Τι αναφέρει η τροπολογία για τον ΦΠΑ σε ποτά, χυμούς και ροφήματα

Κατατέθηκε στη Βουλή με το ν/σ για τη ρύθμιση οφειλών σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Δήμους, Τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στην εστίαση, τα τρόφιμα και την ενέργεια, στην οποία αποσαφηνίζεται ότι εξαιρούνται της μείωσης τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, οι χυμοί και τα ροφήματα, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών σε Εφορία, Ασφαλιστικά
Ταμεία και Δήμους.

Όπως αναφέρεται, με την υπόψη τροπολογία μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, διάφορα αγαθά και υπηρεσίες. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, μετατάσσονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που ισχύει σήμερα:

είδη λαδιών, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδια κ λπ.,
η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών,
η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.
Επίσης, μειώνεται από 13% που είναι σήμερα σε 6% ο συντελεστής του φόρου για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Οι μειώσεις στον ΦΠΑ ισχύουν από 20 Μαίου 2019.

Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται:

«Αντικατάσταση του Παραρτήματος III του Κώδικα Φ.Π.Α.

Με την παράγραφο 1 αντικαθίσταται το Παράρτημα III του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) ώστε να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών του εν λόγω φόρου σε βασικά είδη διατροφής και στις υπηρεσίες εστίασης. Ειδικότερα, επανέρχονται στο μειωμένο συντελεστή, μεταξύ άλλων, είδη ζυμαρικών, ψαριών, αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς κλπ. των οποίων ο συντελεστής είχε αυξηθεί στο είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%).

Περαιτέρω, επιδιώκεται μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών με την μετάταξη της παράδοσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., έξι τοις εκατό (6%), από τον μειωμένο συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%), που ισχύει γι' αυτά σήμερα.

Τέλος, επανέρχεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση, με την υπαγωγή στο συντελεστή αυτό της εκμετάλλευσης καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Στα μη αλκοολούχα ποτά που εξαιρούνται της μειώσεως δεν περιλαμβάνεται βέβαια το νερό (συμπεριλαμβανομένου του μεταλλικού) το οποίο υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή. Με τις προτεινόμενες διατάξεις αναμένεται τόνωση της αγοράς και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων εστίασης λόγ
Keywords
Τυχαία Θέματα