Στη Γερμανία ή την Toυρκία το Euro 2024;

Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA καλούνται σε μυστική ψηφοφορία στη Νιόν προκειμένου να αποφασίσουν ποια από τις δύο υποψήφιες χώρες, Γερμανία ή Τουρκία, θα αναλάβουν το Euro 2024. To όνομα της νικήτριας θα ανακοινωθεί σήμερα στις 16:00 από τον Σλοβένο πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν.

Από τα 19 μέλη της ευρωπαϊκής κυβέρνησης ποδοσφαίρου, ο πρόεδρος
της γερμανικής Ομοσπονδίας, Ράιχαρντ Γρκίντερ και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας, Σερβέτ Γιαρντιμτσί δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οι ομοσπονδίες Γερμανίας και Τουρκίας υπέβαλαν φέτος τον Απρίλιο τις υποψηφιότητές τους για την κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης. Ελαφρύ προβάδισμα φέρεται να έχει η Γερμανία καθώς η χώρα έχει διοργανώσει δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο, ποτέ όμως το Euro.

Σε ότι αφορά στην Τουρκία, αυτή είναι η τέταρτη φορά, που βάζει υποψηφιότητα για τη φιλοξενία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Στην έκθεση αξιολόγησης της η UEFΑ χαρακτήρισε ικανοποιητική τη γερμανική υποψηφιότητα, επαινώντας ένα όραμα που βασίζεται στην ιδέα ότι το «ποδόσφαιρο μπορεί να ενοποιήσει την κοινωνία». Με δέκα ήδη κατασκευασμένα γήπεδα, η χώρα είναι ουσιαστικά έτοιμη να φιλοξενήσει τους 51 αγώνες και να υποδεχθεί 2,7 εκατομμύρια θεατές.

Την ίδια ώρα, η UEFA πιστεύει ότι οι στόχοι της τουρκικής υποψηφιότητας «είναι σύμφωνοι με τους μακροπρόθεσμους στόχους της UEFA», αλλά δεν παραλείπει να θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ υπάρχει και προβληματισμός για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Η Τουρκία «υπογράφει τις συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις σέβεται», απάντησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Σερβέτ Γιαρντιμτσί, για τον οποίο «είναι καιρός» η Τουρκία να οργανώσει το Euro.
Keywords
Τυχαία Θέματα