Σέρχιο Μπουσκέτς: Το έκανε διαφορετικά από όλους τους άλλους…

Τουλάχιστον η σεζόν 2022/23, θα τελειώσει όπως του αξίζει, με ένα ακόμη τρόπαιο, τη La Liga. Θα είναι η 32η και τελευταία μεγάλη διάκριση που κερδίζει με τους “μπλαουγκράνα”, έχοντας κατακτήσει μεταξύ άλλων προηγουμένως, οκτώ πρωταθλήματα και τρία Champions League.
Η επιρροή του στο σύγχρονο ποδόσφαιρο σε αυτά τα 15 χρόνια επαγγελματικής δράσης, δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί

στο βαθμό που θα έπρεπε. Ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε είπε το 2022 ότι ο Μπουσκέτς «άλλαξε την έννοια του ποδοσφαίρου», ενώ ο “Θεός” της Μπαρτσελόνα, Γιόχαν Κρόιφ, είχε αναφέρει κάποτε ότι «κάνει το δύσκολο να φαίνεται εύκολο». Από έναν θρύλο της Αργεντινής και τον “εφευρέτη” ολόκληρης της σύγχρονης ιδεολογίας των Καταλανών, τα λόγια αυτά είναι μεγάλος έπαινος για τον 34χρονο.

Ο Ισπανός μέσος δεν ήταν ένας ντελικάτος παίκτης, ένας ποδοσφαιριστής που θα ξεσήκωνε τα πλήθη, με απίθανες ενέργειες. Η κομψότητα με την οποία αγωνίστηκε θα είναι το σήμα κατατεθέν του, αυτό που θα τον ξεχωρίζει για πάντα από κάθε άλλον αμυντικό μέσο που έχει παίξει ποτέ ποδόσφαιρο. Η χάρη και η ήρεμη κυριαρχία του, απαράμιλλη.

“You watch the game, you don’t see Busquets. You watch Busquets, you see the whole game.” – Vicente del Bosque pic.twitter.com/MSLtucQXnP

— LaLiga English (@LaLigaEN) December 27, 2018

Το μάτι σου έπρεπε να εκπαιδευτεί για να εστιάσει σε όλες τις λεπτότητες της λαμπρότητας του. Ο Σέρχιο Μπουσκέτς δημιούργησε ολόκληρες σεκάνς μεταβιβάσεων που οδήγησαν σε αξέχαστα ομαδικά γκολ με ένα απλό, πρώτο άγγιγμα, πάσα με την πλάτη γυρισμένη σε έναν αντίπαλο που ορμούσε από πίσω για να κόψει την μπάλα. Κάποια δευτερόλεπτα μετά ο Μέσι θα έκανε μία από τις γνωστές του απρόβλεπτες ενέργειες και θα σκόραρε, αλλά το γκολ αυτό ίσως να μην είχε επιτευχθεί ποτέ, εάν δεν υπήρχε εκείνη η σχεδόν ανεπαίσθητη ιδιοφυΐα του Σέρχιο Μπουσκέτς.

Ήταν πιο έξυπνος, πιο οξύς και πιο γρήγορος από όλους, παρόλο που φαινόταν ότι δεν μπορεί να τρέξει ακόμη και για να σώσει τη ζωή του…. Αλλά έκοψε αντεπιθέσεις στη δημιουργία τους με άψογα κοψίματα, κέρδισε κρίσιμες κεφαλιές σε μεγάλες στιγμές, έδωσε το παράδειγμα, δεν τραυματίστηκε σχεδόν ποτέ και ήταν τόσο επαγγελματίας, όσο λίγοι παίκτες στην ιστορία του συλλόγου. Έλεγχε τα πάντα παίρνοντας απλά την μπάλα και πασάροντας την. Και το έκανε ξανά και ξανά μέχρι που ένας από τους συμπαίκτες του θα έπαιρνε τη δόξα που ποτέ δεν ήθελε εκείνος, αλλά που δεν θα υπήρχε ποτέ χωρίς αυτόν.

Maqui un placer haber compartido tantos años a tu lado. Solo tengo palabras de agradecimiento hacia ti. Desde mi primer día en el primer equipo tuvimos un feeling especial.
Muchas gracias por tanto, no solo en el fútbol si no fuera también. pic.twitter.com/X8rzoVEfBv

— Sergio Busquets (@5sergiob) May 2, 2019

Ο Μπουσκέτς είναι το αποδεδειγμένο χρυσό πρότυπο για τον ” deep midfielder”. Φεύγει την ιδανική στιγμή, διανύοντας μία από τις καλύτερες σεζόν του, με μία πενταετία στην πλάτη του ως αρχηγός της Μπαρτσελόνα και που θα καταφέρει να σηκώσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Ο καλύτερος επίλογος για μία ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα.

Ο καλύτερος επίλογος επίσης σε αυτό το μικρό αφιέρωμα στον αρχηγό της Μπαρτσελόνα τα λόγια που είχε πει κάποτε ο προπονητής της Εθνικής Ισπανίας, Βιθέντε Ντελ Μπόσκε. «Βλέπεις το παιχνίδι, δεν βλέπεις τον Μπουσκέτς. Παρακολουθείς τον Μπουσκέτς, βλέπεις όλο το παιχνίδι!».

Keywords
Τυχαία Θέματα