Το αλισβερίσι του Πούτιν με τη γερμανική ακροδεξιά

Έρευνα τεσσάρων ευρωπαϊκών ΜΜΕ αποκαλύπτει τις διασυνδέσεις μελών του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD με τη Μόσχα.

Όπως υποστηρίζει το Der Spiegel τα έγγραφα της ρωσικής κυβέρνησης δείχνουν πως η Μόσχα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το γερμανικό ακροδεξιό AfD στον προπαγανδιστικό της πόλεμο ενώ οι Γερμανοί ακροδεξιοί φαίνεται να είναι εθελοντικά συνεργοί, με ένα μέλος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου να βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Σύμφωνα

με τα έγγραφα που επικαλούνται το βρετανικό ΒΒC Newsnight, το γερμανικό Der Spiegel, το δίκτυο της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF και η ιταλική La Repubblica, ο πολιτικός Μάρκους Φρόνμαϊερ της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) είναι το «μακρύ χέρι» της Μόσχας. Τα έγγραφα είναι από τον Απρίλιο του 2017, εποχή που ο Μ. Φρόνμαϊερ ήταν υποψήφιος βουλευτής ενώ εξελέγη τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στη Μπούντεσταγκ και περιήλθαν στην κατοχή του οργανισμού Dossier Centre, που ερευνά κατά πόσο το Κρεμλίνο ασκεί επιρροή σε πολιτικούς εκτός της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω οργανισμός χρηματοδοτείται από τον Ρώσο ολιγάρχη και «εχθρό» του Βλαντίμιρ Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Ενδεικτικά, ένα από αυτά τα έγγραφα αποκαλύπτει με λεπτομέρειες τις προσπάθειες επηρεασμού από τη Μόσχα για ζητήματα όπως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το Ουκρανικό και το θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας. Στο έγγραφο κατονομάζεται ο Μάρκους Φρόνμαϊερ και αναφέρεται: «Οι πιθανότητες εκλογής του στη γερμανική Βουλή είναι υψηλές. Απαιτείται υποστήριξη στην προεκλογική του εκστρατεία. Αποτέλεσμα: θα έχουμε έναν δικό μας απολύτως ελεγχόμενο βουλευτή στη γερμανική βουλή». Το συγκεκριμένο έγγραφο είχε σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον πρώην αξιωματικό της ρωσικής αντικατασκοπείας ναυτικού και πρώην βουλευτή, Πέτρ Πρέμιακ, στον ανώτερο αξιωματούχο του Πούτιν, Σεργκέι Σοκόλοφ.

Σε άλλο έγγραφο, επίσης από τον Απρίλιο του 2017, συνεργάτες του Φρονμάιερ ζητούν από τη Μόσχα υποστήριξη. «Θα χρειαστούμε επειγόντως υποστήριξη για την προεκλογική καμπάνια. Πέρα από την υλική υποστήριξη θα χρειαστούμε υποστήριξη και από ΜΜΕ. Συνεντεύξεις και ρεπορτάζ που θα παρουσιάσουν ρωσικά ΜΜΕ θα μας βοηθήσει», αναφέρεται. Ως αντάλλαγμα, και όπως υπόσχεται ο Φρονμάιερ, κατά την εκστρατεία του θα προβάλει τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την εμπλοκή της ΕΕ σε ρωσικές εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις και εφόσον εκλεγόταν θα αναλάμβανε άμεση δράση στον τομέα εξωτερικής πολιτικής.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα