Σαν Σήμερα 11 Απριλίου: Το ΦΩΣ, η Apple και το «Houston, we have a problem»

Σε αυτή την ημέρα, γεννήθηκε η εφημερίδα ΦΩΣ, φωτεινός φάρος της αθλητικής ενημέρωσης. Επίσης, η ημέρα αυτή σημαδεύτηκε από τη δημιουργία του Apple I, του πρώτου προϊόντος της Apple, που έθεσε τις βάσεις για την επανάσταση της πληροφορικής και άλλαξε τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία. Τέλος, η ίδια ημέρα έγινε μάρτυρας της εκτόξευσης του «Απόλλων

13»…

Ήρθε στη ζωή μας το «ΦΩΣ»

Στις 11 Απριλίου του 1955, η ελληνική αθλητική δημοσιογραφία σημείωσε ένα σημαντικό ορόσημο με την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της εφημερίδας «Αθλητικό Φως». Η εφημερίδα αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της αθλητικής ενημέρωσης στην Ελλάδα. Με την πάροδο του χρόνου, η εφημερίδα θα μετονομαστεί σε «Φως των Σπορ», γίνοντας ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και σεβαστά έντυπα στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού.

Η συνεισφορά της στην προώθηση και την ανάδειξη των αθλητικών δραστηριοτήτων είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς συνέβαλε στη διάδοση του αθλητικού πνεύματος και στην ενίσχυση της αθλητικής κουλτούρας στην Ελλάδα.

«Houston, we have a problem»

Στις 11 Απριλίου 1970 στις 13:30 ξεκίνησε η αποστολή «Απόλλων 13». Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες, με το περίφημο “Houston, we’ve had a problem” να γίνεται σύνθημα της αποστολής, η ομάδα και οι αστροναύτες του Απόλλων 13 κατάφεραν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη Γη.

Λόγω ισχυρών κραδασμών που παρουσιάστηκαν, απομονώθηκε η μεσαία τουρμπίνα της δεύτερης βαθμίδας και διέκοψε αυτόματα τη λειτουργία της 132 δευτερόλεπτα πριν από την προγραμματισμένη παύση της. Με τη βοήθεια του κεντρικού ψηφιακού υπολογιστή ελέγχου LVDC (Saturn Launch Vehicle Digital Computer) οι υπόλοιπες τέσσερις τουρμπίνες και η τρίτη βαθμίδα αντιστάθμισαν κάπως την απώλεια και το ταξίδι συνεχίστηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη και με μια πολύ μικρή απόκλιση. Κατόπιν μιάμισης περιφοράς γύρω από τη Γη πυροδοτήθηκε η τρίτη βαθμίδα και το ταξίδι συνεχίστηκε με προορισμό τη Σελήνη.

Η αποστολή αυτή έδειξε την ανθρώπινη αντοχή και την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε απρόβλεπτες προκλήσεις, καθώς και τη σημασία της ομαδικής εργασίας και της γρήγορης προσαρμογής σε δύσκολες συνθήκες.

Η αρχή της… αυτοκρατορίας της Apple

Στις 11 Απριλίου του 1976, ο κόσμος της τεχνολογίας έγινε μάρτυρας μιας σημαντικής καινοτομίας: της δημιουργίας του Apple I. Αυτός ο πρωτοποριακός προσωπικός υπολογιστής, σχεδιασμένος από τον Στίβεν Βόζνιακ, ήταν αρχικά ένα προσωπικό έργο που μετατράπηκε σε μια εμπορική επιτυχία χάρη στην πρωτοβουλία του Στιβ Τζομπς.

Ο Apple I ήταν η αφετηρία για την εταιρεία Apple, η οποία ξεκίνησε να πουλά τον υπολογιστή από τον Απρίλιο του 1976, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής στον υπολογιστικό κόσμο. Ο Apple I ήταν ένας από τους πρώτους υπολογιστές που είχε πληκτρολόγιο και οθόνη, προσφέροντας μια πιο διαισθητική και προσωπική εμπειρία στους χρήστες.

Η καινοτομία αυτή έθεσε τις βάσεις για τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής και άνοιξε τον δρόμο για την επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών. Η σημασία του Apple I δεν έγκειται μόνο στην τεχνολογική του αξία αλλά και στο όραμα και την επιμονή των δημιουργών του, που επέμειναν στην ιδέα ότι οι υπολογιστές θα μπορούσαν να γίνουν προσιτοί και χρήσιμοι σε κάθε σπίτι και γραφείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα