Σεισμός στην Τουρκία: Η ΕΜΑΚ απεγκλώβισε 5 από τους 58 διασωθέντες – Εντονότερη πλέον η “οσμή του θανάτου”

“Έχει γκρεμιστεί το ‘χειρουργείο’, και πρέπει να χειρουργήσεις στη βεράντα αλλά και εκεί δεν έχεις φως, κρεβάτι ή νυστέρι”, έτσι περιγράφει στέλεχος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

Έχει αποδεκατιστεί η Πολιτική Προστασία της Τουρκίας, καθώς εκατοντάδες στελέχη της στις πληγείσες περιοχές έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται. Εκατοντάδες κρατικά οχήματα (λεωφορεία, βανάκια, ασθενοφόρα, τζιπ,

οχήματα πολιτικής προστασίας, μπουλντόζες, φορτηγά, γερανοφόρα) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορές και διασώσεις, είναι παροπλισμένα, καθώς οι οδηγοί τους είναι νεκροί, ενώ δεν υπάρχουν κλειδιά τους για να τα οδηγήσουν άλλοι. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φαντάζει ανήμπορη ακόμη και να υποδεχθεί την ανθρωπιστική βοήθεια που τις στέλνουν διάφορες χώρες, επισημαίνουν Έλληνες αξιωματούχοι.

Τουλάχιστον 10 ισοπεδωμένες πόλεις και σημεία που δεν έχουν φθάσει ή δεν έχουν ερευνήσει τα σωστικά συνεργεία, ανεβάζουν τις εκτιμήσεις αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων σε 60.000, νούμερο όμως που μπορεί να γίνει και εξαψήφιο.

Για παράδειγμα σε ένα μεγάλο συγκρότημα κατοικιών στην Αλεξανδρέττα, 14 ορόφων, με 3.000 κατοίκους, έχουν διασωθεί 250 άτομα, 350 έχουν ανασυρθεί νεκρά και 2.400 αγνοούνται.

ΕΜΑΚ: 240 ώρες το ανώτατο όριο επιβίωσης

Τα 36 στελέχη της ΕΜΑΚ, οι οκτώ διασώστες του ΕΚΑΒ και οι τρεις ανιχνευτικοί σκύλοι, έχουν διασώσει 5 ανθρώπους από τους συνολικά 58 που ανασύρθηκαν ζωντανοί μέσα από τα συντρίμμια, από τα συνολικά 88 συνεργεία διάσωσης από όλο τον κόσμοι. Οι Έλληνες πυροσβέστες επιχείρησαν σε πέντε πολυκατοικίες στο Χατάι και το μεσημέρι της Πέμπτης άλλαξαν τομέα, λίγο πιο βορειοανατολικά από το σημείο που επιχειρούσαν.

Μετά από σχεδόν 100 ώρες προσπαθειών διάσωσης οι ελπίδες για επιζώντες μειώνονται σταδιακά στο απειροελάχιστο, συνδυαστικά με τις συνθήκες κατάρρευσης των κτιρίων, εγκλωβισμού των ανθρώπων και καιρικές συνθήκες. Χθες, τα στελέχη της ελληνικής αποστολής, ανέφεραν ότι η “οσμή του θανάτου” είναι εντονότερη, δείγμα της ελαχιστοποίησης των πιθανοτήτων επιβίωσης εγκλωβισμένων. Το “ρεκόρ” επιβίωσης εγκλωβισμένου, είναι 16 μέρες, που είχε καταγράψει νεαρός από τις Φιλιππίνες, κάτω όμως από πολύ τυχερές συγκυρίες. Είχε εγκλωβιστεί δίπλα από… ψυγείο με νερό και φρούτα.

Τα στελέχη της ΕΜΑΚ, αντιμετώπισαν προβλήματα, κυρίως για τον ανεφοδιασμό καυσίμων, τροφίμων και τις συνεννοήσεις. Αυτά ξεπεράστηκαν με την βοήθεια της προξένου, δύο υπαλλήλων του προξενείου και Ελλήνων που διαμένουν στην Τουρκία. Οι Έλληνες διασώστες αναμένεται να μείνουν 7-8 μέρες στο πεδίο των ερευνών, και περιμένουν την απόφαση διακοπής των ερευνών από την τουρκική πλευρά.

Τη διοίκηση του επιχειρησιακού κέντρου έρευνας και διάσωσης έχουν αναλάβει οι Ολλανδοί λόγω αριθμητικής “υπεροχής”, και έχουν διανεμηθεί οι ρόλοι βάση δυνατοτήτων. Οι Έλληνες έχουν τοποθετηθεί στο επιχειρησιακό πεδίο και Ολλανδοί και Ελβετοί στην οργάνωση ερευνών και αξιοποίηση μέσων.

“Έχουμε αφήσει νεκρούς”

Η καταστροφή είναι τεράστια στην Τουρκία, είπε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Μπαλάφας περιγράφοντας τι έχουν ζήσει τα τελευταία 24ωρα οι Έλληνες διασώστες.

Επιχειρώντας να μεταφέρει τα όσα βιώνουν οι συνάδελφοί του που επιχειρούν στην Τουρκία, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής αφού επανέλαβε ότι “έχουμε ανασύρει πέντε ζωντανούς και πέντε νεκρούς από τα συντρίμμια”, πρόσθεσε ότι “δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρά άτομα στα συντρίμμια”. “Με βάση το πρωτόκολλο σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς – αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος- να “ξοδεύεις” χρόνο για νεκρό όταν δίπλα σου έχεις φωνές που καλούν σε βοήθεια“, εξήγησε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής.

“Σε αυτές τις ώρες πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ένα εργαλείο που αφορά τους διασώστες για το πώς θα αποφασίσουν το ένα ή το άλλο” εξήγησε ο κ. Μπαλάφας.

Ανθρωπιστική βοήθεια 90 τόνων

Το πρώτο μέρος της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία έφθασε χθες τα ξημερώματα, στα Άδανα, μετά το αίτημα που υπέβαλε η τουρκική πλευρά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η ελληνική αποστολή συνοδεύτηκε από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου. Η βοήθεια ήταν κυρίως υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης.

Σε δηλώσεις του κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε: “Μεταφέραμε υγειονομικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για να ανακουφίσουμε λίγο τον πόνο των σεισμόπληκτων. Η Ελλάδα, η ΕΕ στο σύνολό της, στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε όλοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα προς τον τουρκικό λαό, που δοκιμάζεται εξαιτίας αυτού του σεισμού, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου ξεπερνούν κάθε φαντασία”.

Η αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία έχει προγραμματιστεί να γίνει με 8 αεροπορικές πτήσεις. Η χώρα μας θα αποστείλει συνολικά περίπου 90 τόνους από υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η διαχείριση των αστέγων, η δημιουργία υπαίθριων νοσοκομείων και ιατρείων με σκηνές και καταυλισμοί φιλοξενίας των σεισμόπληκτων.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα