Συγκρατημένη αισιοδοξία για επανεκκίνηση στα ελληνοτουρκικά – Ο οδικός χάρτης μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Μετά από μία συνάντηση που διήρκησε 1 ώρα και 5 λεπτά αντί μισής ώρας που είχε αρχικά προγραμματιστεί και μία πανομοιότυπη ανακοίνωση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να αλλάξουν σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, βάζοντας στις ράγες την απόφασή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε μάλιστα στην συνέντευξή του το πλαίσιο, για το πώς οραματίζεται τον πολιτικό διάλογο που εκκινεί. Τα “βαριά” θέματα που δεν είναι άλλα από τη βασική διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα,

θα είναι πλέον αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν αναλαμβάνουν να βρουν ένα σημείο “συνάντησης” στη βασική διαφορά που έχουν οι δυο χώρες για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Δεύτερος άξονας τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα συζητηθούν μεταξύ των υπουργών Αμυνας και τρίτος άξονας η θετική ατζέντα που έχει ήδη προετοιμαστεί ώστε οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός.

Κερασάκι στην τούρτα της αλλαγής σελίδας, η συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, η οποία θα γίνει το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

“Δεν έχουμε πρόθεση να έχουμε εχθρούς, αλλά φίλους και μάλιστα περισσότερους. Θέλουμε να βάλουμε ξανά τις βάσεις μίας φιλίας. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα F-16 στη βάση που θέσατε το ερώτημα, όπως δεν το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ερώτηση που του απευθύνθηκε σχετικά με τα αμερικανικά μαχητικά και τις τυχόν προκλήσεις με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπη η Ελλάδα αν τελικά το Κογκρέσο ανάψει το πράσινο φως για τον εκσυγχρονισμό και την αγορά των μαχητικών.

Καμία συζήτηση για τα εξοπλιστικά
Αν και ένα μεγάλο “αγκάθι” για τις δύο χώρες ήταν τα εξοπλιστικά, με την Τουρκία να πνέει τα μένεα σε βάρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τα F-35 και την έντονη διαφωνία της Αθήνας για την παράδοση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία- η οποία “σημαδεύθηκε” από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, οι ηγέτες δεν άνοιξαν θέμα όπλων στη μίας ώρας συνάντηση τους.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα υποστήριξε ότι το θέμα των F16 είναι μία αμερικανο-τουρκική υπόθεση, σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορεί μία χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ να στρέφεται σε βάρος μίας άλλης σύμμαχης χώρας. Και ο νοών νοείτο. “Το τι κάνουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία είναι κάτι το οποίο μας αφορά έμμεσα. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η στάση του Κογκρέσου στο ζήτημα αυτό ειναι γνωστή, δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Νομίζω ότι είναι κοινός τόπος πως οι εξοπλισμοί που δίνονται σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά άλλων χωρών της Συμμαχίας”. Έδωσε όμως και μία είδηση, καθώς όπως φαίνεται σε λίγες ημέρες θα έρθουν θετικά… μαντάτα από τις ΗΠΑ σχετικά με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο δρόμος προς τη Δύση περνάει απο Ελλάδα και Κύπρο
Με το “ναι” που είπε ο Ταγίπ Ερντογάν στην υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σοηδίας στο ΝΑΤΟ, άνοιξε και την πόρτα της Άγκυρας προς την Δύση, την οποία είχε εγκαταλείψει εδώ και αρκετό καιρό. Πριν από τη θετική του απάντηση ωστόσο για τη Σουηδία, είχε φροντίσει να “παζαρέψει” την ευρωτουρκική σχέση, η οποία έχει παγώσει επί της ουσίας από το 2018, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπενθυμίζει ότι Αθήνα και Λευκωσία κάθονται στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και “είναι προφανές ότι η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας με την Ε.Ε σίγουρα σχετίζεται με την αποψη που έχουν οι δύο χώρες για την πρόοδο την οποία μπορούμε να πετύχουμε”.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα