Ρεάλ, η «βασίλισσα» των επιλογών και του βάθους

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι και πάλι στο δρόμο του Παναθηναϊκού, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στον αθλητισμό η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Αυτή τη φορά το πλεονέκτημα έδρας είναι ισπανικό, με τους «πράσινους» να καλούνται να κάνουν τουλάχιστον μια νίκη στο Wizink Center, αν θέλουν να ταξιδέψουν στη Βιτόρια για το πρώτο τους φάιναλ-4 στα τελευταία 7 χρόνια.

Η ομάδα του Λάσο θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως η «Λερναία Ύδρα» της διοργάνωσης. Πρόκειται για ένα σύνολο που έχει
βάθος και μπορεί να αναδείξει διαφορετικό πρωταγωνιστή, ακόμα κι αν αυτός βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του ροτέισιον. Έχει τα κορμιά, αλλά και το μπασκετικό IQ να μετατρέπει ακόμα και τους ψηλούς της σε δημιουργούς, άλλωστε κάπως έτσι απέκλεισε πέρυσι τον Παναθηναϊκό.

Πλέον έχει κατεβάσει τον αριθμό των κατοχών και μπορεί να νικήσει τον οποιονδήποτε, ακόμα και σε χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν τον τρελό που μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Τελείωσε την κανονική περίοδο με 22 νίκες και 8 ήττες, με ρεκόρ 13-2 στην Μαδρίτη. Μόνο η CSKA και η Ζάλγκιρις κατάφεραν να περάσουν από κει, με σημείο αναφοράς και στις 2 ήττες της Ρεάλ τους 93 πόντους που δέχθηκε στην άμυνά της. Στους Λιθουανούς έβαλε 86, στους Ρώσους 88.

Κόντρα στον Παναθηναϊκό ενδέχεται να εμφανιστεί πληγωμένη, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Λάσο μετά την ήττα από την Ζάλγκιρις, ο Γιουλ δύσκολα θα προλάβει έστω και έναν αγώνα της σειράς. Ο Ισπανός έχασε πέρυσι όλη τη σαιζόν και επανήλθε στα πλέι οφ. Φέτος έχει παίξει σε 25 αγώνες με χρόνο συμμετοχής κάτι παραπάνω από ένα ημίχρονο και απολογισμό 10,4 πόντων, 2 ριμπάουντ και 4,2 ασίστ. Έχει σουτάρει τα περισσότερα τρίποντα (154), ενώ είναι δεύτερος σε δημιουργία πίσω από τον Καμπάσο. Περισσότερο όμως από τους αριθμούς θα λείψει η «τρέλα» του, η άγνοια κινδύνου και η ηγετική του ικανότητα. Την προηγούμενη σαιζόν υπήρχε ο Ντόντσιτς να τραβήξει το κάρο από τη λάσπη, τώρα ποιος;

Αναφορικά με το βάθος της Ρεάλ, εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως υπάρχουν 11 παίκτες με συμμετοχή 14 λεπτών και πάνω, ενώ κανείς δεν ξεπερνά τα 23 λεπτά του ερχόμενου από τον πάγκο Καμπάσο. Ο Αργεντινός διάγει εξαιρετική χρονιά με κάτι παραπάνω από 8 πόντους, χαμηλά ποσοστά εντός παιδιάς(γύρω στο 35%), αλλά 4,5 ασίστ και πάνω από 2 ριμπάουντ σε κάθε ματς. Αν βάλουμε στην εξίσωση και όσα δεν καταγράφει η στατιστική, όπως η άμυνα και το παιχνίδι με το μυαλό του καλύτερου κοντού των αντιπάλων, τότε θα καταλάβουμε την αξία του «φετινού» Καμπάσο.

Από κοντά και ο φευγάτος στην αρχή της περιόδου Ράντολφ. Όχι μόνο έμεινε αλλά οδηγεί επιθετικά τη βασίλισσα με σχεδόν 13 πόντους και ποσοστά 57% στο δίποντο και 45% στο τρίποντο. Όλα αυτά μαζί με 4,4 ριμπάουντ που τον καθιστούν τρίτο στη σειρά πίσω από Ταβάρες και Αγιόν.

Εκτός από Ράντολφ και Γιουλ που είναι διψήφιοι, ο Λάσο βλέπει με ικανοποίηση άλλους 6 παίκτες να σκοράρουν τουλάχιστον 8 πόντους σε κάθε ματς, αποδεικνύοντας την πολυφωνία των Μαδριλένων.

Η Ρεάλ προστατεύει καλύτερα από κάθε άλλον τη ρακέτα της, είναι πρώτη στα αμυντικά, αλλά και συνολικά στα ριμπάουντ, πρώτη στις τελικές πάσες, η καλύτερη σε αναλογία ασίστ-λαθών, τρίτη καλύτερη επίθεση, τρίτη πιο εύστοχη στα δίποντα και σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης η κορυφαία ομάδα της κανονικής περιόδου.

Αν τελικά ο Γιουλ δεν καταφέρει να ξεπεράσει το μυϊκό τραυματισμό που τον ταλαιπωρεί, θα πρόκειται για τεράστια απώλεια, αλλά όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ρεάλ σε μια χρονιά που είχε εκτός μάχης για μεγάλο χρονικό διάστημα Αγιόν, Ράντολφ, Γιουλ και Κούζμιτς κατάφερε να πάρει την Ευρωλίγκα.
Keywords
Τυχαία Θέματα