Ριέκα-ΠΑΟΚ 0-2: “Πέταξε” για τους ομίλους!

Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να διώξει τα όποια σύννεφα (προ)υπήρχαν γύρω από τη υπόθεση πρόκριση και με μια – τουλάχιστον – αποφασιστική εμφάνιση άλωσε την κατάμεστη έδρα της Ριέκα με 0-2 και «σφράγισε» το εισιτήριό του για τους ομίλους του Europa Conference League.

Τα πλάνα των προπονητών

Και να ήθελε δεν είχε τη δυνατότητα πολλών

αλλαγών ο Ραζβάν Λουτσέσκου, που ως γνωστό εμπιστεύεται το γκρουπ των πλέον έμπειρων ποδοσφαιριστών του. Κατά συνέπεια με τους Ίνγκασον, Ολιβέιρα εκτός και τον Ροντρίγκο που λαβώθηκε στο ματς της Τούμπας προχώρησε σε μια διιαφοροποίηση, στο δεξί άκρο της άμυνας. Αντιθέτως προχώρησε σε εσωτερική αλλαγή υιοθετώντας το πλάνο του Β’ μέρους του πρώτου αγώνα, με τον Ελ Καντουρί στον άξονα και τον Μπίσεσβαρ στην αριστερή πτέρυγα.

Ο Γκόραν Τόμιτς ξεκούρασε ποδοσφαριστές στο πρόσφατο ματς πρωταθλήματος αλλά το πλέον σημαντικό για τον ίδιο και την ομάδα του ήταν η ετοιμότητα του πρώτου σκόρερ της ομάδας του, Ντρμιτς, δίνοντάς του θέση στο αρχικό σχήμα. Συγκριτικά με το ματς της Τούμπα άφησε έξω τον Τσέριν για να κάνει χώρο αλλά δεν εγκατέλειψε την αμυντικογενή τακτική ξεκινώντας με πέντε στη γραμμή της άμυνας.

Ονειρεμένο ξεκίνημα

Αυτήν τη φορά οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ δεν είχαν διάθεση να επιτρέψουν περιθώρια αμφισβήτησης στον αντίπαλό τους γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά πόσο σημαντικό για την εξέλιξη του αγώνα θα ήταν το ξεκίνημα αλλά και το ποιός θα σκόραρε πρώτος.

Μόλις στο 2’ ο Τέιλορ πλαγιοκόπησε την περιοχή των Κροατών και κόπηκε την τελευταία στιγμή! Τέσσερα λεπτά μετά ο Σβαμπ με εξαιρετικό σουτ εκτός περιοχής είδε την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι, ενώ στη συνέχεια της φάσης την ίδια κατάληξη είχε και η προσπάθεια του Ελ Καντουρί!

Αυτό όμως που δεν κατάφεραν οι δύο μέσοι του «Δικεφάλου» το πέτυχαν με συνδυαστική προσπάθεια με τη συμπλήρωση του πρώτου 10λεπτου. Σε συνθήκες αντεπίθεσης, πάνω που η Ριέκα δοκίμασε να πάρει μέτρα στο γήπεδο, ο Αυστριακός έβγαλε την κάθετη για τον Ελ Καντουρί που με προβολή άνοιξε το σκορ βάζοντας θεμέλια πρόκρισης! Μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς σίγασε το γήπεδο και έγειρε καθοριστικά την πλάστιγγα της ψυχολογίας υπέρ της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου. Η Ριέκα αποσυντονίστηκε, επιστράτευσε τη δύναμη και της πήρε ώρα για να συνέλθει.

Στο 19’ ο Τόμεστσακ απείλησε με μακρινό σουτ. Στο 25’ και στ 29’ ο Βιεϊρίνια σε φάουλ από καλή θέση έστειλε την μπάλα πάνω στο τείχος και ο Σφιντέρσκι καθυστέρησε όντας σε πλεονεκτική θέση κι έχασε την ευκαιρία να απειλήσει με αξιώσεις. Στο 32’ ο Άμπας είχε μια καλή στιγμή με μακρινό σουτ και πάλι.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να απαντήσει άμεσα με εκτέλεση φάουλ του Βιεϊρίνια από εξαρετική θέση όμως η μπάλα έφυγε πάνω από την εστία.

Η καλύτερη στιγμή στο πρώτο μέρος για τους γηπεδούχους ήρθε στο 37’ με γύρισμα του Άμπας από δεξιά και τον Τόμεστσακ από πλεονεκτική θέση σχεδόν αμαρκάριστος να στέλνει την μπάλα ψηλά άουτ!

Στο 41’ σε ένα καλοζυγισμένο σουτ του Ελ Καντουρί ο διεθνής Βελγομαροκινός είδε και πάλι την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι και στην επαναφορά ο Σβαμπ από καλή θέση έπιασε κακή κεφαλιά με συνέπεια η μπάλα να φύγει άουτ!

Κράτησε το ματς στα μέτρα του και «χτύπησε» την πλέον καίρια στιγμή

Η Ριέκα επέστρεψε στο γήπεδο με δύο διαφοροποιήσεις στη σύνθεσή της στην προσπάθεια του Γκόραν Τόμιτς ν’ αλλάξει τις εις βάρος της ομάδας του ισορροπίες. Έτσι οι Τσέριν και Σελάχι πήραν θέση στο γήπεδο αντί των Βούκσεβιτς, Λεπίνιτσα (σ.σ. σκόρερ του πρώτου ματς).

Από τα πρώτα λεπτά φάνηκε πως οι Κροάτες ήθελαν να πάρουν τον έλεγχο βάζοντας δύναμη στο παιχνίδι τους. Κατέγραψαν την πρώτη καλή τους στιγμή στο 55’ με διαγώνιο δυνατό σουτ του Σελάχι εκτός περιοχής. Ο ΠΑΟΚ συνειδητά έριξε τον ρυθμό δίχως ν’ απωλέσει όμως τον έλεγχο του ματς, με σωστή κυκλοφορία, ορθή κάλυψη των χώρων, με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.

Το χορό των ευκαιριών άνοιξε στο 64’ ο Μπίσεσβαρ, απόρροια πολύ καλής συνεργασίας Τέιλορ–Ζίβκοβιτς, με τον Ολλανδό να κάνει το σουτ από το ύψος του πέναλτι αλλά την μπάλα να σταματάει πάνω σε σώματα αντιπάλων αμυντικών. Ακόμη ένα πειστήριο της κυριαρχίας της ομάδας του Ρουμάνου τεχνικού ήταν το ποσοστό κατοχής στο 65’ που έδειχνε 41%-59% υπέρ του ΠΑΟΚ.

Ωστόσο, δύο λεπτά μετά ο «Δικέφαλος» έχασε τον Ελ Καντουρί με μυϊκό τραυματισμό και συγκεκριμένα ενόχληση στον δικέφαλο του αριστρού του ποδιού και τον Μουργκ να παίρνει τη θέση του. Εξέλιξη που έφερε τον Μπίσεσβαρ στον άξονα, τον Αυστριακό νεοεισελθόντας δεξιά και τον Ζίβκοβιτς αριστερά. Ένα λεπτό μετά ο Τόμεστσακ έπιασε το γυριστό σουτ εντός περιοχής σε σέντρα του Άμπας, με τον Κρέσπο να διώχνει σε κόρνερ.

Στο 71’ ο κ. Τόμιτς αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα αποσύροντας τον Γκάλοβιτς (σ.σ. αμυντικός) για να περάσει στη θέση του ένα επιθετικό, τον Βούκσιτς. Παρόλα αυτά τίποτα δεν άλλαξε επί της ουσίας. Μετά την αναγκαστική αλλαγή του Ελ Καντουρί οι πρώτες επεμβάσεις του 52χρονου Ρουμάνου στην εξέλιξη του ματς ήρθαν στο 75’ με την είσοδο των Εσίτι–Καγκάβα αντί των Κούρτιτς–Μπίσεσβαρ, προκειμένου να προσδώσει ενέργεια στην ομάδα του. Όπως κι έγινε.

Ο «Δικέφαλος» άρχισε να παίρνει εκ νέου μέτρα στο γήπεδο ψάχνοντας το δεύτερο γκολ που θα «σφράγιζε» την πρόκρισή του και το βρήκε στο 80’.  Ο Ζίβκοβιτς έκλεψε ψηλά, τροφοδότησε άμεσα τον Σφιντέρσκι, ο Πολωνός τον Μουργκ κι εκείνος με αριστοτεχνικό πλασέ διαμόρφωσε το τελικό σκορ «σκοτώνοντας» κάθε ελπίδα αντίδρασης των γηπεδούχων! Στις καθυστερήσεις ο Σφιντέρσκι δεν αξιοποίησε ιδεατή σέντρα του Σβαμπ, λίγο πριν ο Αυστριακός μέσος δώσει τη θέση του στον Ντόουγκλας.  

Διαιτητής

Σέρχι Μπόικο (Ουκρανία)

Βοηθοί

Βολόντιμιρ Βιζότσκι (Ουκρανία)

Ντμίτρο Ζαποροζένκο (Ουκρανία)

Τέταρτος

Ντένις Σούρμαν (Ουκρανία)

Οι συνθέσεις

Ριέκα (Γκ. Τόμιτς) (5-4-1): Πρσκάλο (σ.σ.αρχηγός), Τόμεστσακ (80’ Μπούσνια), Εσκοβάλ, Κρέσιτς, Γκάλοβιτς (71’ Βούκσιτς), Βούκσεβιτς (46’ Τσέριν), Άμπεμ, Πάβιτσιτς, Λεπίνιτσα (46’ Σελάχι), Άμπεμ, Ντρμιτς (84’ Ομπρεγκόν)

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Πασχαλάκης, Τέιλορ, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (σ.σ. αρχηγός), Κούρτιτς (76’ Εσίτι), Σβαμπ (90’+3 Ντόουγκλας). Αντρ. Ζίβκοβιτς, Μπίσεσβαρ (75’ Καγκάβα), Ελ Καντουρί (67’ Μουργκ), Σφιντέρσκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα