Το φονικό «τείχος» της Ευρώπης

Μέσα σε λίγα χρόνια, τα «όνειρα» των ευρωπαίων σκληροπυρηνικών ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες έχουν γίνει πραγματικότητα στη Μεσόγειο. Οι εθελοντικές θαλάσσιες επιχειρήσεις διάσωσης μειώνονται διαρκώς και η διαδρομή κατά μήκος της θάλασσας είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ.

Για τους πρόσφυγες, η Ευρώπη γίνεται ολοένα και περισσότερο ένα φρούριο χωρίς πύλη. Ακόμη και οι εθελοντές διασώστες των ανθρωπιστικών οργανώσεων αντιμετωπίζουν τον νόμο και η δράση τους ποινικοποιείται. Τα λιμάνια είναι κλειστά για αυτούς. Τα

πλοία κατάσχονται. Οι ακτιβιστές διώκονται. Η ιταλική εισαγγελία κατηγορεί 10 εθελοντές από το σκάφος Iuventa για παράνομη μετανάστευση. Το πλήρωμα μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι και 20 χρόνια φυλάκισης.

Έναν χρόνο μετά την απόφαση της Ιταλίας να κλείσει τα λιμάνια της για τα σκάφη των ανθρωπιστικών οργανώσεων και την πρώτη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την τύχη των ανθρώπων που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο, τουλάχιστον 1.150 ευάλωτοι άντρες, γυναίκες και παιδιά έχουν πεθάνει, ενώ περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν επιστρέψει αναγκαστικά στη Λιβύη, όπου το μαρτύριό τους συνεχίζεται χωρίς λόγο. Οι θάνατοι αυτοί, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αποκαλύπτουν το ανθρώπινο κόστος των απερίσκεπτων ευρωπαϊκών μεταναστευτικών πολιτικών, όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η SOS MEDITERRANEE.

Με την πολιτική αποκλεισμού τους, οι Ευρωπαίοι έχουν αποδεκατίσει τον στόλο των σκαφών των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο οποίος περιελάμβανε μέχρι και 12 πλοία.

Η ΕΕ έπαυσε εντελώς τις θαλάσσιες διασώσεις το φθινόπωρο. Απλώς παρακολουθεί τη θάλασσα από τον αέρα και συνεργάζεται με την ακτοφυλακή της Λιβύης, η οποία έχει επεκτείνει τη ζώνη αναζήτησής της από το 2017. Τα πλοία της Λιβύης φέρνουν τους πρόσφυγες κοντά στις ακτές τους και τελικά πίσω στη χώρα, η οποία βρίσκεται στη μέση ενός αιματηρού πολέμου. Τους κλείνουν σε στρατόπεδα, όπου πολλοί βασανίζονται, βιάζονται ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναγκάζονται να γίνουν στρατιώτες.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα