγκι απολύθηκε από τους «φούριας ρόχας», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι θα είναι ο νέος τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης.

O Λοπετέγκι παρουσιάστηκε από την διοίκηση της Ρεάλ ως ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης, μια μέρα μετά την απόλυση του από την Ισπανία. Μετά από περίπου πέντε μήνες είναι και πάλι άνεργος

Η Ισπανία πήγε στο τουρνουά, ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, μετρώντας αήττητο 20 αγώνων υπό τις οδηγίες του Λοπετέγκι. Ως λύση ανάγκης επιστρατεύθηκε ο Φερνάντο Ιέρο και τελικά οι ίβηρες δεν κατάφεραν να πάνε πολύ μακριά, αφού αποκλείστηκαν στη φάση των «16» από την οικοδέσποινα Ρωσία. Τα πράγματα δεν πήγαν καλά στη συνέχεια ούτε για τον Λοπετέγκι στους Πρωταθλητές Ευρώπης…

9. Και στο τέλος αποκλείστηκαν... οι Γερμανοί!
Δεν κατάφερε να πετύχει γκολ στα 90 λεπτά του αγώνα, κάτι που θα αρκούσε να δώσει την πρόκριση στην Γερμανία και τελικά δέχθηκε δύο τέρματα στις καθυστερήσεις από τους Γιουν Γκον Κιμ (90+3') και Σον Χεούνγκ-Μιν (90+6'), για να ηττηθεί με 2-0 από τη Ν. Κορέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι Γερμανοί αποκλείονται στη φάση των ομίλων ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου

8. Η απόλυση του Μουρίνιο και ο ερχομός του Σόλσκιερ
Η 18η Δεκεμβρίου ήταν μία παράξενη ημέρα. Άπαντες στο Νησί Ξύπνησαν μην έχοντας ιδέα ότι έχι απολυθεί ο Ζοζέ Μουρίνιο. Κανένα Μέσο στην Αγγλία δεν είχε το θέμα, πριν από την επίσημη ανακοίνωση, η οποία ήρθε μετά από ακόμη μία ήττα, αυτή την φορά από την Λίβερπουλ με σκορ 3-1.

Αντικαταστάτης του ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, που έγινε ο πρώτος Σκανδιναβός που έρχεται στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως δανεικός, μετά τον άσο της Χέλσινμποργκ, Χένρικ Λάρσον. Θεωρητικά ο Σόλσκιερ θα επιστρέψει στο τέλος της σεζόν στην Μόλντε, εκτός εάν οι διοικούντες της Utd αποφασίσουν να τον κρατήσουν στον πάγκο μόνιμα.
Το ραντεβού του Σόλσκιερ με τους διοικούντες του αγγλικού συλλόγου δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως από τον σύλλογο, μέχρι την επόμενη ημέρα, αν και Ο Νορβηγός Πρωθυπουργός είχε διαδώσει το νέο την Τρίτη το βράδυ. Όπως είπαμε ήταν μία παράξενη ημέρα…

7. Η "επιστροφή" της Ρόμα απέναντι στην Μπαρτσελόνα
Το πλήθος στο Στάδιο «Ολίμπικο» εκείνη την ημέρα ξέσπασε μετά το τελικό σφύριγμα του διαιτητή, ενώ παίκτες και όλο το stuff της Ρόμα βρέθηκε στο κέντρο του γηπέδου για να πανηγυρίσει τον μεγάλο θρίαμβο. Πολλοί από τους όπαδούς έκλαιγαν, μην μπορώντας να συνειδητοποιήσουν τι συνέβη νωρίτερα στον αγωνιστικό χώρο.
Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα στο «Καμπ Νου», η ήττα δηλαδή με 4-1 της Ρόμα από την Μπαρτσελόνα στον πρώτο προημιτελικό, μετέτρεψε τη ρεβάνς σε μία ρουτίνα, σε μία απλή διαδικασία. Η «μαγεία» του ποδοσφαίρου όμως, «μίλησε» και πάλι.

O Mανωλάς και οι υπόλοιποι παίκτες πανηγυρίζουν την μεγάλη πρόκριση

Τα γκολ του Έντιν Τζέκο και του Ντε Ρόσι, έδωσαν ελπίδες στους «τζιαλορόσι», με ένα δικό μας παιδί, τον Κώστα Μανωλά, να υπογράφει μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορεί στη συνέχεια η Ρόμα να αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Λίβερπουλ, αλλά αυτή η σπουδαία ανατροπή θα μείνει στην ιστορία.

6. Το γκολ του Ζεσούς βοήθησε την Σίτι να φτάσει τους 100 βαθμούς
Οι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι πανηγυρίζουν με τους οπαδούς τους την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα λάμπει από ευτυχία, όπως ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όταν ο Στιβ Μπρους το 1993 είχε πετύχει το γκολ που χάρισε τον τίτλο στην Γιουνάιτεντ.
Το ιστορικό γκολ του Ζεσούς

Γιατί όμως τόσο μεγάλη χαρά, αφού ο τίτλος είχε κριθεί έναν μήνα νωρίτερα; Μα το γκολ του Γκάμπριελ Ζεσούς στο τελευταίο λεπτό, της τελευταίας αγωνιστικής, απέναντι στην Σαουθάμπτον, έδωσε την ευκαιρία στη Σίτι να γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που φτάνει τους 100 πόντους.
Δεν ήταν όμως μόνοα αυτά τα ρεκόρ που κατέρριψε η ομάδα του Γκουαρντιόλα. Πέτυχε συνολικά 106 τέρματα, καταρρίπτοντας άλλο ένα ρεκόρ, η διαφορά τερμάτων ήταν στο +79, επίσης νέο ρεκόρ. Η Σίτι κέρδισε τα 32 από τα 38 παιχνίδια της περιόδου, οι περισσότερες νίκες που έχουν επιτευχθεί ποτέ από σύλλογο στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας στην Αγγλία.

5. Ο Βενγκέρ φεύγει από την Άρσεναλ
Ήταν μία στιγμή που πολλού περίμεναν την τελευταία πενταετία, αλλά που δεν πίστευαν ότι θα έρθει ποτέ. Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε ζήσει ποτέ σε έναν κόσμο χωρίς τον Aρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ. Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι γεννήθηκαν στην Αγγλία, από την τελευταία κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Άρσεναλ.

H σκληρή ώρα του αποχαιρετισμού

Τελικά στις 20 Απριλίου ο Αλσατός τεχνικός, ανακοίνωσε ότι θα αφήσει την ομάδα στο τέλος της σεζόν, έναν χρόνο πριν εκπνεύσει το συμβόλαιο του. Το κύκνειο άσμα ήταν η νίκη με 1-0 επί της Χάντερσφιλντ, την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.

4. Το απίστευτο ψαλιδάκι (bicycle kick) του Ρονάλντο
To σπάνιας ομορφιάς ψαλιδάκι του Γκάρεθ Μπέιλ, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν του έδωσε μία μεταγραφή 99 εκατομμυρίων ευρώ στην Γιουβέντους. Στον Κριστιάνο Ρονάλντο όμως έδωσε.
Ο Ρονάλντο «πέταξε» στον ουρανό του Τορίνο και νίκησε με απίστευτο τρόπο τον Μπουφόν. Ήταν το καλύτερο γκολ που είχαν δει στο Τσάμπιονς Λιγκ οι οπαδοί της Γιουνέντους και γι΄αυτό σηκώθηκαν όλοι για να για να χειροκροτήσουν τον Πορτογάλο σταρ.

Η ώρα της...πτήσης του Ρονάλντο

Τέσσερις μήνες αργότερα ήταν «δικός τους» και ο Πορτογάλος επιθετικός παραδέχτηκε, ότι το χειροκρότημα ήταν ένας παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην απόφασή του να πάει στους πρωταθλητές Ιταλίας.

3. Ο Εμπαπέ «λάμπει» και η Γαλλία διαπρέπει
Πρώτος έφηβος μετά τον Πελέ, που σκοράρει δις σε ένα παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρώτος έφηβος μετά τον Πελέ που σκοράρει σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τελικά σήκωσε και το τρόπαιο, το οποίο λείπει από την συλλογή του Ρονάλντο και του Μέσι.

Το τεράστιο ποσό που δαπάνησε η Παρί Σεν Ζερμέν για να τον αποκτήσει \, φάνταζε υπερβολικό, αυτός όμως έδειξε, αν και σε πολύ μικρή ηλικία σε μία πολύ σπουδαία διοργάνωση, ότι είναι έτοιμος στο μέλλον να πα΄ρει την σκυτάλη από τους Ρονάλντο – Μέσι και να γίνει αυτός ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη.
Ο 20χρονος συνεχίζει από κει που τελείωσε στα γήπεδα της Ρωσίας. Ήδη μετράει 13 γκολ σε 11 αγώνες πρωταθλήματος.

2. Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ τα είχε όλα
Σε αυτόν τον τελικό είναι συμπιεσμένα γεγονότα που θα μπορούσε να συμβούν σε μία δεκαετία τελικών του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο απίθανος όλη τη σεζόν Μοχάμεντ Σαλάχ ζούσε γι΄αυτή την στιγμή, αλλά ο Σέρχιο Ράμος είχε…άλλες ιδέες όταν τράβηξε το χέρι του Αιγύπτιου και τον τραυμάτισε στον ώμο πριν καν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο του τελικού, ανάμεσα στην Ρεάλ και στην Λίβεπρουλ.

Ο Σαλάχ εγκατέλειψε με δάκρυα το γήπεδο και ο Σέρχιο Ράμος έγινε ο πιο μισητός άνθρωπος, τόσο στο Λίβερπουλ, όσο και στην Αίγυπτο.
Σε αυτόν τον τελικό συνέβησαν επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη σε αυτή την διοργάνωση και μία ενέργεια σπάνιας ομορφιάς που σίγουρα θα καταγραφεί στις μεγάλες στιγμές της ιστορίας του Τσάμπιονς Λιγκ.
Η καριέρα του Κάριους στην Λίβερπουλ ουσιαστικά τελείωσε όταν έδωσε γκολ-δώρο στον Καρίμ Μπενζεμά.

Η σχέση του Μπέιλ με την Ρεάλ ήταν ταραγμένη, εκείνος πάντως μπαίνοντας ως αλλαγή πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ, μόλις στο 4ο άγγιγμα του στο παιχνίδι. Θ ακολουθήσει και νέα γκάφα του Κάριους και ο Μπέιλ θα σκοράρει για 2η φορά. Ο τελικός είχε κριθεί και απέμενε απλώς το τελικό σκορ. Θα μπορούσε να είναι 4-1, αν ένας φίλαθλος δεν εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο στις καθυστερήσεις για να διακόψει μία ευκαιρία του Ρονάλντο, που έμεινε "άσφαιρος" στον τελικό.

1. Κι όμως η Αγγλία κερδίζει στα πέναλτι!
Μπύρα παντού. Δάκρυα παντού. Για κάποια στιγμή μερικοί οπαδοί της Εθνικής Αγγλίας θα πίστευαν ότι θα πέθαιναν χωρίς να έχουν βιώσει μία νίκη της ομάδας τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο στα πέναλτι.
Ήταν ένα εκπληκτικό καλοκαίρι για τα «Τρία Λιοντάρια». Η Αγγλία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, ένα κατόρθωμα που ελάχιστοι περίμεναν και κυρίως έφτασε μέχρι εκεί περνώντας και από διαδικασία των πέναλτι.

Τρελλό γλέντι σε όλη την Αγγλία. Κι όμως η ομάδα τους κέρδισε στα πέναλτι

Η δυσφορία στην πλευρά της Αγγλίας είχε έρθει όταν ο Χέντερσον έχασε πέναλτι, αλλά ο Πίκφορντ και ο Ντάιερ, ήταν οι ήρωες που επέτρεψαν στην μάδα τους να περάσει την Κολομβία.
Αν δούμε ότι η προηγούμενη νίκη της Αγγλίας στη διαδικασία των πέναλτι, ήταν το 1996 απέναντι στην Ισπανία, πρέπει να περιμένουμε το Euro του 2040 για να δούμε την επόμενη νίκη σε πέναλτι της Αγγλίας!
Keywords
ποδοσφαιρο, μνήμη, λύση, ρωσία, γκολ, κορεα, πεπ, bicycle, kick, σταρ, γαλλια, δις, σεν, αιγυπτος, νέα, καλοκαιρι, euro, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, μνήμη, ρωσία, το θεμα, αθλητικα, γερμανια, γηπεδα, εθνικη, ηγετης, ηττα, θεμα, θρυλος, ιραν, ισπανια, καριερα, μπαρτσελονα, νησι, παιχνιδια, ρεαλ, σταρ, ωθηση, ωρα, αγωνες, αλεξ, ανθρωπος, απιστευτο, αρσεναλ, ασμα, βραδυ, γκολ, γεγονοτα, γινει, γηπεδο, γλεντι, δακρυα, διοικηση, δις, δωσει, δωρο, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ευτυχια, εμπνευση, ενεργεια, ερχεται, ιδεα, ιδεες, ηλικια, ηρωες, θετικο, λιβερπουλ, ιβηρες, ημιχρονο, ιστορικο, κυπελλο, λαθη, λειπει, λύση, μακρια, μεσι, μηνες, μοχαμεντ, νικη, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, παιδι, πελε, πεπ, ραντεβου, ρεαλ μαδριτης, ρεκορ, ρομα, ροναλντο, ροσι, ρολο, σεζον, σεν, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, σχεδιο, τορινο, τριτη, τιτλος, φτανει, φορα, χερι, χαρα, ωρες, ειπαμε, euro, μεινει, παιχνιδι
Τυχαία Θέματα