Ράις: Η ώρα της μεταγραφής (vids)

Ο Ντέκλαν Ράις προέρχεται από άλλη μία «γεμάτη» σεζόν που είχε πολλά σκαμπανεβάσματα για τη Γουέστ Χαμ, όμως όχι και για τον ίδιο.

Ο 24χρονος αρχηγός των Σφυριών έπαιξε σε 50 ματς συνολικά, με τα 37 εξ αυτών να είναι για την Premier League, τα δύο για το Κύπελλο Αγγλίας και τα 11 για το Europa Conference League, διοργάνωση στην οποία αναδείχτηκε MVP.

Επικρατώντας

2-1 της Φιορεντίνα στον τελικό, η ομάδα του επέστρεψε στους ευρωπαϊκούς τίτλους ύστερα από 58 χρόνια και ο ίδιος είχε την τιμή να σηκώσει την κούπα πρώτος.

Από το προηγούμενο καλοκαίρι το όνομά του «έπαιξε» σε πολλά σενάρια, όμως αποφασίστηκε από κοινού με τον σύλλογο να παραμείνει για άλλη μία χρονιά. Πλέον η μεταγραφή του μοιάζει δεδομένη, μιας και η αξία του και ταλέντο είναι τέτοιο, που η Γουέστ Χαμ δεν μπορεί να τον κρατήσει για πάντα…

«Είναι ίσως ο καλύτερος Άγγλος παίκτης στο χώρο του κέντρου και για αυτό θα είναι εξαιρετικά ακριβός, όταν έρθει κάποιος να καταθέσει πρόταση αγοράς του», ήταν τα λόγια του Ντέιβιντ Μόγες μετά το 1-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 7 Μαΐου.

Περιζήτητος

Για να περάσουμε στα… γραφειοκρατικά, το συμβόλαιο που έχει με τη Γουέστ Χαμ έχει διάρκεια ως το 2024, με οψιόν ανανέωσης για ακόμη έναν χρόνο από πλευράς του συλλόγου. Η ομάδα του ξέρει πως αυτό είναι το καλοκαίρι που «πρέπει» να τον αποχωριστεί και για ηθικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Άλλωστε και ο πρόεδρος του συλλόγου, Ντέιβιντ Σάλιβαν γνωρίζει πως αυτό είναι το «σωστό».

«Του υποσχεθήκαμε ότι θα φύγει. Το έχει αποφασίσει και αυτός. Δεν μπορείτε να ζητήσετε έναν άνθρωπο που έχει δεσμευτεί περισσότερα για εμάς αυτή τη σεζόν. Δεν είναι κάτι που θέλουμε να συμβεί. Του προσφέραμε 200.000 λίρες την εβδομάδα πριν από 18 μήνες. Το απέρριψε. Του κόστισε 10 εκατομμύρια για να μείνει στη Γουέστ Χαμ εκείνη την περίοδο (σε χαμένους μισθούς). Και θέλει να φύγει. Δεν μπορείς να κρατήσεις έναν παίκτη που δε θέλει να είναι εδώ…», τόνισε στο «talkSPORT» μετά τον τελικό του Conference.

Ήδη Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν κάνει τις πρώτες διερευνητικές επαφές, όπως και η Μπάγερν Μονάχου!

Για την ώρα πάντως τα Σφυριά ζητούν… ακατέβατα πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες για τη μεταγραφή του, ένα μεγάλο ποσό, δείγμα όμως της αξίας του παίκτη τους.

Οι Κανονιέρηδες είναι εκείνοι που μοιάζουν πιο κοντά στην απόκτησή του, μιας και εξετάζουν το ενδεχόμενο προσθήκης παικτών στην πρότασή τους. Ο Ντέιβιντ Μόγες δε θα έλεγε «όχι» σε μία πρόταση που θα είχε μέσα ως αντάλλαγμα τον Έμιλ Σμιθ-Ρόου. Για την ώρα πάντως οι συζητήσεις και τα σενάρια είναι πολλά και άπαντες περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί…

Αν και ο ίδιος μοιάζει προσηλωμένος στο «τώρα» και όχι στο μέλλον του, ξέροντας όμως πως η επιθυμία του να αποχωρήσει θα γίνει πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν πολλές εικασίες για το μέλλον μου. Προφανώς υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους συλλόγους. Αυτό είναι εκεί έξω, αλλά στην τελική έχω ακόμα δύο χρόνια στο συμβόλαιό μου στη Γουέστ Χαμ. Λατρεύω αυτόν τον σύλλογο και μου αρέσει να παίζω για αυτόν.

Δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα, οπότε επικεντρώνομαι στο ότι παίζω για τη Γουέστ Χαμ. Απολαμβάνω το απόψε και θα δούμε τι θα γίνει. Είμαι ο αρχηγός αυτού του συλλόγου. Τον αγαπώ απόλυτα και δεν μπορώ να μιλήσω αρκετά για αυτό το μέρος. Ας δούμε τι θα γίνει. Ας περιμένουμε και… ποιός ξέρει;», ήταν η (τελευταία δημόσια) τοποθέτησή του στο «BT Sport» μετά την κατάκτηση του Europa Conference League.

Ο λόγος που θέλει τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων η Γουέστ Χαμ

Στα λόγια του Ντέιβιντ Μόγες, ο Ράις είναι ίσως ο καλύτερος Άγγλος μέσος και ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο. Ακόμη και στην εφετινή του χρονιά που η Γουέστ Χαμ κινδύνεψε με υποβιβασμό σε μεγάλο μέρος της σεζόν, εκείνος ξεχώρισε και οι αρετές του ήταν εμφανείς σε κάθε ματς.

«Ο Ράις είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη στο να διαλύει επιθέσεις αντιπάλου. Μπορεί να κερδίσει την μπάλα πίσω, αλλά μετά τη μεταφέρει στον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας άμεση μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Η ανάγνωση του παιχνιδιού είναι κορυφαίου επιπέδου – φαίνεται έμφυτο – και αυτό είναι που κάνει πολύ καλά: προσμονή, συγχρονισμός, λήψη αποφάσεων.

Φέτος ήταν ο ένας από τους δύο χαφ της Γουέστ Χαμ. Ήταν αυτός που δημιουργούσε ένα αμυντικό τρίγωνο για να χτίσει παιχνίδι από πίσω και ήταν πάντα διαθέσιμος για να δεχθεί την πάσα. Αλλά το να κόψει το παιχνίδι είναι εκεί που βρίσκεται η πραγματική του δύναμη, περιπολώντας στη μεσαία γραμμή, ώστε να μην μπορούν να υπάρξουν αντεπιθέσεις από τους αντιπάλους…», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τζέι-Τζέι Μπουλ, αναλυτής της γνωστής ιστοσελίδας «The Athletic».

Οι ηγετικές του ικανότητες -παρά τα 24 του χρόνια- ξεχωρίζουν και είναι κάτι που σημειώθηκε στην εφετινή σεζόν, όντας ο «σωτήρας» των Σφυριών.

«Όλοι ξέρουμε πόσο καλός είναι γιατί πάντα αναλαμβάνει την ευθύνη όταν είναι στην μπάλα. Είναι ο κύριος ηγέτης μας αυτή τη σεζόν και αναλαμβάνει την ευθύνη για τα πάντα. Είναι ακόμα νεαρός παίκτης, αλλά έσωσε τη σεζόν μας κυρίως με το πώς έπαιζε στο γήπεδο. Όταν παίζει έτσι, όλοι οι άλλοι νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Το βλέπεις κάθε μέρα στην προπόνηση, είτε πρόκειται για πάσα, ντρίμπλα ή ταχύτητα, γιατί είναι πολύ γρήγορος στα πόδια του. Έχει τα πάντα και το έχω πει πολλές φορές: είναι στο δρόμο του να γίνει ένας από τους καλύτερους μέσους στον κόσμο», αναφέρει ο συμπαίκτης του στη Γουέστ Χαμ, Βλάντιμιρ Τσούφαλ.

Ποιότητα, αρχηγικές ικανότητες και έμφυτο ταλέντο, σε συνδυασμό με τη διαρκή δουλειά και άνοδο που δείχνει κάνουν τον σύλλογο του Λονδίνου να ζητά πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αγοραστής θα βρεθεί. Όποιος και να είναι θα βγει κερδισμένος, μιας και η απόσβεση θεωρείται δεδομένη…

Keywords
Τυχαία Θέματα