Το πρώτο αστέρι με την τάπα του Βράνκοβιτς (video)

Έκτοτε έμελλε να προσθέσει άλλα πέντε αστέρια στη φανέλα του (2000, 2002, 2007, 2009, 2011).

Με προπονητή τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και μεγάλο αστέρι της τον Ντομινίκ Ουίλκινς, χρειάστηκε το χέρι του Στόγιαν Βράνκοβιτς στο φινάλε για να πιει νερό από την πηγή στην τρίτη απόπειρά του σε Final 4. Και μάλιστα όχι μια φορά, αφού ο αγαθός γίγαντας είχε κόψει εκτός από τον Μοντέρο στον τελικό και τον Ρέμπρατσα στον προημιτελικό με την Μπένετον.

Στον ημιτελικό η ομάδα του «Μπόζα» κέρδισε με άνεση την ΤΣΣΚΑ

Mόσχας με 81-71 με τον Ντομινίκ Ουίλκινς να σημειώνει 35 πόντους. Ο Αμερικανός αναδείχθηκε και MVP του Final 4, πετυχαίνοντας συνολικά 51 πόντους στους δυο αγώνες. 

Η παρουσία του Παναθηναϊκού στον τελικό της 11ης Απριλίου στο Παλέ ντε Μπερσί ήταν η πρώτη πραγματική ευκαιρία της ομάδας για ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Και η πρώτη φορά που είχε ξεπεράσει τον σκόπελο ενός ημιτελικού. Είχαν προηγηθεί τρεις αποτυχημένες προσπάθειες. Η πρώτη και λιγότερο γνωστή την περίοδο 1971-72 όταν η ‘’αρμάδα’’ του αείμνηστου Κώστα Μουρούζη με επικεφαλής τους Κόντο, Κέφαλο, Ιορδανίδη, Χαϊκάλη, Πέππα και την ενίσχυση του Αμερικάνου Κέρκλαντ είχε φτάσει στον ημιτελικό γύρο της διοργάνωσης αλλά έπεσε πάνω στην θρυλική Ίνις Βαρέζε. Η ιταλική ομάδα που έπαιξε σε δέκα σερί τελικούς στη διάρκεια των seventies κέρδισε τον Παναθηναϊκό με 69-55 στην έδρα της και στη ρεβάνς που έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο οι ‘’πράσινοι’’ νίκησαν με 78-70 αλλά δεν μπόρεσαν να καλύψουν το -14 του πρώτου αγώνα.

Οι άλλες δύο φορές που ο Παναθηναϊκός κόλλησε στον ημιτελικό ήταν στα φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσα κόντρα στον Ολυμπιακό. Η λογική της ‘’τρίτης και…φαρμακερής’’ προσπάθειας υπήρχε διάχυτη για μια ομάδα που στελεχωνόταν από ένα εξαιρετικό ρόστερ, είχε κιόλας τον απόλυτο σταρ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον Ντομινίκ Ουίλκινς.

Τα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα του τελικού

Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να ελέγχει τον τελικό όταν με 1’56’’ για το τέλος και δύο βολές του αλάνθαστου από τη γραμμή Τζον Κόρφα προηγήθηκε 66-58. Η Μπαρτσελόνα άρχισε να πιέζει απεγνωσμένα και ο τελικός μπορούσε να έχει τελειώσει στο 1’42’’ αλλά ο Κόρφας έβαλε μόνο τη δεύτερη βολή φέρνοντας μπροστά τον Παναθηναϊκό με 67-61. Αυτός έμελλε να είναι και ο τελευταίος ελληνικός πόντος του τελικού. Η Μπαρτσελόνα πιέζοντας κατάφερε να ροκανίσει τη διαφορά και να τη φτάσει στο 67-66 με λιγότερο από ένα λεπτό στο χρονόμετρο.

Ο Ντομινίκ Γουίλκινς με λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα για το φινάλε ξέφυγε από το Ισπανικό νταμπλ τιμ αλλά το σουτ του ήταν άστοχο. Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς έμελλε να βάλει για πρώτη φορά το χέρι του σε μια καθοριστική φάση στην εξέλιξη του τελικού. Πήρε το επιθετικό ριμπάουντ στο σουτ που υποτίθεται ότι μπορούσε να είναι το νικητήριο για τον Παναθηναϊκό. Το χρονόμετρο έδειχνε 36’’2 τη στιγμή που ο Βράνκοβιτς κατοχύρωσε το επιθετικό ριμπάουντ. Στα 8’’3 πριν το τέλος και ενώ απομένουν τρία δευτερόλεπτα για να τελειώσει η επίθεση του ΠΑΟ γίνεται φάουλ στον Γιαννάκη που δεν δίνεται. Ο Φερνάντεθ σπρώχνει την μπάλα στο ανοικτό γήπεδο ο Μοντέρο έφυγε στον αιφνιδιασμό, αλλά το χέρι του Στόγιαν Βράνκοβιτς σταμάτησε την πορεία της μπάλας προς το καλάθι. Στη συνέχεια ο Γκαλιλέα μπερδεύεται μέσα στη ρακέτα του παναθηναϊκού και ο περιπετειώδης τελικός λήγει με τους «Πράσινους» να πανηγυρίζουν τον πρώτο τους αστέρι!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 67-66 (35-25)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 8, Γιαννάκης 9, Οικονόμου 10, Ουίλκινς 16, Βράνκοβιτς, Κόρφας 4, Σταυρακόπουλος 9, Βουρτζούμης 2.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Ρενέσες): Γκαλιλέα 10, Φερνάντεθ 15, Καρνισόβας 23, Xiμένεθ 9, Γκόντφρεντ 9, Μοντέρο, Ντίεθ, Mπος, Μαρτίνεθ.

Keywords
Τυχαία Θέματα