Στο μυαλό ενός Brexiteer

Η παράταση του Brexit, η οποία αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής φαίνεται πως κατέβασε μόνο για λίγο τα επίπεδα της έντασης στο εσωτερικό της Βρετανίας. Κι αυτό γιατί ήδη από πολλές πλευρές μπαίνουν καινούργια deadline σε ό,τι αφορά την εξέλιξη και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Μια λοιπόν από τις ημερομηνίες που τοποθετούνται ως «ορόσημο» από κάποιες πλευρές είναι η 22α Μαΐου, δηλαδή η παραμονή της ψηφοφορίας στη Βρετανία για τις ευρωεκλογές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν πως όταν η Τερέζα

Μέι συμφωνούσε να συμμετάσχει η χώρα στις ευρωεκλογές, προκειμένου να πάρει από τους Ευρωπαίους ηγέτες την «ευέλικτη παράταση» του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ήλπιζε ότι οι κάλπες αυτές δε θα χρειαζόταν να στηθούν ποτέ. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο πρέπει να βρεθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης.

Αυτός είναι ο λόγος που από την ερχόμενο Τρίτη, αμέσως μετά την επάνοδο από τις διακοπές για το Πάσχα των Καθολικών, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκινάει έναν ακόμη «αγώνα δρόμου» μήπως και μπορέσει να βρει σημείο επαφής τόσο στο εσωτερικό του κόμματός της όσο και με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν. Πόσες πιθανότητες έχει; Μάλλον ελάχιστες αν βασιστούμε σε αυτά που έχουμε δει μέχρι σε σήμερα αλλά και σε αυτά που αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι στις 23 Μαΐου οι Βρετανοί θα κληθούν να εκλέξουν τους ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν για κάποιους μήνες (;) σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η προθεσμία για κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις ερχόμενες ευρωεκλογές λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 25 Απριλίου.

Ακόμη όμως και σε μια τέτοια περίπτωση, οι σκλροπυρηνικοί Brexiteers φαίνεται να έχουν έτοιμη την οριοθέτηση ενός νέου deadline, που έχει να κάνει με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου. Κι αυτό για στις 2 Ιουλίου συνέρχεται το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση, η οποία θα περιλαμβάνει προφανώς και τους Βρετανούς εκπροσώπους, εφόσον δεν έχει προηγηθεί το Brexit. Αυτό λοιπόν είναι που θέλουν να αποτρέψουν οι φανατικοί θιασώτες της αποχώρησης της Βρετανίας να αποφύγουν, με τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές να θεωρούν πάντως πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και αυτός ο στόχος.

Ευρωεκλογές για να φύγουμε απο την ΕΕ ή αλλιώς «ο Φάρατζ ξανάρχεται»


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα