Το 10 το καλό! (video)

Ήταν από τα…κλειδιά της κατάκτησης του πρωταθλήματος την προηγούμενη σεζόν, έχει συνδράμει τα μέγιστα στη φετινή ευρωπαϊκή πορεία, δεν θα μπορούσε να λείπει από την πρεμιέρα της φετινής Super League. Ο Μάρκο Λιβάια έκοβε κι έραβε, κι όταν ο Κροάτης έχει αγωνιστικά κέφια, η ΑΕΚ ανεβαίνει επίπεδο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην πρεμιέρα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος δίχως τον «φευγάτο» Πέδρο Κόντε, δεν ήταν απειλητικός.

Τα αρχικά πλάνα των προπονητών

Ο
Μαρίνος Ουζουνίδης, έχοντας να διαχειριστεί και τη -μεγίστης σημασίας- ρεβάνς με τη Βίντι για τα play offs του Champions League την προσεχή Τρίτη, τοποθέτησε στο δεξί άκρο της άμυνας τον Μπακάκη, στο αριστερό τον Λόπες, ενώ οι Λαμπρόπουλος-Τσόσιτς συνέθεσαν το δίδυμο των στόπερ, αφού ο Οικονόμου εξέτισε τιμωρία που «χρωστούσε» από τη Serie A. Στο χώρο του κέντρου βρέθηκαν οι Άλεφ και Γαλανόπουλος, στα άκρα οι Γκάλο και Μπακασέτας, ο Λιβάια ήταν πίσω από τον Πόνσε, με τον Αργεντινό να κάνει ντεμπούτο σε ένα σχηματισμό 4-2-3-1.

Σε σχέση με το ματς κόντρα στη Βίντι, εν συνόλω ο Ουζουνίδης έκανε 5 αλλαγές αφού οι Χουλτ, Μάνταλος, Σιμόες, Κλωναρίδης έμειναν στον πάγκο, ενώ όπως επισημάνθηκε ο Οικονόμου ήταν τιμωρημένος.

Ο Γιάννης Πετράκης -δίχως τον Κόντε στην αποστολή καθώς ο Ισπανός είναι μια ανάσα από μεταγραφή σε σύλλογο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- στην εκκίνηση της πέμπτης σεζόν του στον ΠΑΣ, είχε στην εστία του τον Βελλίδη, δεξιά στην αμυντική γραμμή τον Αποστολόπουλο, αριστερά τον Κακουμπά, οι Αλ. Μιχαήλ και Σκόνδρας ήταν στο κέντρο της άμυνας, στα χαφ οι Κάστρο και Λίλα, δεξιά ο Νικολιάς, αριστερά ο Τσικάρσκι, στην επίθεση δίδυμο οι Ξύδας, Γιάκος, σε ένα 4-4-2.

Ντεμπούτο με γκολ ο Πόνσε

Η πρωταθλήτρια προσπάθησε να κινηθεί από την αριστερή πλευρά, στηριζόμενη στις προωθήσεις του Λόπες και κάπως έτσι κατάφερε να απειλήσει στο 6ο λεπτό, με τον Πορτογάλο ακραίο να δημιουργεί το ρήγμα και να σεντράρει, η μπάλα κόντραρε στον Αποστολόπουλο για να στρωθεί στον Πόνσε, αλλά ο Βελλίδης είχε την απάντηση στο πλασέ του Αργεντινού. Οι γηπεδούχοι, όπως και την προηγούμενη σεζόν που έδωσαν βάση στα σουτ εκτός μεγάλης περιοχής, δοκίμασαν την τύχη τους στο 14’ και στο 28’ με τον Μπακασέτα, στο 18’ με τον Άλεφ και στο 21’ με τον Πόνσε, αλλά σε όλες τις φάσεις ο Βελλίδης είχε την απάντηση, όπως και στην επέλαση του Λιβάια από τα αριστερά στο 29’.

Το σύνολο του Πετράκη στο ανασταλτικό κομμάτι είχε σωστές τοποθετήσεις, παρουσιάστηκε αρκετά συμπαγές, δίχως να αφήνει χώρους στην ΑΕΚ και ευκαιρίες για φάσεις «ένας εναντίον ενός», ωστόσο επιθετικά απουσίασε, εάν εξαιρεθεί η φάση του 34’, όταν ο Ξύδας εκμεταλλεύτηκε μια λανθασμένη εκτίμηση του Λαμπρόπουλου, αλλά δεν μπόρεσε να τελειώσει τη φάση, ελεώ Τσόσιτς και στη συνέχεια του Νικολιά δεν έφερε κάτι καλό για τους Ηπειρώτες.

Στο 37’ οι γηπεδούχοι βρήκαν το γκολ που αναζητούσαν χάρη στην οξυδέρκεια και την τεχνική αρτιότητα του Λιβάια. Σε ένα γέμισμα του Μπακάκη από την πίσω γραμμή, ο Σκόνδρας απομάκρυνε σε πρώτο χρόνο προ του Πόνσε, ο Κροάτης με περίφημη προσποίηση απενεργοποίησε τον Έλληνα κεντρικό αμυντικό, δίνοντας έτοιμο γκολ στον Πόνσε, ο οποίος με ωραίο πλασέ νίκησε τον Βελλίδη για το 1-0, που ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Γκολ από τα…αποδυτήρια

Οι πρωταθλητές απλοποίησαν τη ζωή τους πετυχαίνοντας το δεύτερο γκολ στην πρώτη ευκαιρία με την επανεκκίνηση του αγώνα, στηριζόμενοι και πάλι στον Μάρκο Λιβάια. Ο διεθνής επιθετικός πήρε την μπάλα λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, έδωσε στον Γκάλο, που είδε την κίνηση του Μπακάκη, ο αρχηγός την κατάλληλη στιγμή γύρισε στην «καρδιά» της μεγάλης περιοχής του ΠΑΣ, εκεί όπου είχε πάρει θέση ο Λιβάια και με άψογη εκτέλεση σημείωσε το 2-0 στο 47’.
Από εκεί και πέρα ο ρυθμός έπεσε, με τον τεχνικό των πρωταθλητών να «φρεσκάρει» την ομάδα του έχοντας κατά νου τη ρεβάνς της Τρίτης με τη Βίντι, ενώ η προσπάθεια του Πετράκη να δώσει επιθετική πνοή στην ομάδα του έπεσε στο κενό, παρά την είσοδο των Κρίζμαν και Μυστακίδη.

Η ΑΕΚ είχε επιθετική δραστηριότητα από το 70’ έως το 80’ με τους Κλωναρίδη, Γιακουμάκη και Τσόσιτς να χάνουν ευκαιρίες για το 3-0 και τον Ουζουνίδη να εκφράζει κάποια παράπονα για τη…χαλαρότητα των παικτών του στο τελευταίο διάστημα της αναμέτρησης.

ΑΕΚ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 2-0

Super League 2018-19, 1η Αγωνιστική, Ο.Α.Κ.Α.

Γκολ: 1-0 Πόνσε (37’), 2-0 Λιβάια (47’)

Διαιτητής: Αθανάσιος Σέζος (Κιλκίς)
Βοηθοί: Νικόλαος Σάββας (Σερρών), Νίκολας Δημόπουλος (Φλώρινας)
4ος: Ευάγγελος Μανούχος (Αργολίδας)
Κίτρινες: Πόνσε (24’), Κλωναρίδης (81’) - Λίλα (15’), Τζημόπουλος (76’), Κρίζμαν (79’), Νικολιάς (90+2)

Κόκκινες: -

ΑΕΚ (4-2-3-1): Μπάρκας - Μπακάκης (αρχ.), Λαμπρόπουλος, Τσόσιτς, Λόπες - Άλεξ, Γαλανόπουλος - Γκάλο (73’ Κλωναρίδης), Λιβάια (63’ Μάνταλος), Μπακασέτας – Πόνσε (68’ Γιακουμάκης)

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (4-4-2): Βελλίδης - Αποστολόπουλος, Αλ. Μιχαήλ (αρχ.), Σκόνδρας, Κακουμπά (64’ Μυστακίδης) – Νικολιάς, Λίλα, Κάστρο (61’ Τζημόπουλος), Τσικάρσκι - Γιάκος (46’ Κρίζμαν), Ξύδας
Keywords
Τυχαία Θέματα