Τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν για το Αφγανιστάν σήμερα στις 19:30 – Συντονισμός υπό το φόβο νέου προσφυγικού

Την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αντικείμενο το Αφγανιστάν και το προσφυγικό, στις 7.30 το απόγευμα, ανακοίνωσε επισήμως η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση,

η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης:

“Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 19:30, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν”.

Προηγήθηκε παρασκήνιο

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν επηρεάζουν τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα και την ΕΕ όσον αφορά το προσφυγικό και έχουν γίνει ήδη συνεννοήσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την αποφυγή νέου προσφυγικού κύματος.

Φαίνεται ότι ο δίαυλος των διπλωματικών συμβούλων του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν Ελένης Σουρανή – Ιμπραήμ Καλίν έχει αποτέλεσμα, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Σημειώνεται ότι στα εδάφη της Τουρκίας υπάρχουν ήδη 4 εκατ. Σύροι πρόσφυγες, κάτι που προκαλεί σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, ενώ η γειτονική χώρα απειλείται με νέες προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν που θα επιτείνουν την ένταση. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κάνει λόγο για πιθανή άφιξη ακόμα και 6 εκατ. Αφγανών στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον απόηχο των γεγονότων στο Αφγανιστάν και της κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ήταν να συγκαλέσει σε συνεδρίαση το κυβερνητικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να αξιολογηθούν τα μέτωπα, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά με την παλινόρθωση του καθεστώτος των φανατικών ισλαμιστών.

Για την κυβέρνηση, προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν των προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις, με το συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών να πραγματοποιείται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, συζητήθηκε ο σχεδιασμός σε ευρωπαϊκό, διμερές, αλλά και εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Το στοιχείο που γίνεται ιδιαίτερα σαφές σε αυτήν τη διαχείριση της επόμενης ημέρας από την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είναι ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση στα χερσαία, αλλά και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Μεγάρου Μαξίμου εξετάστηκαν οι δυνατότητες βελτίωσης και επέκτασης των υφισταμένων αποτρεπτικών μέσων, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα στις δυνάμεις Ασφαλείας.

Πηγή: Thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα