Σφαίρες πάνω απ' τις φαβέλες

Στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, την παραμονή της επίσημης ανάληψης της προεδρίας της Βραζιλίας από τον ακροδεξιό, Ζαϊρ Μπολσονάρο, έληξε η πολύμηνη στρατιωτική επιχείρηση στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Πιο συγκεκριμένα, από τον Φεβρουάριο του 2018 με εντολή του απερχόμενου προέδρου Τεμέρ, που έδωσε εντολή για την εγκατάσταση μεγάλων στρατιωτικών μονάδων στο συγκρότημα Ντα Πένια και άλλες γειτονιές της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης με στόχο την «πάταξη των εστιών της εγκληματικότητας».

Τα αποτέλεσματα όμως της συγκεκριμένης επέμβασης, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του Al Jazeera,

μπορούν να χαρακτηριστούν στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενα. Για την ακρίβεια, οι ίδιοι οι κάτοικοι στις φαβέλες περιγράφουν με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που βίωσαν για περίπου έντεκα μήνες.

Κανείς τους δεν ισχυρίζεται βέβαια πως δεν ήταν συνηθισμένοι στις σκηνές βίας στις γειτονιές τους. «Είμαστε απόλυτα εξοικειωμένοι με τους ήχους των πυροβολισμών. Τους έχουμε συνηθίσει σε τέτοιο βαθμό όπως τους ήχους της μουσικής, καθώς τους ακούμε όλη την ώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας μαθητής.

Εκείνο που σημειώνουν όμως είναι πως η στρατιωτική επέμβαση ήρθε να κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Η προϋπάρχουσα βία χτύπησε «κόκκινο», ενώ η καθημερινότητα έγινε ακόμη πιο απρόβλεπτη. «Απλά δεν ήξερες τι θα μπορούσε να σου συμβεί. Συχνά βρισκόσουν εν μέσω διασταυρούμενων, πηγαίνοντας απλά το σχολείο» λέει ο 19χρονος Χούλιο.

«Λουτρό αίματος» δείχνουν τα στοιχεία


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα