Συν πλην ... μηδέν

Το πολυαναμενόμενο ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ έφερε το αποτέλεσμα που – σ’ επίπεδο πρωταθλήματος – είχε ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια, ήτοι ισόπαλο 1-1 (74’ Πόνσε – 10’ Μαουρίσιο). Η ερμηνεία που δόθηκε ήταν για τους μεν γηπεδούχους απογπήτευση καθώς από το 32’ είχαν αριθμητικό πλεονέκτημα μετά την αποβολή του Ζαμπά με δεύτερη κίτρινη κάρτα για τους δε φιλοξενούμενους, σχετική ικανοποίηση – όπως οι ίδιοι οι
πρωταγωνιστές δήλωσαν - αφού παρά τ’ ότι έπαιζαν για περισσότερο από μια ώρα με παίκτη λιγότερο, βρέθηκαν μπροστά στο σκορ για εξήντα τέσσερα λεπτά και αποχώρησαν με τον βαθμό της ισοπαλίας, έχοντας πλέον τον δεύτερο της βασθμολογίας Ολυμπιακό – τον οποίο και υποδέχεται την προσεχή Κυριακή στην Τούμπα - στους έξι βαθμούς διαφορά, δέκα αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος. Ένα αποτέλεσμα που όπως αποδείχτηκε σήμερα είχε ως αποτέλεσμα και την εθελούσια απομάκρυνση του Μαρίνου Ουζουνίδη από τον πάγκο της Ένωσης.

Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, έμοιαζε η πλέον κατάλληλη στιγμή για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου - βάσει της κατάστασης στην οποία βρίσκεται τον τελευταίο καιρό - προκειμένου να επαναλάβει αυτό που είχε καταφέρει και τον περασμένο Μάιο στο Κύπελλο, με κοινό παρονομαστή την παρουσία ξένου διαιτητή. Μια ψευδαίσθηση ισοτιμίας όπως αποδείχτηκε κρίνοντας κι από το γεγονός των έντονων παραπόνων και των δυο πλευρών, με την ΑΕΚ να διαμαρτύρεται γι’ αντικανονική επαφή της μπάλας στο χέρι του Σάκχοφ και τον ΠΑΟΚ για τις δυο κίτρινες κάρτες που αντιμετώπισε ο Ζαμπά με συνέπεια την απόβολή του κι εν γένει τη μεμονωμένη αυστηρότητά του με έξι κίτρινες (σ.σ. όλες στο πρώτο ημίχρονο) σε σύνολο οκτώ φάουλ σε όλο το ματς, με τις δυο εξ αυτών να είναι για καθυστέρηση και για διαμαρτυρία.

Ωστόσο, στην πράξη τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η ΑΕΚ είχε την πρώτη καλή στιγμή του ματς με το εκτός περιοχής σουτ του Λιβάγια, με τον Πασχαλάκη να διώχνει σε κόρνερ. Ήταν μια πρώτη ένδειξη της δυσλειτουργίας που είχε ανασταλτικά η δεξιά πτέρυγα της ομάδας, κάτι που προσπάθησαν άμεσα να διορθώσουν από τον πάγκο με οδηγίες στον Μάτος να μη δίνει χώρο στον εκάστοτε αντίπαλο βρισκόταν από την πλευρά του αλλά και στον Ζαμπά, να μην πηγαίνει σε προσωπικά μαρκαρίσματα αλλά να καλύπτει το χώρο ευθύνης του, με την αρωγή του Σάκχοφ. Παρόλα αυτά, ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ, στην πρώτη στημένη φάση που κέρδισε. Ο Ελ Καντουρί ανέλαβε την εκτέλεση του κόρνερ, ο Βαρέλα νίκησε στη μονομαχία του τον Τσιγκρίνσκι παίρνοντας την πρώτη κεφαλιά για να τροφοδοτήσει τον Μαουρίσιο κι εκείνος με τον ίδιο τρόπο ν’ ανοίξει το σκορ. Το ίδιο ζευγάρι πρωταγωνιστών με την περσινή αναμέτρηση της Τούμπας, που για πολλούς κάθε άλλο παρά τυχαίο θεωρήθηκε.

Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην καθώς η ομάδα του Ρουμάνου τεχνικού γέμισε αυτοπεποίθηση πιστεύοντας ακόμη περισσότερο στις δυνατότητές της, την ίδια στιγμή που η αντίπαλός της έμοιαζε να βιώνει ένα μικρό σοκ για διάστημα 10-15 λεπτών. Πήρε μέτρα στο γήπεδο και με εφαλτήριο την εξαιρετική αμυντική της λειτουργία έβγαινε τάχιστα στη γρήγορη μετάβαση στο γήπεδο ή στο ... transition όπως λέγεται ευρέωςδίχως όμως να πετύχει κάτι ουσιαστικό στην τελική προσπάθεια. Ένα άστοχο σουτ του Μαουρίσιο από θέση εκτός περιοχής σε οργανωμένη άμυνα, ένα αντίστοιχο με το αριστερό του Άκπομ που μπλόκαρε ο Μπάρκας ήταν από τα σημαντικότερα, αν όχι τα σημαντικότερα που δημιουργήθηκαν.

Η αντίδραση των γηπεδούχων προσπάθησε να προκύψει μέσα από αλλαγές προσώπων σε θέσεις αρχικά και με αλλαγές σχηματισμών στη συνέχεια. Τα πάντα όμως άλλαξαν εκ νέου από τη στιγμή που ο Ζαμπά αντίκρυσε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα κι ενώ είχε τιμωρηθεί μόνον αυτός σε αντιδικία με τον Λιβάγια, έχοντας εισπράξει την πρώτη πριν από έντεκα λεπτά. Η προτεραιότητα που δόθηκε ήταν η διατήρηση του προβαδίσματος σε πρώτο χρόνο με το 4-2-3-1 να γίνεται 4-4-1. Μια άχαρη εικόνα με την – πρώην πλέον – ομάδα του κ. Ουζουνίδη να επιτίθεται – κατά κύριο λόγο – από τη δεξιά πλευρά και με σέντρες να προσπαθεί να νικήσει τον Πασχαλάκη. Η άμυνα του ΠΑΟΚ όμως έκανε εξαιρετική δουλειά με κοψίματα σε κάθε τέτοια απόπειρα, προβολές από Σάκχοφ, Ελ Καντουρί, Μαουρίσιο και εναέρια κυριαρχία από Κρέσπο – Βαρέλα.

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Κρίστισιτς πέρασε αντί του Μπακάκη, το 3-5-2 έγινε 4-4-2 με ρόμβο στον άξονα. Όσο περνούσε η ώρα η πίεση αυξανόταν, η ανάγκη για ξεκούραστα πόδια γινόταν ολοένα και πιο έντονη, με τον Λημνιό ν’ αντικαθιστά τον Μπίσεσβαρ – σχεδόν – με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα. Ένα λεπτό μετά ο Άλεφ έδωσε τη θέση του στον Μπογέ και στο 64’ ο Σάκχοφ έδωσε τη θέση του στον Μίσιτς. Το πρόβλημα για τον «Δικέφαλο» του Βορρά ήταν πως δεν μπόρεσε να κρατήσει την μπάλα στα πόδια του, να ηρεμήσει το παιχνίδι και να προσδώσει μεγαλύτερη πίεση στους γηπεδούχους. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και στη μοναδική αδράνεια που σημειώθηκε στο ματς από την άμυνα η ΑΕΚ με τον Πόνσε να παίρνει την κεφαλιά στα όρια της μικρής περιοχής ισοφάρισε σε 1-1, που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ. Ούτε η είσοδος του Πέλκα αντί του Ελ Καντουρί, ούτε κι αυτήν του Κλωναρίδη αντί του Μπακασέτα παράλληλα με τη νέα αλλαγή σχηματισμού σε 4-3-3 στάθηκαν ικανά ν’ αλλάξουν κάτι.

Σε δυο περιπτώσεις ο ΠΑΟΚ έφυγε σε αντεπίθεση στη μια περίπτωση το σουτ του Άκπομ δεν ανησύχησε τον Μπάρκα, στην άλλη ο Ελ Καντουρί έχασε την μπάλα έξω από την αντίπαλη περιοχή από τον Τσιγκρίνσκι. Ουσιαστικά καμία από τις δυο ομάδες δεν μπορούσε να είναι απόλυτα ικανοποιημένη, παρά μόνον ο Ολυμπιακούς που μετά από καιρό είδε τη διαφορά των οκτώ βαθμών να μειώνεται στους έξι. Το θετικό είναι πως ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να κρατά την τύχη του στα χέρια του και την Κυριακή καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των υψηλών απαιτήσεων παίρνοντας ένα αποτέλεσμα που θ’ αποτελεί «δήλωση» για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Φυσικά και δε θα είναι κάτι απλό ή εύκολο, όμως τέτοιες είναι οι δοκιμασίες που καλείται να περάσει μ’ επιτυχία μια πρωταθλήτρια ομάδα. Μια από τις επτά ομάδες στην ήπειρο που παραμένουν αήττητες στα πρωταθλήματά τους.

Μέχρι την Κυριακή όμως, παρεμβάλλεται ο πρώτος αγώνας Κυπέλλου με τον Πανιώνιο, αύριο στη Νέα Σμύρνη. Ο κάτοχος των δυο πλέον πρόσφατων τροπαίων του θεσμού σαφώς κι έχει υψηλές βλέψεις και σ’ αυτόν τον θεσμό, σε μια αναμέτρηση στην οποία αναμένεται να εμφανιστεί με πολλές αλλαγές, όπως κι είναι λογικό προκειμένου να καταφέρει να διαχειριστεί επιτυχώς αυτή τη σειρά των αγώνων με τον πλέον υψηλό βαθμό δυσκολίας. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια
Keywords
Τυχαία Θέματα