Ποτέ χωρίς αυτούς!

Με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να τίθεται εκτός μάχης και τον Κώστα Μανωλά με θλάση εκτός αποστολής η Εθνική ομάδα θα στερηθεί των υπηρεσιών δύο εκ των κορυφαίων ευρωπαίων αμυντικών και στυλοβατών της ελληνικής άμυνας στο ματς με το Λιχτενστάιν. Φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά σε επίσημο ματς από τότε που μπήκε στην ομάδα και ο Μανωλάς.

Φώτο από την πρώτη συμμετοχή του Μανωλά με την Εθνική
ομάδα σε φιλικό απέναντι στην Ελβετία

Χωρίς Σωκράτη και Μανωλά μόνο σε φιλικά

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έκανε ντεμπούτο στην Εθνική ομάδα στις 5 Φεβρουαρίου του 2008 σε ένα φιλικό παιχνίδι απέναντι στην Τσεχία (1-0) κι έκτοτε άρχισε να ανεβαίνει βαθμίδες στην ελληνική άμυνα. Αρχηγός πλέον έχει επωμιστεί πολύ από το βαρύ φορτίο που άφησαν πίσω τους οι παλιοότεροι.

Ο Κώστας Μανωλάς πρωτοέπαιξε με τη γαλανόλευκη στις 6 Φεβρουαρίου 2013 σε ένα φιλικό με την Ελβετία (0-0) κι από τότε "έχτισε" το πιο αχώριστο δίδυμο της ομάδας παρέα με τον Σωκράτη. Έκτοτε κάθε προπονητής ξεκινά την εντεκάδα από αυτούς τους δύο και αν κάποιος λείπει καταστρώνεται τεράστιο σχέδιο κάλυψης.

Πάντα όμως, πάντα, και οι δύο ή ένας εκ των δύο είναι στο αρχικό σχήμα. Από τότε που μπήκε στην Εθνική ο Μανωλάς, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ επίσημο παιχνίδι που να μην έχει υπάρξει το όνομα Παπασταθόπουλος ή Μανωλάς στο αρχικό σχήμα. Το novasports.gr έψαξε και βρήκε τα πέντε παιχνίδια που στην εντεκάδα δεν ήταν οι δύο πιο πιστοί στρατιώτες της ομάδας. Όλα ήταν φιλικά.

1.) Λουξεμβούργο-Ελλάδα: 1-0

Αρχικά στις 13 Νοεμβρίου 2015 στο Λουξεμβούργο, ο Μίκαελ Σκίμπε αντιλήφθηκε στο ντεμπούτο του πως αν δεν έχεις Σωκράτη-Μανωλά δεν μπορείς να πας πουθενά. Η Ελλάδα έχασε με 1-0 στο Μουνισιπάλ με γκολ στο 92' και ο Γερμανός τεχνικός ακόμα κι αν επρόκειτο για φιλική αναμέτρηση έβγαλε τα συμπεράσματά του.

2.) Ελλάδα-Ισλανδία: 2-3

Στις 29 Μαρτίου 2016 ο Σκίμπε καλεί αποστολή χωρίς Παπασταθόπουλο Μανωλά για δυνατό φιλικό με την Ισλανδία. Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα δέχθηκε τρία γκολ για να γίνει το 2-0 με τα δύο γκολ του Φορτούνη 2-3. Μάλιστα τότε είχε δοκιμάσει και σύστημα με τρία στόπερ (Μόρα, Οικονόμου, Σιόβα) κάτι που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ως σχέδιο στη συνέχεια.

3.) Ελλάδα-Λευκορωσία: 0-1

Εν συνεχεία, στις 9 Νοεμβρίου του 2016 ο Σκίμπε δεν είχε στη διάθεσή του τον Μανωλά και ήθελε να δοκιμάσει κάποια πράγματα χωρίς τον Σωκράτη στο αρχικό σχήμα (μπήκε στο ημίχρονο). Γκολ στο 14' οι Λευκορώσοι, προβληματισμός για τον Σκίμπε που έψαχνε εναλλακτικές σε περίπτωση που δε μπορούσε να υπολογίζει ούτε στον Σωκράτη ούτε στον Μανωλά.

4.) Ελλάδα-Αίγυπτος: 1-0

Φτάσαμε στις 27 Μαρτίου του 2018 για να μην έχουμε ξανά Μανωλά Σωκράτη στην εντεκάδα και να πάρουμε την πρώτη νίκη χωρίς τα παιδιά αυτά. Ήταν σε φιλικό με την Αίγυπτο πριν οι Φαραώ πάνε στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Περίοδος δοκιμών για τον Μίκαελ Σκίμπε που είδε την ομάδα να μη δέχεται γκολ για πρώτη φορά χωρίς τους διόσκουρους της ελληνικής άμυνας.

5.) Σαουδική Αραβία-Ελλάδα: 2-0

Δύο μήνες αργότερα το ίδιο εγχείρημα δεν ήταν εξίσου επιτυχημένο καθώς η Εθνική ηττήθηκε από τη Σαουδική Αραβία με 2-0 σε φιλικο στη Σεβίλλη. Αυτό ήταν το τελευταίο ματς που δεν είχαμε Σωκράτη και Μανωλά στο αρχικό σχήμα. Βέναια γενικά η αποστολή εκείνης της ομάδας ήταν μια πειραματική αποστολή που δημιουργήθηκε για να δει ο Σκίμπε παίκτες που θα έμπαιναν στη δεξαμενή της Εθνικής.

Πίσω στο 2012 το τελευταίο επίσημο χωρίς τους δύο

12 Ιουνίου 2012
EURO Πολωνίας-Ουκρανίας
Τσεχία-Ελλάδα: 2-1

Όπως καταλάβατε για να βρεθεί επίσημο παιχνίδι στο οποίο η ελληνική άμυνα δεν είχε ούτε Σωκράτη Παπασταθόπουλο αλλά ούτε και Κώστα Μανωλά θα πρέπει να πάει ακόμα πιο πίσω στο χρόνο, πριν ο Μανωλάς ντεμπουτάρει με το εθνόσημο.

Ψάχνοντας στο αρχείο βρήκαμε ότι το τελευταίο επίσημο παιχνίδι στο οποίο δεν υπήρχε κανείς εκ των δύο στο αρχικό σχήμα ήταν στις 12 Ιουνίου του 2012 για τη δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του EURO της Πολωνίας. Η Εθνική είχε ηττηθεί με 2-1.

Το ματς με το Λιχτενστάιν λοιπόν αναμένεται να είναι το πρώτο από το 2012 στο οποίο η εντεκάδα της Εθνικής ομάδας δε θα έχει κανέναν από τους δύο κορυφαίους της αμυντικούς στο αρχικό σχήμα. Και δεν είναι μόνο ότι χάνει σε ποιότητα αγωνιστική, είναι ότι χάνει και σε προσωπικότητα αλλά και στη μετάδοση ασφάλειας στους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας.

Ας ελπίσουμε τα νέα παιδιά που θα πάρουν θέση στο αρχικό σχήμα να έχουν την κατάλληλη πνευματική προετοιμασία ώστε να μπουν στα παπούτσια του Παπασταθόπουλου και του Μανωλά όσο αυτό είναι εφικτό.

Για τους λάτρεις των στατιστικών

Ο Παπασταθόπουλος έχει γράψει 85 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα εκ των οποίων οι 83 ως βασικός ενώ έχει πετύχει και 3 γκολ.

Ο Μανωλάς έχει γράψει 39 συμμετοχές με την γαλανόλευκη έχοντας 37 ως βασικός ενώ έχει πετύχει κι ένα γκολ.

Κάτι που σημαίνει ότι από τη στιγμή της πρώτης τους κλήσης στην ομάδα πήραν φανέλα βασικού. Εδώ λοιπόν γίνεται ακόμα πιο εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της αουσίας τους από οποιαδήποτε αναμέτρηση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα