Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός 77-95: ΕΠΤΑΣΤΕΡΟΣ

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε κάτι που δεν μπορούσε να φανταστεί και να πιστέψει κανείς. Ή τουλάχιστον κανείς, αφού αποδείχθηκε πως ο Εργκίν Αταμάν και οι παίκτες του το πίστευαν!

Από 17ος πέρυσι, στην κορυφή της Ευρώπης ένα χρόνο μετά! Κόντρα σε όλους και σε όλα, μία ομάδα που χτίστηκε από την αρχή το καλοκαίρι, κατάφερε να αναγκάσει την μπασκετική να της υποκλιθεί και να αποδείξει στους πάντες πως όλα γίνονται!

Δεκάλεπτο…
φωτιά η Ρεάλ

Σε αντίθεση με τον ημιτελικό με τη Φενέρμπαχτσε, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να μπει με την ίδια συγκέντρωση και ορμή κόντρα στη Ρεάλ. Η «βασίλισσα» βρήκε αρκετά νωρίς πολύ καλό επιθετικό ρυθμό, χάρη στον εξαιρετικό Εντιαγέ και προηγήθηκε 10-3. Οι «πράσινοι» έβγαλαν αντίδραση και μείωσαν σε 10-9, όμως το σημαντικότερο νέο ήταν το δεύτερο φάουλ που χρεώθηκε ο Ταβάρες μόλις στο τρίτο λεπτό. Το πρόβλημα για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν ήταν η άμυνα και το γεγονός πως δεν είχε βρει τρόπο να σταματήσει τη Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι σούταραν με εντυπωσιακά ποσοστά (86%) και συνέχισαν να οδηγούν την… κούρσα, αυξάνοντας την υπέρ τους διαφορά (26-17). Ο Μούσα είχε κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στην άμυνα του Παναθηναϊκού, όμως λίγο πριν το φινάλε της πρώτης περιόδου ήρθε το πρώτο σημαντικό πρόβλημα που είχε να διαχειριστεί ο Εργκίν Αταμάν. Ο Κέντρικ Ναν – που ούτως ή άλλως δεν είχε καταφέρει να βρει ρυθμό – χρεώθηκε με τρίτο φάουλ και ο Τούρκος προπονητής τον τράβηξε στον πάγκο. Η Ρεάλ συνέχισε στον ίδιο εντυπωσιακό ρυθμό και έκλεισε το δεκάλεπτο με διψήφια διαφορά (36-25), έχοντας πετύχει 36 πόντους (8/11 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 8/9 βολές).

Αντίδραση με «όπλο» την άμυνα και επιστροφή

Η Ρεάλ προηγήθηκε ακόμη και με διαφορά 14 πόντων (41-27) στην εκκίνηση της δεύτερης περιόδου, όμως κάπου εκεί ήταν η στιγμή που ο Παναθηναϊκός γύρισε τον… διακόπτη. Με την είσοδο του Ερνάνγκομεθ και το συνεχές ανακάτεμα της τράπουλας από τον Εργκίν Αταμάν, οι «πράσινοι» έβγαλαν αντίδραση και απάντησαν με σερί 8-0, ρίχνοντας τη διαφορά στους έξι πόντους (41-35). Το σημαντικότερο για τον Παναθηναϊκό, ωστόσο, ήταν πως είχε καταφέρει να αποσυντονίσει τη Ρεάλ, έβγαζε περίσσια ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ και ίσως για πρώτη φορά σε όλο το πρώτο ημίχρονο, έδειχνε να κοιτάζει στα… μάτια τη «βασίλισσα». Ακόμη και από την είσοδο του Βιλντόζα η ομάδα του Αταμάν κέρδισε πράγματα (πίεση στην άμυνα και ιδιαίτερα στον Καμπάτσο), ενώ με δικό του τρίποντο οι «πράσινοι» πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής (46-45), βάζοντας… φωτιά στο παιχνίδι. Ακολούθησε ένα δίλεπτο αδράνειας και ο Παναθηναϊκός δέχτηκε δύο απανωτά τρίποντα από Μούσα και Καμπάτσο (54-47), όμως ο Σλούκας με καλάθι στην εκπνοή του ημιχρόνου, έστειλε το «τριφύλλι» στα αποδυτήρια σε απόσταση πέντε πόντων (54-49).

«Έπνιξε» τη Ρεάλ και προσπέρασε!

Η αντεπίθεση του Παναθηναϊκού συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο. Με την ίδια προσήλωση και ενέργεια στην άμυνα η ομάδα του Εργκίν Αταμάν κράτησε… κλειδωμένη στα αποδυτήρια τη Ρεάλ και συνέχισε τη δουλειά του. Πλησίασε ξανά σε απόσταση βολής (56-55) με τον Ερνάνγκομεθ και αυτή τη φορά δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο Ναν επέστρεψε στο παρκέ και ήταν η στιγμή να πάρει το «όπλο» του στην επίθεση. Και το έκανε, αφού ο Αμερικανός με τρίποντο έβαλε για πρώτη φορά στον τελικό τον Παναθηναϊκό σε θέση οδηγού (56-58). Την ίδια στιγμή η Ρεάλ έδειχνε να τα έχει… χαμένα (0/9 τρίποντα). Ο Ματέο κάλεσε time out σε μία προσπάθεια να «αφυπνίσει» τους παίκτες του, όμως δεν λειτούργησε. Ο Παναθηναϊκός με σπουδαία δουλειά στην άμυνα (τρομεροί Γκραντ, Βιλντόζα και Χουάντσο) συνέχισε να ελέγχει την κατάσταση, όμως έχασε πολλές ευκαιρίες να διευρύνει τη διαφορά, με τον Ναν να ξοδεύει τη μία επίθεση μετά την άλλη. Ακόμη κι έτσι όμως η ομάδα του Αταμάν όχι μόνο δεν απειλήθηκε, αλλά είχε το πάνω χέρι. Πήρε πόντους από βολές, εκμεταλλεύτηκε τη νευρικότητα των Μαδριλένων και έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο στο +3 (61-64).

Τα δεκάλεπτα: 36-25, 54-49, 61-64,

Αναλυτικά ΕΔΩ τα στατιστικά του τελικού

Keywords
Τυχαία Θέματα