Σ' έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω…

Ποια ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που συμμετείχε στα Ευρωκύπελλα και προκρίθηκε στην επόμενη φάση; Το ξέρατε ότι Καστοριά και Αθηναϊκός έπαιξαν στην Ευρώπη; Το novasports.gr θυμάται ιστορικές ομάδες που αγωνίστηκαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και χάθηκαν στο βάθος των χρόνων από το προσκήνιο.

Παναχαϊκή πρόκρισης

20 Σεπτεμβρίου 1973, η Παναχαϊκή φιλοξένησε την αυστριακή Γκράτσερ για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου UEFA,
την νίκησε με 2-1 και προκρίθηκε μάλιστα και με δεύτερη νίκη στην επόμενη φάση. Η Παναχαϊκή έγινε η πρώτη (και μάλιστα επαρχιακή) ελληνική ομάδα που στην επίσημη ευρωπαϊκή της πρώτη συμμετοχή προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Με Μιχαλόπουλο, Λεβεντάκο, Σπεντζόπουλο, Τζανετουλάκο και Στραβοπόδη. Η καλύτερη Παναχαϊκή της ιστορίας...

Η πρώτη ευρωπαϊκή εμπειρία της Καστοριάς

16 Σεπτεμβρίου 1980, πρώτος γύρος του Κυπέλλου Κυπελλούχων και στο Καυτανζόγλειο η Καστοριά παίζει με την μετέπειτα τροπαιούχο Ντινάμο Τιφλίδας, αποτέλεσμα 0-0. Στη ρεβάνς ήττα για την Καστοριά και αποκλεισμός με 2-0. Με Παράσχο, Καλαϊτζίδη, Δίντσικο και Σιαπανίδη.

Ο πρωτάρης Αθηναϊκός

18 Σεπτεμβρίου 1991, «Απόστολος Νικολαΐδης», ο Αθηναϊκός στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς στην ιστορία του αντιμετωπίζει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ Φεργκιουσον, κάνει καταπληκτικό ματς, αποτέλεσμα 0-0 και στη ρεβάνς του Μάντσεστερ με γκολ των Μακλέρ και Χιουζ, η Μάντσεστερ προκρίθηκε με νίκη 2-0.

Κόρινθος στην Ευρώπη, μέσω Ιντερτότο

26 Ιουνίου 1993, Κύπελλο Ιντερτότο, με την Κόρινθο να φιλοξενεί τη Ραπίντ Βουκουρεστίου για το δεύτερο όμιλο της διοργάνωσης και να ηττάται με σκορ 8-2. Σε δύσκολο όμιλο, η Κόρινθος ηττήθηκε και από Τρέλεμποργκ, Λίνγκμπι και Σααρμπρίκεν με αποτέλεσμα να έχει μόνο αγωνιστικά κέρδη από τη συμμετοχή της στη διοργάνωση.

Ιωνικός στον Ατλαντικό

16 Σεπτεμβρίου 1999 και ο Ιωνικός του Κώστα Πολυχρονίου αντιμετωπίζει τη γαλλική Ναντ, στη μοναδική ευρωπαϊκή του παρουσία. Δυο ήττες με 3-1 στην Αθήνα και 1-0 στη Γαλλία. Ομάδα με Στρακόσια, Παχατουρίδης, Ξανθόπουλος, Οφρυδόπουλος, Αφάς, Μπρούστερ, Μουτσοτρίγκο, Κομπαγιάσι.

Πρωτάρα Καλαμάτα

15 Ιουλίου 2000, η μοναδική ευρωπαϊκή εμπειρία της Καλαμάτας είναι στο Κύπελλο Ιντερτότο, στον τρίτο γύρο της διοργάνωσης, με αντίπαλο τη Μπλσάνι. Ήττα με 5-0 στο πρώτο ματς και 3-0 στο δεύτερο από μια ομάδα που είχε στο ρόστερ της τον Πετρ Τσεχ!

Αιγάλεω στους ομίλους

20 Ιουλίου 2002, 3ος γύρο του Κυπέλλου Ιντερτότο και το Αιγάλεω του Γιώργου Χατζάρα και των Παπουτσή, Αλεξόπουλου, Σκοπελίτη, Φωτάκης, Χλωρού πάει στο Λονδίνο για να αναμετρηθεί με τη Φούλαμ, ήττα με 1-0 με γκολ του Σαχά. Στη ρεβάνς με το 1-1 πέρασε η Φούλαμ των Φαν ντερ Σαρ, Μαρλέ, Σαχά, Μαλμπράνκ.

Σεζόν 2004-2005. Το Αιγάλεω προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αντίπαλος η Γκεντσλερμπιλιγκί, την οποία και αποκλείει για να περάσει στους ομίλους της διοργάνωσης, με αντιπάλους Λάτσιο, Βιγιαρεάλ, Παρτιζάν και Μίντλεσμπρο. Ο φυσιολογικός αποκλεισμός δεν αναιρεί τη σπουδαία πορεία του «Σίτι» στην Ευρώπη.

Τυπική συμμετοχή για Ακράτητο

5 Ιουλίου 2003, Κύπελλο Ιντερτότο, με τον Ακράτητο να αγωνίζεται με τη δεύτερη ομάδα με την φινλανδική Αλιάνσι και να χάνει με 1-0. Ισοπαλία με 0-0 εκτός έδρας και αποκλεισμός για μια ομάδα των Πιπίνη, Παγώνη, Πάλλη, με το μυαλό στο πρωτάθλημα και όχι φυσικά στην Ευρώπη.

Ολυμπιακός Βόλου πανηγυρίζει και τιμωρείται

14 Ιουλίου 2011, δεύτερος προκριματικός γύρος του Europa League, με τον Ολυμπιακό Βόλου του Χάβι Γκράθια να αποκλείει τη σερβική Ραντ με νίκη 1-0 στο Βελιγράδι και ισοπαλία 1-1 στο Βόλο. Στον τρίτο γύρο ο Ολυμπιακός απέκλεισε και την Ντουντελάνζ από το Λουξεμβούργο, αλλά δεν χάρηκε την πρόκριση λόγω τιμωρίας από την UEFA για συμμετοχή σε στημένους αγώνες.
Keywords
Τυχαία Θέματα