Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι χαμηλές προσδοκίες, τα “ήρεμα νερά” και τα μηνύματα της τελευταίας στιγμής

Με στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος, των ήρεμων νερών, αλλά και της επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου -ακόμη και αν τελικά δεν συμφωνήσουμε- πηγαίνει στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ενρντογάν.

Μία συνάντηση που “έκλεισε” στο Βίλνιους, όταν οι δύο ηγέτες βεβαίωσαν την πρόθεσή τους για έναρξη του πολιτικού διαλόγου μετά τη θετική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας των σεισμών

και της βοήθειας που προσέφερε η Ελλάδα, αλλά και αντίστοιχα η Τουρκία στην Ελλάδα στις φωτιές.

Μία διαφορά στο τραπέζι
Για την Αθήνα, η έναρξη του διαλόγου και η ηρεμία σε θάλασσα και στον αέρα (σ.σ. οι παραβιάσεις έχουν μηδενιστεί) είναι σημαντικό να παραμείνουν χωρίς, ωστόσο να τρέφει αυταπάτες για τις προθέσεις της Τουρκίας, η οποία έχει βάλει στο τραπέζι ακόμη και θέματα κυριαρχίας αλλά και αποστρατικοποίησης των νησιών. Δύο ημέρες πριν την αναχώρησή του για την 78η συνέλευση του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταστήσει σαφές από το βήμα της ΔΕΘ ότι θέματα κυριαρχίας η Αθήνα δεν συζητάει, ότι “η Χάγη είναι μακριά”, όμως σημείωσε ότι είναι καλό και για τις δύο πλευρές να συνομιλούν, ακόμη και αν δεν φθάσουν σε συμφωνία για την χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ώστε να μην φθάνει ο κόμπος στο χτένι και οι δύο χώρες είναι μονίμως στα κόκκινα.

Στο τραπέζι της συνάντησης θα καθίσουν σήμερα, εκτός από τους δύο ηγέτες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι είχαν μία προπαρασκευαστική συνάντηση χθες και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των ηγετών, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς.

Επίθεση φιλίας και πάγιες θέσεις
Ο Τούρκος Προέδρος μιλώντας σε αμερικανικό δίκτυο έκανε επίθεση στις ΗΠΑ καθώς φαίνεται ότι δρόμος για την αγορά των F16 ακόμη αργεί, ενώ έβαλε στο στόχαστρό του τον Μπομπ Μενέντεζ, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει πολύ την Τουρκία. “Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Ταγίπ Ερντογάν. Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίπαλα στρατόπεδα. Φαίνεται ότι ο Μενέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση για την Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτής της προσπάθειας. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν” είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν την συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από την Αθήνα να μην αναμειγνύει “τρίτους” στην σχέση της με την Άγκυρα.

Στην ομιλία του ωστόσο στην συνέλευση, δεν έκανε βήμα πίσω από τις θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ίδια αίθουσα, ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Διανύουμε την 60ή επέτειο από την εμφάνιση του Κυπριακού ζητήματος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλε πάντοτε ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Είναι γεγονός ότι όλοι αποδέχονται ότι λύση δεν μπορεί πλέον να υπάρξει στη βάση του μοντέλου της ομοσπονδίας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή” είπε, εξαπολύοντας στη συνέχεια πυρά και προς τον ΟΗΕ. Τον χαρακτήρισε “κενή θεσμική δομή” που δεν εμπνέει, όπως είπε, καμία εμπιστοσύνη.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν διαμηνύσει βέβαια σε κάθε τόνο, ότι η μόνη λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή είναι αυτή της διζωνικής ομοσπονδίας στην βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. “Στηρίζουμε αναφανδόν την λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μία διζωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

“Δε θα επιτρέψουμε παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας”
Από την ομιλία του Τούρκου Προέδρου δεν έλειψαν οι αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις κόκκινες γραμμές να μένουν και για την Άγκυρα, αμετακίνητες: “Η μετατροπή της ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή, όπου επικρατεί η ειρήνη, η ευημερία και η σταθερότητα είναι δυνατή μόνο με το σεβασμό των δικαιωμάτων και του δικαίου όλων των μερών. Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά και δεν επιτρέπουμε ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικά μας δικαιώματα”.

Σε αυτό κλίμα, όπου καμία πλευρά δεν μετακινείται από τις θέσεις της, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να συνεχίσουν να συζητούν, να αποφεύγουν τις εντάσεις και να δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τον οδικό χάρτη του διαλόγου μέχρι την σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Αθήνας και Αγκυρας που πιθανότατα θα γίνει στα τέλη του έτους.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα