Το απαρτχάιντ του Ισραήλ

Η Κνέσετ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, ενέκρινε την Πέμπτη νόμο περί «εβραϊκού έθνους - κράτους». Ο νόμος ορίζει τη χώρα ως πατρίδα των Εβραίων, περιθωριοποιώντας ακόμη περισσότερο τους 1,8 εκατομμύρια Άραβες πολίτες του Ισραήλ, που αποτελούν το 20% του πληθυσμού των 9 εκατ. Τα μέλη της αραβικής μειονότητας χαρακτήρισαν ρατσιστική την απόφαση, η οποία μετατρέπει τη χώρα σε καθεστώς απαρτχάιντ.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε με 62 ψήφους υπέρ έναντι 55 κατά, λίγο καιρό μετά την 70ή επέτειο από την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ, αναγνωρίζει την

εβραϊκή ως επίσημη γλώσσα του κράτους και καταργεί την αναγνώριση της αραβικής ως επίσημης γλώσσας, ισότιμης με την εβραϊκή, υποβαθμίζοντάς τη σε ένα «ειδικό καθεστώς» (συνέχιση της χρήσης της σε κάποιους κρατικούς θεσμούς).

Ορίζει ότι «το Ισραήλ είναι η ιστορική πατρίδα του εβραϊκού λαού και αυτός έχει το αποκλειστικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης σε αυτό», ενώ αναφέρει ότι πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι μια αδιαίρετη Ιερουσαλήμ και πως το κράτος αντιμετωπίζει «την ανάπτυξη των εβραϊκών οικισμών ως εθνική αξία» συνεπώς θα «ενεργήσει για να ενθαρρύνει και να προωθήσει την εγκαθίδρυσή τους».

Ορισμένες διατάξεις του νόμου απαλείφθηκαν, έπειτα από σφοδρή μάχη που συνεχιζόταν ως την τελευταία στιγμή, και μόνο έπειτα από ενστάσεις που πρόβαλαν ο πρόεδρος της χώρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή στα χρονικά του Σιωνισμού και στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενώπιον του κοινοβουλίου μετά το πέρας της διαδικασίας.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα