Το μέλλον των burgers

Η ανθρωπότητα πρέπει να περικόψει δραστικά την κατανάλωση κρέατος, έως και κατά 90%, ώστε να αναστραφεί η καταστροφική μεταβολή του κλίματος που θα οδηγήσει την καταστροφή του πλανήτη Γη, αναφέρουν οι επιστήμονες στην πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα επιστημονική μελέτη τους για το πώς οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αυξήθηκαν κατά περίπου 50% από το 1990 και η παραγωγή κρέατος χρησιμοποιεί 77% της αγροτικής γης, προκαλώντας ακόμη σοβαρότερα περιβαλλοντικά ζητήματα. Τα κτηνοτροφεία καταλαµβάνουν

µεγάλες εκτάσεις γης και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού. Η τελευταία σχετική µελέτη αναφέρει ότι τα ζώα που εκτρέφονται για ανθρώπινη κατανάλωση ευθύνονται για το 21% του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται συνολικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η εκτροφή ζώων παράγει μεγάλες ποσότητες «αερίων του θερμοκηπίου», αποψιλώνει τεράστιες εκτάσεις πρασίνου που θα μπορούσαν να απορροφήσουν ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ή να καλλιεργηθούν, ενώ χρησιμοποιεί και απαράδεκτα υψηλές ποσότητες νερού, εντείνοντας έτσι το φάσμα της λειψυδρίας. Υπολογίζεται ότι μισό κιλό μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί σχεδόν 7.000 λίτρα νερό για να παραχθεί και να φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή. Μάλιστα, το κόκκινο κρέας έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κλίμα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Εάν τα βοοειδή του κόσμου σχημάτιζαν το δικό τους έθνος, θα είχαν την τρίτη θέση στις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη Γη, πίσω από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μείωση του κρέατος θεωρείται επιπλέον αναγκαία για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός που θα έχει φθάσει τα δέκα δισεκατομμύρια το 2050, αλλά και για να αντιμετωπισθεί η λειψυδρία. Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια παγκόσμια στροφή προς μια πιο φυτική διατροφή και ένα από τα προτεινόμενα μέτρα-κλειδιά θεωρείται η μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος.

Ήδη εν τω μεταξύ από το 2013 ανακοινώθηκε ότι ερευνητές του Πανεπιστηµίου του Μάαστριχτ δηµιούργησαν στο εργαστήριο ένα µπιφτέκι από βοδινό κρέας και πολλοί έκαναν λόγο για µια νέα διατροφική επανάσταση.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα