Το διακύβευμα της διαδοχής της Μέρκελ

Η πολυαναμενόμενη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου στο Αμβούργο δεν θα αποτελέσει μία εξέλιξη προς πρόκληση πολιτικών εντυπώσεων, αλλά ένα γεγονός με ευρύτερες προεκτάσεις όχι μόνο για το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, αλλά για το γερμανικό πολιτικό σύστημα και κυρίως την Ευρώπη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει

στη θέση της ως τη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας το 2021, παρά την αποχώρησή της από το CDU. Το πρόσωπο που θα τη διαδεχθεί, ωστόσο, θα καθορίσει, ουσιαστικά, το εάν η επί 13 χρόνια ηγέτιδα της Γερμανίας θα ολοκληρώσει τη θητεία της και κυρίως τη νέα (;) πολιτική κατεύθυνση των Χριστιανοδημοκρατών, σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για τη χώρα αλλά και για Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη, η θεσμική μεταρρύθμιση των οποίων εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Οι δύο δρόμοι του CDU

Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, Φρίντριχ Μερτς και Γενς Σπαν είναι οι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος, τα μέλη του οποίου έχουν δύο δρόμους να επιλέξουν για το CDU, εκλέγοντας το νέο ή τη νέα επικεφαλής του: Τη διατήρηση της πορείας του με «κεντρώα» χαρακτηριστικά και συνέχιση της κληρονομιάς της Μέρκελ ή την (πιο) δεξιά στροφή και μετατροπή του σε ένα ακόμη πιο συντηρητικό κόμμα.

Την πρώτη επιλογή μπορεί να υπηρετήσει η 56χρονη πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου Σάαρλαντ, Κραμπ-Καρενμπάουερ, συνεργαζόμενη με την καγκελάριο ως τη λήξη της θητείας της. Αν και διατηρεί πιο «αυστηρή» γραμμή προς το προσφυγικό σε σχέση με την Άνγκελα Μέρκελ, διαθέτει πιο κοινωνικό προφίλ σε σχέση με τους δύο συνδιεκδικητές της.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα