Τα ρομπότ δολοφόνοι είναι εδώ... ετοιμοπόλεμα

Οι άνθρωποι θα έχουν πάντοτε την τελική απόφαση για το αν οπλισμένα ρομπότ θα ανοίγουν πυρ, διαβεβαιώνει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Η αποσαφήνιση αυτή έρχεται εν μέσω φόβων για το νέο προηγμένο σύστημα στόχευσης, γνωστό ως ATLAS, το οποίο θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στα οχήματα μάχης, θα στοχεύει και θα εκτελεί απειλές.

Σύμφωνα με το BBC, οι διαβεβαιώσεις αυτές έγιναν εν μέσω αποκαλύψεων για σχέδια περί φονικών ρομπότ

που θα επιλέγουν μόνα τους, τους στόχους στο πεδίο μάχης. Τα σχέδια αυτά αφορούν στην αναβάθμιση υπαρχόντων συστημάτων στόχευσης και στην ανάπτυξη και παραγωγή ρομπότ νέας γενιάς που θα βοηθούν τα ανθρώπινα στρατεύματα στο πεδίο των μαχών. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει πως οι κανόνες που θα διέπουν τη χρήση οπλισμένων ρομπότ εξακολουθούν να υφίστανται και οι άνθρωποι θα διατηρούν τη δύναμη του βέτο.

Ειδικότερα, τα σχέδια του Πενταγώνου αφορούν στην αναβάθμιση του συστήματος Atlas (Advanced Targeting and Lethality Automated System) που χρησιμοποιείται σε οχήματα εδάφους για να βοηθά τους χειριστές οπλισμού να στοχεύουν. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αναζητούν εμπορικούς εταίρους για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη σκοπευτικών συστημάτων που θα «εντοπίζουν, ταυτοποιούν και θα εμπλέκουν στόχους τουλάχιστον τρεις φορές γρηγορότερα από τη σημερινή χειροκίνητη διαδικασία». Αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν αμφιβολίες ως προς το αν τα συστήματα αυτά θα επέλεγαν στόχους και θα αποφάσιζαν μόνα τους να ανοίξουν πυρ, οπότε και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προέβησαν σε τροποποιήσεις στην πρότασή τους, δίνοντας έμφαση στον ρόλο των ανθρώπων στη διαδικασία σκόπευσης.

Όπως υπογραμμίστηκε από το Πεντάγωνο, εξακολουθεί να υφίσταται η δέσμευση στους κανόνες που διέπουν την αλληλεπίδραση ανθρώπων-ρομπότ, γνωστή ως «οδηγία 3000.9», που προϋποθέτει «ανθρώπινο δάκτυλο στη σκανδάλη».


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα